Salgında yaklaşık 2 bin gazeteci hayatını kaybetti
Merkezi Cenevre'de bulunan Basın Amblem Kampanyası (PEC), salgın boyuncu hayatını kaybeden gazetecilere ilişkin raporunu paylaştı.
Rapora göre, Mart 2020'den bu yana 94 ülkede en az 1940 gazeteci Covid-19'dan öldü.
Brezilya, Coronavirus'ten hayatını kaybeden 295 medya çalışanı ile en fazla ölümün olduğu ülke olarak kayıtlara geçti. Bunu, 279 ölümde Hindistan, 199 ölümle Peru, 122 ölümle Meksika, 79 ölümle Kolombiya, 68 ölümle Bangladeş izledi.
ABD 67, İtalya 61, Venezuela 59 Ekvador 51 ölümle ilk 10 arasında yer aldı.
Türkiye'de 29 gazeteci öldü
Türkiye'de ise 29 gazetecinin salgın nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi.
Rapora göre en az ikişer kişinin salgın nedeniyle öldüğü ülkeler şöyle sıralandı: Avusturya, Beyaz Rusya, Belçika, Benin, Bulgaristan, Kanada, Şili, Almanya, Gana, Yunanistan, Guyana, Sri Lanka, İsviçre ve Uganda.
30 ülkede ise en az birer gazetecinin öldüğü belirtilerek bu ülkeler şöyle sıralandı: Angola, Barbados, Bosna, Çek Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, İsrail, Jamaika, Japonya, Ürdün, Kırgızistan, Kosova, Lübnan, Litvanya, Malezya, Malavi, Mali, Moldova, Mozambik, Myanmar, Yeni Zelanda, Norveç, Filistin, Suudi Arabistan, Güney Kore, Tayland, Togo, Tacikistan, Tunus, BAE ve Yemen.
Verilerin; yerel medya, ulusal basın derneklerinden ve örgütün bölgesel temsilcilerinden gelen bilgilere dayandığı kaydedildi.
PEC, gazetecilerin ölüm nedeninin her zaman kesin olarak belirlenemediği veya açıklanmadığı için gerçek ölü sayısının daha yüksek olduğuna dikkat çekti.
Örgüte göre, medya çalışanları "olay mahallinden bilgi aktarmaları gerektiği" için salgında özellikle risk altında. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.