Şimşek: "Küresel kriz sonrasında gelir dağılımında bozulma var"

Şimşek: "Küresel kriz sonrasında gelir dağılımında bozulma var"
Gaziantep Üniversitesi akademik yıl açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dünya genelindeki gelir dağılımında adaletsizliğin arttığını belirterek, küresel kriz sonrasında gelir dağılımında bozulma yaşandığını söyledi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademik yılı açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, küresel kriz sonrasında gelir dağılımında bozulma yaşandığını söyledi.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademik yıl açılışına katılmak üzere kente gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dünya genelindeki gelir dağılımında adaletsizliğin arttığını belirterek, küresel kriz sonrasında gelir dağılımında bozulma yaşandığını söyledi.

Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre Merkezinde düzenlenen GAÜN akademik yıl açılışı törenine katılan Şimşek, Türkiye ve dünya ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ekonominin, toplumun her kesimini ilgilendirdiğini belirten Şimşek, jeopolitik risklerin ekonomiyi etkilediğini söyledi.

Şimşek, "Ekonominin gidişatı büyük bir önem taşıyor. Ekonomi dünya buhranından hemen sonra en kötü dönemini 2008-2009 yılında yaşadı. Sonrasında da toparlanmakta çok zorluk çekti. Küresel kriz üzerinden şu anda onu geçmiş durumdadır. Ama küresel kriz öncesi dünya bir şekilde büyüyordu ve yaklaşık yüzde 4,8 oranında da büyüdü. Küresel kriz sonrası neredeyse on yıllık bir dönemde de yüzde 3,3’lük büyüme devam edecektir. Kısa vadede dünya ekonomisinin görünümü oldukça pozitif." dedi.

Türkiye’nin dünya ekonomisindeki önemine ve son yıllardaki gelişimine ilişkin bilgiler veren Şimşek, "Orta ve uzun vadede karşı taraftan esen birçok rüzgâr var, birçok sorun var. Ama kısa vadede görünüm oldukça iyiye gidiyor. Bu aynı zamanda önce göstergelerde bakılırsa çok hızlı bir büyümeye işaret ediyor. Gelecek sene bu kısa vadede görünüm büyüme olarak bir miktarda hızlanacak. IMF’nin belirlemiş olduğu yüzde 3,7 olarak öngörülüyor. Küresel ticaret hacmi de çok önemlidir ve 1965'ten itibaren bakarsanız küresel ticaret hacmindeki artış küresel büyümenin ortalama iki katı üzerinde seyrediyor. Küresel kriz öncesine de aslında çok farklı değildi. Yüzde 8 civarında küresel ticaret hacmi yıllık büyüme söz konusu. Fakat krizle birlikte bu oran yüzde 3’e kadar düştü. Sonra onun içerisinde şimdi tekrar yüzde 4'e doğru bir toparlanma içerisindedir." ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin çevresinde ciddi sorunlar olduğunu ve bundan Türkiye’nin de ister istemez etkilendiğini belirten Şimşek, şöyle konuştu:

"Küresel krizden çıkış için küresel merkez bankaları FED, Avrupa merkez bankası ve Japonya merkez bankası olmak üzere muazzam bir parasal genişlemeye gidildi. Şimdi bu parasal genişlemeden de bir para politikasında bir normalleşme sürecine gireceğiz. Aslında Amerika’nın yanına girmiş durumdayız. Buradaki risk beklenenden daha hızlı bir sıkılaşma olur mu, olmaz mı? Çünkü bu önemlidir. Şu anda piyasanın öngördüğü bir sıkılaşma söz konusu. Ama bundan daha hızlı bir sıkılaşma olursa tabi ki bu küresel piyasalarda dalgalanmalara yol açabilir. İkinci olarak ülkemizin de yakın hissettiği ama sadece bu bölgeye münhasır olmayınca jeopolitik gerginlikler söz konusu. Biliyorsunuz Kuzey Kore ekseninde bir gerginlik söz konusu, hemen kuzeyimizde yine bir gerginlik devam etmektedir Ortadoğu'da ciddi bir kriz söz konusu. Yani dünyanın birkaç bölgesinde jeopolitik gerginlikler var. İleriye doğru olabilir bunlar. En çok Ortadoğu'da yoğun bir şekilde yaşanıyor. Bunlar da küresel ekonomi için ciddi bir kriz. İster istemez piyasalar önemli ölçüde etkileniyor. Dolayısıyla burada olumsuz ciddi bir gelişme küresel ekonomiyi olumsuz etkiler. Küresel ticarette korumacılık eğilimi önemli bir risk özellikle küresel kriz sonrasında gelir dağılımında bir bozulma var."

Şimşek, "Jeopolitik riskler ekonomiyi ister istemez etkiliyor. DEAŞ’ın çökertiliyor olması, hem ülkemiz hem de dünyamız açısından sevindirici gelişme. Çünkü Irak’ta ve Suriye’de benzer bir trendle şu an bu topraklardan DEAŞ önemli ölçüde temizleniyor. Dünyadaki refah artışını arka planında ticaretin ve dış açık var. Gerekli tedbirler alınarak yapılan ticaretin refah artışında önemli bir katkı sağlıyor. Korumacı tavır bir anlam teşkil etmiyor." şeklinde konuştu.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ise yaptığı konuşmada, Türkiye’nin sayılı üniversiteleri arasında yer aldıklarını söyledi.

Akademik yılı açılış programına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yanı sıra Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Taner Yılmaz, akademisyen ve öğrenciler katıldı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.