Şanlıurfa hayvan pazarlarında hareketlilik başladı
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Şanlıurfalıların kurbanlık almak için hayvan pazarlarına gelmesiyle hareketlilik başladı.
Kurbanlıkların fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan yetiştiriciler, fiyatların normal olduğunu ve her bütçeye uygun kurbanlık bulunduğunu söylediler.
Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, kurbanlık çalışmalarının yoğun olarak devam ettiğini bildirdi.
Çiftçi, "Hem doğu illeri hem de güneydoğu illeri bölgesinde, Urfa'mızda yoğun bir şekilde yüklememiz devam ediyor. Özellikle küçükbaşta yoğun bir şekilde batıya yüklemeler devam ediyor. Piyasada yeterince hayvan mevcut olur ve bu nedenle tüm halkımızı bu sene kurban kesmeye davet ediyoruz. Bu sene en başta küçük ve büyükbaşlarda bir artış var ama her türlü şartlardan dolayı biraz maddi sıkıntılar olabilir. Ama biz herkesi kurban kesmeye davet ediyoruz ve bu sene itibariyle kesimlerin daha da yoğunlaşacağını düşünüyoruz. Her bütçeye göre küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıklar piyasamızda mevcut olup, daima bulunmaktadır." dedi.
Halkın kurban ibadetini yerine getirmeye teşvik edilmesi gerektiğini dile getiren Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti: "Koyunlarda zaten bu sene yüzde 15-20 civarında artış vardı. Ama genelde küçükbaş-büyükbaş olsun, erkeklerde biraz yükseliş oldu. Biz Türkiye'nin en büyük hayvan pazarı olduğumuz için her gün piyasayı takip ediyoruz ve biz batıda kurbanların satılması gerektiğini düşünüyoruz. Halk, kurban kesmeye teşvik edilmeli. Şu anda 'Fiyatlar oldukça yüksek' diye dolaşan bir laf var. Tabii ki bin 200 TL'ye alacağın kurbanı 800 TL'ye de alabilirsin, büyük ya da küçük olması şart değil ki. Önemli olan yaşın tutmasıdır. 6 aydan sonra küçükbaşlar, 2 yıldan sonra da büyükbaşlar kesilmek üzere kurbanlık olur."
Besiciler olarak sıkıntılı bir dönemden geçtiklerini sözlerine ekleyen Çiftçi, "Malumunuz, yıl geçtikçe yağmurlar azalmakta, meralarımız kurumaktadır. Doğu illeri hayvancılıkla geçinen bir bölge olduğu için özellikle daha da doğumuzda yüzde 80-90'a varan hayvancılık yapan kırsal kesim insanlarımızın şu anda gün geçtikçe masrafları artmaktadır. Yem fiyatlarında istemediğimiz düzeyde bir artış oldu. Şu anda bizim istediğimiz düzeye inmesini bekliyoruz. Yüzde 50'lik yem fiyatı düşüşünü devletten bekliyoruz. Yem fiyatlarında desteklemesi lazım. Bütün hayvanların kayıt altına alınması, küpe sorununu bir an önce çözmemiz lazım. Şu anda biz İstanbul'a, Denizli'ye, Ankara'ya gönderiyoruz. Meşe kâğıdı, rapor, küpe bulamıyoruz. Sıkıntılarımız buradadır. Derhal Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız buna el atmalıdır." şeklinde konuştu.
"En büyük kaybımız gebe hayvanın kesilmesi"
Şanlıurfa Hayvan Pazarı Derneği Başkanı Ramazan Gül, kurbanlık fiyatlarının geçen seneye göre fazla fark etmediğini belirterek, "Şimdi hayvanlar yavaş yavaş inmeye başladı. Fiyatlar normaldir. Yani çok fazla fark etmiyor. Geçen seneye göre bu sene yalnız şu anda büyük bir canlanma yok, birer tane satılıyor. 5 bin TL'den başlıyor, 10 bin TL'ye kadar mal satılıyor. Mala göre tabi ufak mal ucuz, büyük mal pahalıdır. Et fiyatları konusunda biz eti 26 TL'ye kesiyoruz. Kasabın yanına gittiği zaman 40-50 TL oluyor. Besici mağdur oluyor. Yem pahalı, arpa kilosu 1,10 TL, saman kilosu 400 kuruş. Besici, yem fiyatlarının altından kalkamıyor. Eğer Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız bir şey yapabiliyor, küçük esnafa yardımcı olabiliyorsa bir yem yardımı yapsa daha iyi olur. Bakanım diyor ki ithalatla yapalım. İthalat geçicidir, bir faydası olmaz. Ama yerli üretim olursa yerli üretim malı çoğaltır. Kesim yerlerinde ultrason koyarsa mesela gebe hayvanı kesmese mal kendi kendiliğinden çoğalır. Bizim en büyük kaybımız gebe hayvanın kesilmesi. Ben bakandan rica ediyorum, bunun önlemini alsın." ifadelerini kullandı.
Küçükbaş hayvanların bu seneki fiyatlarının 700 TL'den başladığını dile getiren besicilerden Ahmet Çalışkan, şunları söyledi: "Bin 500 TL'ye kadar kurbanlıklar var. Herkesin bütçesine göre kurbanlıklar vardır. Kurban Bayramı'nda bu sene kurbanlıklar da pahalı değil. Herkes tutturmuş 'Pahalı, pahalı' diyor. Pahalılık diye bir şey yoktur. Geçen yıldan bu yana bir hayvan başına 200 TL binmiş. Zaten her şeye zam geldi. Bu iki yıl içerisinde her şeye zam geldi. Bir kilo et iki sene önce 20 TL idi, şimdi 40 TL. Kurbanlıklar pahalı değil, herkes kesebilir. Büyükbaş hayvanlar ortalama bin TL'den başlar. Bin 750 TL'ye kadar da büyükbaş kurbanlık hayvan vardır."
Nuri Amila, "Diyelim ki Türkiye'de 10 milyon kurbanımız var. 5 milyon dişidir, 5 milyon erkek. Bu 5 milyon dişiyi kesmek yasak olduğu zaman 5 milyon erkek kime yeter? Şimdi ben damızlık yapıyorum. Seneye 300 koyunumuz var, 70'i yaşlıdır. Onları nereye satacağım? Üzerimize argo da getirmişler. Mesela malımız var, İstanbul'a götüreceğiz. Onun korkusundan götürmüyorum." dedi.
Kurbanlık piyasasının şu an durgun olduğunu ifade eden Salih Ağaç, "Hayvanlar geçen seneye göre pahalı değil. Yetiştirici, zaten yetiştirdiği hayvandan bir randıman alamıyor. Bugün toklunun kilosu 17-18, dananın kilosu 18 lira. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı dişi kesimini yasak etti diye adam erkek hayvanı nereden getirecek? Erkek pahalıdır." şeklinde konuştu.
İsmail Çitfçi, Fethi Yaygın ve Reşit Babacan adlı besiciler ise bu senenin kurbanlık fiyatlarının normal olduğunu ve yem fiyatlarının düşürülmesi halinde hayvancılığın daha da ileri seviyeye gideceğini söylediler. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.