SAMEKS Mayıs Ayında da Yükselişte

SAMEKS Mayıs Ayında da Yükselişte
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak,SAMEKS’in hem sanayi hem de hizmet sektöründe girdi alımlarının artış kaydetmesinin, endeksteki artış eğiliminin önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret ettiğini belirtti.

Mayıs ayı SAMEKS verileri İstanbul’da açıklandı. SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 2,0 puan artarak 55,2 değerine yükseldi ve ekonomik aktivitedeki hareketliliğin sürdüğüne işaret etti. MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak,SAMEKS’in hem sanayi hem de hizmet sektöründe girdi alımlarının artış kaydetmesinin, endeksteki artış eğiliminin önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret ettiğini belirtti.

 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), üniversitelerle ve çeşitli akademik kesimlerle 1 yıllık ortak çalışmaların neticesinde ön raporlarını hazırladıkları SAMEKS verilerini 53 aydır kamuoyu ile paylaşıyor. Her ayın son iş gününde kamuoyuna sunulan Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) Mayıs ayı verileri açıklandı.

 

2017 yılı Mayıs ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 2,0 puan artarak 55,2 değerine yükseldi ve ekonomik aktivitedeki hareketliliğin sürdüğüne işaret etti. Endekste gözlenen bu artışta hizmet endeksinin 1,4 puan artarak 56,0 puana yükselmesi etkili olurken, sanayi endeksi de 0,3 puan artışla 55,5 puana yükseldi.

 

Olpak: “Pozitif büyüme süreci devam ediyor”

Nisan ayında 53,2 seviyesinde gerçekleşerek reel sektördeki canlılığın sürdüğüne işaret eden SAMEKS Bileşik Endeksi, Mayıs 2017 döneminde 2,0 puan artarak 2017 yılının ikinci çeyreğine ilişkin olumlu bir görünüm sundu.

 

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Mayıs ayı içerisinde açıklanan resmi verilerin de Türkiye ekonomisinde pozitif büyüme sürecinin devam ettiğini gösterdiğini ifade etti. Olpak, TÜİK tarafından açıklanan Ekonomik Güven Endeksi’nin Mayıs ayında önceki aya göre 1,1 puan artarak 100,5 değerine yükselmesi ve TCMB tarafından açıklanan İmalat Sanayii Kapasite Kullanım Oranının %78,9 ile Ağustos 2008 döneminden sonra en yüksek seviyesine ulaşmasının, SAMEKS’in Mayıs ayındaki pozitif görünümünü teyit ettiğini söyledi.

 

Olpak ayrıca, SAMEKS’in hem sanayi hem de hizmet sektöründe girdi alımlarının artış kaydetmesinin, endeksteki artış eğiliminin önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret ettiğini belirterek, “Her iki sektöre ilişkin istihdam alt endeksinin 50 referans değeri üzerindeki seyrini sürdürmesi, Şubat ayında başlatılan “İstihdam Seferberliği” kampanyasının etkilerinin reel sektörde hissedilmeye devam edildiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

 

Sanayi Endeksi 5 aydır yükselişte

SAMEKS Sanayi Endeksi, 2017 yılı Mayıs ayında, bir önceki aya göre 0,3 puan artarak 55,5 seviyesine yükseldi. Endeks böylece, Ocak 2017 döneminde başlayan olumlu görünümünü Mayıs ayında da sürdürdü ve 55,5 puanlık değeriyle sektördeki canlılığa işaret etti.

 

Hizmet endeksinde olumlu görünüm sürüyor

SAMEKS Hizmet Endeksi; 2016 yılı Mayıs ayında, bir önceki aya göre 1,4 puan artarak 56,0 değerine yükseldi. Sektöre ilişkin istihdam ise iş hacmindeki ivmelenmeden olumlu etkilenerek artışa geçti. Endeks böylece, 2017 yılı Mayıs ayında 56,0 puana yükselerek sektöre yönelik olumlu görünümün sürdüğüne işaret ediyor.

