Sigortacılar zam için gösterdikleri gerekçe
Araç sahipleri, zorunlu trafik sigortasında yaşanan yüksek fiyatartışından şikayetçi. Son aylardaki faiş yükseliş konusunda sigortacılar da kendini savundu. Sigortacılar primlerde yaşanan fiyat artışlarındaki sebeplerin başında döviz kurundaki yükselişle beraber gelir hasar maliyetlerde yaşanan artışı gösterseler de, asıl sebebin yeni yapılan düzenlemeler ve değer kaybına bağlı tazminat taleplerinden kaynaklandığını belirtenler de yok değil.
Eksper atama yönetmeliği
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken döviz kurunda yaşanan artışın yedek parça maliyetlerini arttırarak, trafik sigortası prim fiyatlarında yükselişe sebep olduğunu ifade etti. Ülgen ayrıca, yeni dönemde trafik sigortasındaki Eksper Atama Yönetmeliği'ndeki taban ekspertiz uygulamasında gidilen değişikliğin de hasar maliyetlerinin olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti. Ülger: Artış yüzde 32 Yaşanan tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger ise, yıllık olarak değerlendirildiğinde zorunlu trafik sigortası fiyatlarında yaşanan artışın %10 civarında olduğunu, fakat Ağustos ayı ile geçen yılın aynı döneminin karşılaştırıldığında bu artışın %32 seviyelerine çıktığını söyledi. Haziran sonu itibari ile sigorta şirketlerinin trafik sigortasından kaynaklı zararlarının 1.2 Milyar TL'ye ulaştığının altını çizen Ülger, her 1000 TL'lik primde, sektörün 500 TL'ye yakın zarara uğradını belirtti.
'Mahkeme uygulamazsa fiyatlar artar'
Ortaya çıkan fiyat artışlarında döviz kurunun da etkisinin olduğunu söyleyen Ülger, ancak asıl problemin yeni düzenleme ile gelen değer kaybına yönelik tazminat taleplerinden kaynakladığını vurguladı. Artan maddi hasarların dosya maliyetindeki ortalama %22 artışın %15'inin maliyet artışından, %7'sinin ise değer kaybı ödemelerinden kaynaklandığına dikkat çeken Ülger, bu dönemde maddi hasardan daha yoğun bir artışın ise bedeni hasar ödemelerinde yaşandığını belirtti. Artık trafik sigortasında gerçekleşen hasarların %57'sinin bedeni hasarlardan oluştuğunu ifade eden Ülger, eskiden ise bu oranın %0 – 30 civarında olduğunu söyledi. Kurda yaşanan yükselmelerin trafik sigortası primlerindeki artışın devam etmesine neden olacağına değinen Ülger, asıl sorunun ise bedeni hasarlardaki maliyet artışından ve bu konudaki yasal eksiklikten kaynaklandığına vurgu yaptı. Ülger, trafik sigortası genel şartlarında yapılan düzenlemenin mahkemeler tarafından uygulanmaması halinde ortaya çıkacak belirsizliğin maliyet artışlarının devamına neden olacağını söyledi. ARTIK TRAFİK SİGORTASI'NA GÜVENMEYİN! Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan bir diğer isim Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç ise, artıştaki sebeplerin kaynağında döviz kurundaki yükseliş, yeni trafik sigortası genel şartları ve ekpertiz maliyetlerindenki yükselişin olduğunu söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.