Şenlik, yaz aylarında pire ve kenelere karşı uyardı!

Şenlik, yaz aylarında pire ve kenelere karşı uyardı!
Prof. Dr. Bayram Şenlik, yaz aylarında pire ve kene tehlikesine karşı uyarılarda bulundu.

Bahar ve yaz aylarında yaygın olarak rastlanan pire ve kene gibi dış parazitler, hem kedi köpekler hem de sahipleri için ciddi tehlikeler yaratıyor. Uzun süreli mücadele yöntemlerinin uygulanmasıyla parazitlerden insanlara bulaşabilen ciddi hastalıkların önüne geçmek mümkündür.

Sıcak havaların gelişiyle birlikte sık yaşanılan ve hayvan dostlarımız için önem taşıyan problemlerin başında pire ve kene gibi dış parazitler yer alıyor. Hem kedi ve köpekleri hem de insan hayatını olumsuz yönde etkileyen dış parazitler zaman zaman ciddi sağlık sorunları yaratabiliyor. Veteriner hekimlerin değerlendirmelerine göre; sıcak ve nemli havalarda kolayca çoğalan ve tüm yaşamını petleri ısırmak suretiyle kan emerek sürdüren pirelerin neden olduğu hastalıklardan biri olan pire alerjisi de yine bahar ve yaz aylarında artış gösteriyor.
 

Parazitler kan emerek beslenmeleri nedeniyle taşıdıkları bakteri ve virüs kaynaklı hastalıkları insanlara ve kedi – köpeklere bulaştırabiliyor. Alerjik hastalıklar, egzama gibi deri hastalıklarının yanı sıra leishmaniosis (halk dilinde şark çıbanı), toksokariyazı gibi bulaşıcı hastalıklar da pireler yoluyla insanlara bulaşabilen ciddi hastalık arasında öne çıkıyor. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı’ ndan Prof. Dr. Bayram Şenlik konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede; “Pire ve kene gibi dış parazitler, ev hayvanları dışarıda daha fazla zaman geçirmeye başladığında ya da yaz gelirken sıcaklar artmaya başladığında çoğalabilir. Sıcak hava,çift cilalı mobilyalar hatta evin tüm döşemeleri bütün yıl boyunca pireleri besleyebiliyor bu nedenle özellikle yaz ayları yaklaşırken pire tehdidine karşı hazırlıklı olmakta yarar var. Öte yandan tüm kış boyunca uyuyan keneler de yaz aylarının gelmesi ile birlikte uyanırlar ve beslenmek için hemen kendilerine dört ayaklı dostlarımızı aramaya başlarlar. Bunun için bahar aylarının başlarından itibaren düzenli olarak dış parazit mücadelesi yapılması çok önemlidir ” dedi.

 

Parazit Mücadelesinde Uzun Süreli Takip Şart!
 

Yoğunlaşan günlük hayat temposu ile hayvan sahipleri için gün içerisinde dış parazit tedavisinin uzun süreli takibi zorlaşabiliyor. Takibin aksamasıyla pire ve kenelerin kedi ve köpekleri ısırması, kan emmesi için uygun ortam sağlanmış oluyor. Prof. Dr. Bayram Şenlik“Piyasada mevcut olan, tek bir uygulamayla uzun süreli koruma sağlayan kene ve pire tasmaları, uzun süreli dış parazit mücadelesinde hayvan sahipleri için yarar sağlıyor. Tasmaların hayvanların sağlığına zarar vereceği endişesinin de söz konusu olmadığını belitrmek isterim, hayvanların ve sahiplerinin sağlığı riske atılmıyor. Konu ile ilgili olarak lütfen ilk fırsatta veteriner hekiminize danışın. ” dedi.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.