Siirt'ten Vicdan Konvoyu'na destek
Siirt'ten Vicdan Konvoyu'na destek amacı ile Hatay'a doğru yola çıkan 46 kadından oluşan konvoy öncesi yapılan basın açıklamasında Suriye rejiminin zindanlarındaki kadınların dramına dikkat çekildi.
Suriye’de 7 yıldır devam eden savaşta hapsedilen, işkence ve kötü muamele gören kadınlara dikkat çekmek ve özgürlüklerini talep etmek amacıyla İHH tarafından Türkiye’deki kadınların öncülüğünde 55 ülkeden oluşturulan ‘Vicdan Konvoyu'na katılmak amacıyla Siirt’te 46 kadından oluşan konvoy yola çıktı
Konvoy yola çıkmadan önce düzenlenen basın açıklamasını okuyan Hatice Erdal, Türkiye’nin 81 ilinden ve dünyanın 55 ülkesinden katılımla oluşturulan Vicdan Konyovuna katılmak üzere Hatay’a gidileceğine ve zindanlarda bulunan kadınların durumuna dikkat çekileceğine vurgu yaptı.
Suriye savaşı başlayalı tam 7 yıl geçtiğini ve yüzbinlerce insanın tüm dünyanın gözleri önünde canlı yayında katledildiği söyleyen Erdal, "15 bin çocuk can verdi, öyle kendiliğinden değil, bombalar bedenlerini parçaladı, tonlarca enkazın altında kaldılar. Klor, sârin ve kimyasal gazları çırpına çırpına soludular, kimisinin küçücük bedeninde işkence metotları denendi. Tespit edilen 13 bin 581 kadın Suriye rejiminin zindanlarında işkence ve diğer zalimane muamelelere maruz kaldı ve tecavüze uğradı. Şu an 417’si kız çocuğu olmak üzere tespit edilen 6 bin 736 kadın halen bu vahşeti yaşıyor. Suriye rejiminin zindanlarında ölmeyi bekliyor. Tecavüz ve işkence mağduru kadınlardan bazıları intihar etti. Bu hapishanelerden kurtulanlardan bazıları aramızda ve bir gün kendilerine yapılanların hesabının sorulması umuduyla yaşama tutulmaya çalışıyorlar." dedi.
7 yıldır bekliyoruz ve kimse onlar için bir çaba içerisine girmiyor
Savaşın üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen hiç kimsenin bir çaba içerisine girmediğini dile getiren Erdal, “Kadınlara yönelik cinsel saldırı, işkence, hukuksuz tutulma, uluslararası savaş suçu niteliğindedir. Bilinen tek gerçek şudur ki Suriye rejimi kadınlara tecavüzü bir silah olarak kullanmaktadır. Soruyoruz, bu kötülüklere maruz kalan kadınlar hangi uluslararası mekanizmanın, hangi devletin, hangi kurumun ve hangi merciin masasında gündem edilmektedir? Biz kadınlar Suriye’deki Müslüman kız kardeşlerimizin acı ve çaresizlik içindeki çığlıklarını duyuyoruz. 7 yıldır bekliyoruz, kimse onlar için bir çaba içerisine girmiyor. Artık yeter, onlar oradalar, acı çekiyorlar, bizi bekliyorlar. Duymanızı ve görmenizi istiyoruz. Onlar için bir şeyler yapmanızı istiyoruz. Biz onları kurtarmak için bir şeyler yapmaya karar verdik." şeklinde konuştu.
Erdal, açıklamasını şöyle sonlandırdı: "Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından kadınlar olarak Suriye hapishanelerinde hukuka aykırı olarak tutulan ve işkence edilen kadınların sesini bütün dünyaya duyurmak. Serbest bırakılmalarını talep etmek için dünyaya bir çağrı olarak kadınlar için 'vicdan konvoyunu' yola çıkarıyoruz. Amacımız kadınların Suriye’de savaşın başından bu yana işkence, tecavüz, infaz, hapis ve mültecilik ile büyüyen dramlarına dikkat çekmek, Suriye’de savaş sebebi ile haksız bir şekilde tutulan tüm kız çocukları ve kadım mahpusların serbest bırakılması için çağrı yapmak ve girişim başlatmak. Tüm dünyada kadınların savaşlarda korunması için etkili tedbirler almaya davet etmek."
Basın açıklamasının ardından İLKHA'ya konuşan İHH Kadın Kolları Başkanı Fatma Erdemci, amaçlarının Suriye’de 2011’den bu yana mahkûm edilen mazlum kadınların, kız çocuklarının özgürlüklerine dikkat çekmek olduğunu söyledi.
Erdemci, "Bu yolculuğa çıkan sadece bizler değiliz. 52 ülkeden oluşan dünya kadınları var. Bu dünya ülkeleri arasında çok büyük acılar çeken Bosna’nın, Azerbaycan’ın Irak’ın acılı anneleri ve diğer Avrupa ülkelerinden Müslüman olmayan ama vicdan sahibi olan kadınların içinde yer bulduğu bir konvoy. Bu konvoyu önemli kılan şey sadece Müslüman ve Türkiyeli kadınların değil, dünyanın dört bir yanından aktivist ve vicdan sahibi insan olan kadınların hareketidir bu konvoy. Kadınlar bir olup beraber olup kadınlar için, insanlar için adalet, özgürlük, eşitlik diyeceğiz. Zulümler bitsin diyeceğiz, savaşlar son bulsun diyeceğiz. Anneler artık gözyaşı akıtmasın, kız çocukları dünyaya gözlerini açmadan artık mahkûm edilmesin, anneler kız çocukları doğurduğu için pişmanlık duymasın diyeceğiz ve bunun için tek yürek olarak yola çıkıyoruz." şeklinde konuştu.
İHH Kadın Kolları üyesi Mihraç Teğin, bir öğrenci olarak bu konvoya katıldığını ve kadınların sürekli zayıf ve sürekli zulüm gören insanlar olarak görüldüğünü bu sebeple destek vermek istediğini, bir şeyler yapabilmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Açıklamaların ardından Siirtli 46 kadından oluşan konvoy dualar eşliğinde Hatay'ya doğru yola çıktı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.