 

TÜRKİYE EKONOMİSİ

Mayıs ayında açıklanan makroekonomik veriler, 2016 yılının son çeyreğinde %3,5 oranında büyüyen Türkiye ekonomisinde pozitif büyüme sürecinin devam ettiğini gösteriyor.

 

İhracat ve ithalat arttı, dış ticaret açığı azaldı

2017 yılı Mart ayında ihracat, önceki yılın aynı ayına göre %13,6 oranında artarak 14,5 milyar dolara yükselirken, ithalat da %6,9 oranında artarak 18,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece bu döneme ait dış ticaret açığı, önceki yılın aynı dönemine göre %10,3 oranında azalarak 4,5 milyar dolara geriledi.

 

Cari açık azaldı

2017 yılı Mart ayına ait cari işlemler açığı, bir önceki yılın Mart ayına göre 666 milyon dolar azalarak 3,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece 2017 yılı Ocak-Mart döneminde cari açık, önceki yılın aynı dönemine göre 408 milyon dolar artarak 8,3 milyar dolar gerçekleşti.


Sanayi üretimi arttı

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi, Mart ayında, aylık ve yıllık bazda piyasa beklentilerinin üzerinde artış kaydetti. Aylık bazda %1,3 artış kaydeden sanayi üretimi, yıllık bazda da %2,8 artış kaydederek 2017 yılının ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamları için olumlu bir tablo sundu.

 

İşsizlik oranlarındaki artış sona erdi

Ocak, Şubat ve Mart dönemlerinin ortalaması alınarak hesaplanan Şubat 2017 dönemi işsizlik rakamları, geçtiğimiz aya göre 0,4 puan azaldı, önceki yılın aynı ayına göre ise 1,7 puan arttı ve arındırılmamış veriye göre %12,6 seviyesinde gerçekleşti. Şubat ayında gözlenen bu gerilemeyle birlikte işsizlik oranındaki 9 aylık yükseliş trendi sona erdi.

 

Şubat 2016 döneminde istihdam 26,456 milyon seviyesinde iken Şubat 2017 döneminde 26,956 milyon seviyesine yükseldi. Böylece son 12 ayda sağlanan istihdam artışı yaklaşık 500 bin seviyesinde oldu.


Enflasyon arttı

TÜFE, 2017 Nisan ayında bir önceki aya göre %1,31 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %11,87 artış arttı. Çekirdek enflasyon ise %9,42 olarak gerçekleşti. Böylece Nisan ayı çekirdek enflasyonuyla manşet enflasyonu arasındaki fark ise 245 baz puan olarak gerçekleşti.


DÜNYA EKONOMİSİ

2017 yılı Mayıs ayında küresel ekonomideki temel gündem maddeleri FED’in politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmemesi, Avro Bölgesi ekonomisinde toparlanma sürecinin hızlanması ve OPEC ülkelerinin petrol arzının kısıtlanmasına yönelik kararının uzatılması oldu.

 

Mayıs ayı para politikası toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizinde herhangi bir değişiklik öngörmeyen FED, karar sonrası yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinde yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme oranında gözlenen ivme kaybının geçici olduğunu ve işgücü piyasalarındaki toparlanmanın sürdüğünü belirtti. ABD ekonomisi 2017 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda %0,7 büyümüş, işsizlik oranı ise %4,4 ile beklentilerin altında gerçekleşmişti. Avro Bölgesi yılın ilk çeyreğinde piyasa beklentilerine uygun şekilde %0,5 oranında büyürken, yıllık bazda büyüme %1,7 seviyesinde gerçekleşti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise geçen hafta gerçekleştirdiği toplantısında %0 olan politika faiz oranını değiştirmedi.

 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünce (OPEC), 2016 yılı Kasım ayında alınan petrol üretim seviyesini kısma kararının 9 ay daha uzatıldığı bildirildi. Mart 2018’e kadar uzatılan yıllık petrol üretim seviyesinin kısma kararı ile son 5 yıllık ortalama seviyeye ulaşılabileceği tahmin edilirken, OPEC’in 1 Ocak 2017 tarihinde başlayan kısıntısı Haziran ayında sona erecekti.

 

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.