Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: İlk yerli ve milli gözlem uydumuz İMECE'yi ocakta fırlatacağız
Burada bir konuşma yapan Bakan Varank, bölgenin gözyaşıyla değil; üretimle, bilimle, teknolojiyle anılmasını istediklerini belirterek, gökyüzü gözlem etkinliği vesilesiyle bir araya geldiklerini söyledi.
Yıllardır Antalya Saklıkent’te düzenlenen gökyüzü gözlem etkinliklerini geçtiğimiz yıldan itibaren Anadolu’nun farklı şehirlerine yayma kararı aldıklarını da ifade eden Bakan Varank, “İlk durağımız Diyarbakır’ın tarihi Zerzevan Kalesi oldu. 54 farklı ilden 6 bini aşkın gökyüzü tutkununun katıldığı etkinliğimizde gençlerimiz ve aileleriyle birlikte ayı, yıldızları ve gezegenleri gözlemledik.” dedi.
Diyarbakır ile ilgili videonun izlenmesinin ardından konuşmasını sürdüren Bakan Varank, şöyle devam etti:
“Diyarbakır’da şunu söylemiştim.Gençlerimizin ellerine biz teleskoplar veriyoruz. Van’da da bu anlamda çok manidar bir mekândayız. Bugün içinde bulunduğumuz Fidanlık Parkı’nı ve imkânlarını milletimizin hizmetine sunduk. Evet, Van’da biz artık mili teknoloji hamlesinin neferlerini yetiştiriyoruz. Bizim farkımız bu. Bu ruhu adım adım Anadolu’nun her bir köşesine taşımaya devam edeceğiz.”
“Çocuklarımız yarının en büyük bilim insanları olacak”
Gökyüzü gözlem etkinlikleriyle 7’den 70’e tüm gökyüzü meraklılarına hitap ettiklerini söyleyen Bakan Varank, “Onlardan biri 55 yaşındaki Kadriye Diken Hanımefendi. Kadriye Hanım’ın uzaya olan merakı, Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliğinin en çok konuşulan konularından biriydi. Bizim en büyük amacımız çocuklarımızın içindeki bilim, teknoloji, uzay ve astronomi merakını harekete geçirebilmek. İnanıyoruz ki bugün burada bu deneyimi yaşayan, yıldızlara, aya, gezegenlere bakan çocuklarımız yarının en önemli bilim insanları olacaklar.” şeklinde konuştu.
“İlk yerli ve milli gözlem uydumuz İMECE'yi ocakta yörüngesine fırlatacağız.”
Türkiye Uzay Ajansını kurduklarını ve Milli Uzay Programı ve hedefleri ilan ederek çalışmaya başladıklarını ifade eden Bakan Varank, şunları söyledi:
“İlk yerli ve milli gözlem uydumuz İMECE'yi ocakta yörüngesine fırlatacağız. Aya göndereceğimiz insansız uzay aracında kullanmayı planladığımız hibrit motor teknolojili roket sisteminin testlerini başarıyla tamamladık. Milli uzay programındaki bir diğer hedefimiz de Türkiye’yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha yetkin bir ülke konumuna getirmek.
Milli Uzay Programının önemli bir aşamasını oluşturan ‘Türk uzay yolcusu ve bilim misyonu’ projesi için resmi süreci başlattık. Seçilecek bir Türk vatandaşını, 2023 yılında bilimsel faaliyetler yürütmek üzere 10 günlüğüne uluslararası uzay istasyonuna göndereceğiz. Bilim insanlarımıza ve araştırmacılarımıza yönelik bilim misyonu çağrımızı yakın zamanda duyurmuştuk. Çağrı kapsamında seçilecek araştırma projelerinin test ve deneyleri uzay yolcumuz tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda gerçekleştirilecek.” (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.