Sağlık Bakanı Koca, Mardin'de
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Mardin’e gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, havalimanında Mardin Valisi Tuncay Akkoyun, ve diğer protokol heyeti tarafından karşılandı.
Basın mensuplarının sorusu üzerine E-Reçete uygulamasına 5 dil eklenmesi durumuna da değinen Bakan Koca, konunun farklı yerlere çekildiğini belirtti.
İshal durumu ile ilgili bölgesel, şebeke kaynaklı vakaların olduğunu dile getiren Bakan Koca, "Bir salgından söz edemeyiz. Salgın, ishal, kusma şikayetleri takip ediliyor." dedi.
"Bu medeniyet, bir benzetme yaparsak, hekim ruhlu bir medeniyetti"
Basın açıklamasına şu sözlerle başlayan Koca, "Türkiye’nin dört bir yanında sağlık hizmetlerimizi daha ileri bir düzeye, daha nitelikli hale getirmek amacıyla şehir gezilerimize devam ediyoruz. Bugün, medeniyetler beşiği ve farklı kültürlerin zenginlikleriyle tanınmış şehrimiz, gözbebeğimiz Mardin’in misafiriyiz. Mardin insanıyla kucaklaşmak ve çabalarımızdan memnuniyetini bizzat kendisinden öğrenmek için buradayız.
Tarih, bin yıl önce bu topraklarda, insanı yüce tutan, insanlığın geleceğini insani değerlerde gören medeniyetin Anadolu’yu şifahanelerle donattığına, hangi inançtan ve etnik kökenden olduğuna bakmaksızın, ihtiyaç duyan her insana sağlık hizmeti sunduğuna şahit olmuştur. Bu medeniyet, bir benzetme yaparsak, hekim ruhlu bir medeniyetti. Bir hekimin, hastanın kim olduğuna bakmaması gibi, insanların arasında fark gözetmedi. Bu insan, endişelerine karşı güvence, derdine çare, hastalığına şifa olunacak bir insandır, dedi. Bizler birlikte, bu medeniyetin varisleriyiz. Birbirimize karşı hukukumuzun özü birbirimiz için var olmaktır.
Artukoğullarından Emuniddin Bey ve Artuklu hükümdarı Necmeddin İlgazi’nin Mardin’de inşa ettirdiği Emuniddin Bimaristanı, vatanımız Anadolu’nun ilk şifahanelerinden birisidir. Yapının ömrü bugüne yetişememiş olsa da, manevi mirası Mardin’e verdiğimiz hizmetlere ilham kaynağı oluyor.
İnsana, “insan ayırmadan, bir gözle” bakan hekimlik ruhu, sağlık hizmetlerimizin düsturu olmaya devam ediyor. Bütün varlık insanın yaşaması içindir. Salgın döneminde de tecrübe ettiğimiz gibi devletimiz bütün gücünü insanı için seferber etmiştir. Anadolu’yu çağımızın en modern sağlık imkânlarıyla donatan anlayış da bu anlayıştır. Salgını en az hasarla atlatan ülkelerden biri olmamız bu temele dayanmaktadır. Her insanın hayatına ona verilmiş biricik, yegâne hayat imkânı olarak bakılmayan devletlerde ne acı tablolar yaşandığını biliyoruz." dedi.
"21. yüzyılın şifahaneleriyle sağlık tesislerimizin ortalama yaşını bugün 14’lere kadar düşürdük"
Türkiye'nin sağlık sektöründe küreselleşme adımlarını attığı ifade eden Bakan Koca şunları söyledi:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sağlık alt yapımız 'Önce insan, önce sağlık' anlayışı ile 22 yıllık istikrarlı bir büyüme ve modernleşme süreci yaşadı. Türkiye’nin dört bir yanında dünyanın en modern sağlık tesislerini inşa ettik ve yenileriyle yolumuza devam ediyoruz. Anadolu’yu, Mardin’i 21. yüzyılın şifahaneleriyle donatıyoruz. Halkımızın memnuniyetini kazanan sağlıkta değişim yolculuğumuzu, sağlıkta küresel güç olma hedefiyle sürdürüyoruz. 2002 yılından bugüne kadar her yıl insanımıza sunduğumuz sağlık hizmetlerindeki gelişimi ve değişimi ortaya koyan istatistikler yayınlıyoruz. 2002’de hastanelerimizin ortalama yaşı 49’du. 21. yüzyılın şifahaneleriyle sağlık tesislerimizin ortalama yaşını bugün 14’lere kadar düşürdük. Mardin’de ise sağlık tesislerinin ortalama yaşı 12’dir. Nitelikli yatak sayısı 2002’de tüm sağlık kurumlarındaki yatak sayısının yüzde 6’sı kadarken, bugün toplam yatak sayısının yaklaşık 70’ine ulaşmıştır. Mardin ilimizde ise bu oran yüzde 86’yı bulmuştur."
"2002 yılından bugüne Mardin’de 10 hastane, 5 ek bina, 1 ADSM ve 21 birinci basamak sağlık merkezi olmak üzere toplam 37 sağlık tesisi inşa ettik"
Bakan Koca Mardin'e yapılan sağlık hizmetleriyle ilgili de şu ifadelere yer verdi:
"2002 yılından bugüne baktığımızda hastaneye müracaat eden insanlarımızın aldığı hizmet oranı Ankara’da, İstanbul’da ne ise Mardin’de de aynıdır. Yine, diş hekimine müracaat oranı, Muğla’da, İzmir’de ne ise Mardin’de de benzer oranda gerçekleşmektedir. Tıbbi cihaz ve görüntüleme hizmetlerinden 112 acil hizmetlerine, aile hekimine düşen nüfus oranından insan kaynağı dağılımına kadar pek çok gösterge, bölgesel farklılıkların artık fark edilemez düzeye inmekte olduğunu gösteriyor. 2002 yılından bugüne Mardin’de 10 hastane, 5 ek bina, 1 ADSM ve 21 birinci basamak sağlık merkezi olmak üzere toplam 37 sağlık tesisi inşa ettik. Hastanelerimizin yatak kapasitesini 1.746’ya yükselttik. Uzman doktor, doktor ve diğer sağlık çalışanı sayımızı 1.250’lerden 7 Bin 700’lere taşıdık. Artuklu’daki 400 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanemizi ek hizmet binamızla 700 yatak kapasitesine ulaştırdık. 750 yataklı Mardin Şehir Hastanemizi en kısa sürede hizmete almak için var gücümüzle çalışıyoruz. Yine 110 yataklı Kızıltepe Devlet Hastanemizi, Nusaybin ve Midyat Ağız Diş Sağlığı Merkezlerimizi en kısa sürede Mardinli vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Bu sağlık tesislerimiz de hizmete girdiğinde, Mardinlileri, bugünün değil, geleceğin sağlık ihtiyaçlarını karşılayacak bir sağlık alt yapısına kavuşturmuş olacağız. Mardin’i “Healt Türkiye” markasının simge şehirlerinden birisi yapmak için kararlı, hızlı adımlarla yolumuza devam edeceğiz. Bunu Mardin’in insanıyla birlikte yapacağız."
Basın mensuplarından gelen soruları yanıtlayan Koca E-Reçete polemiği üzerine şunları söyledi:
"Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan hiçbir kimseye reçete yazımı söz konusu değil. Reçetenin anlaşılır olması için yapılmış bir düzenlemedir. Reçetenin anlaşılır olması için yapılan bir düzenlemedir. Yabancı olan hastanın kendi ülkesinde reçete anlaşılır olmasının sağlanması için yapılan bir durumdur. Hizmetimizi geniş tutmak açısından önemlidir, birileri bir yerlere çekmek istiyor." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.