Şırnak Valiliğinden "kömür ocağının kaçak olmadığı" iddialarına cevap!
Şırnak Valiliği, bazı haberlerde, “kazanın meydana geldiği sahanın kaçak olmadığı, Mayıs ayında ihaleye çıkarıldığı; ayrıca buradaki kömürlerin Türkiye Kömür İşletmelerine ait kantarlarda tartıldığı” yönündeki iddialara ilişkin açıklama yaptı.
Açıklamada, Hukuku olarak TKİ uhdesinde bulunan Şırnak ili dâhilindeki İR:2505 (S:16309) ruhsat numaralı saha yöredeki madencilik faaliyetlerinin güvenlik zafiyetine neden olmadan, güvenlik bakımından sorumlu mülki idarenin kontrol ve denetimi altında yapılması, sahadaki kaçak üretimin önlenmesi, sahadan elde edilen gelirin bölge ekonomisine ve istihdamına katkıda bulunması ve sahada güvenli madencilik yapılması maksadı ile 26 Ekim 2002 tarihli rödovans sözleşmesi hükümleri kapsamında Şırnak Valiliği İl Özel İdaresine verildiği belirtildi.
Sahada üretim faaliyetleri devam ederken 2013 yılında Maden ve İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı kapsamında üretim faaliyetleri hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, hem de Maden işleri Genel Müdürlüğünce gerekli güvenlik önlemleri alına kadar durdurulduğu bilgisine yer verilen açıklamada, "Ancak aradan geçen üç yılı aşkın sürede gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve sahada yeniden üretime başlanılması yönünde herhangi bir faaliyette bulunulmamıştır. Valiliğimiz tarafından sahada yeniden faaliyete başlanılacağına kanaat getirilmediğinden, sahanın bölge ve ülke menfaatlerine uygun bir şekilde ihale edilebilmesi için sözleşmenin tasfiye edilmesine TKİ ile karşılıklı olarak karar verilmiştir." denildi.
Söz konusu sahanın TKİ tarafından, Nisan 2017’de yeniden ihale edildiği hatırlatılan açıklamada, "Söz konusu ihaleyi kazanan Standart Tek. Sav. Enerji Mad. San. Ve Tic. A.Ş. (Pilot) + Kaan İş Makinaları Mad. En. San. Ve Tic. A.Ş. + Acar İnş. Nak. Paz. San. Tic. A.Ş. iş ortaklığı ile14.04.2017 tarihi itibariyle sözleşme imzalanmıştır." ifadelerine yer verildi.
TKİ’nin gerçekleştirdiği ihaleyi kazanan konsorsiyum sahadaki üretimin sağlıklı ve emniyetli bir şekilde yapılabilmesi için tüm güvenlik önlemlerini alarak MİGEM’e başvuru yapmak zorunda olduğuna vurgu yapılan açıklamada, bu başvurunun ardından MİGEM'in, gerekli incelemeler yaparak, uygun görürse önce çalışma izni vereceği, izni olmadığı sürece Valiliğin maden işletme süreçlerindeki hiçbir işleme izin vermeyeceği kaydedildi.
Açıklamada, devamla şöyle denildi: "İhaleyi kazanan firma, sahadaki üretimin sağlıklı ve emniyetli bir şekilde yapılabilmesi için tüm güvenlik önlemlerini sağlayacak bir proje hazırlamış, hazırlamış olduğu Proje TKİ Genel Müdürlüğü tarafından Maden İşleri Genel Müdürlüğünün onayına sunulmuştur. Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün 21.09.2017 tarih, 805566 sayılı Makam Oluru ile oluşturulan teknik elemanlarınca mahallinde tetkiki yapılmıştır. Yapılan incelemede 'İşletme Güvenliği açısından tehlikeli durumların devam ettiği, herhangi bir önlem alınmadığı, Sicil:16399 sayılı ruhsat sahasında üretime yönelik faaliyetlerin durdurulmasına devam edilmesi, Daimi Nezaretçi kontrolünde projesine aykırı tehlikeli durumun giderilmesini yönelik faaliyetlerin sürdürülmesi ve kömür sevkiyatı yapılmamasına yönelik TKİ ve Valiliğimiz’e, MİGEM tarafından yazı yazılmıştır."
"Kaçak bir faaliyet olarak değerlendirilmektedir"
"Kazanın olduğu alan her ne kadar İR:2505 ruhsat alanı içinde olmasına rağmen Uygulama Projesi’nin dışında gerçekleştiğinden kaçak bir faaliyet olarak değerlendirilmektedir." ifadesine dikkat çekilen açıklamada, Şırnak İl Özel İdaresinin 4 noktada kantarları mevcut olduğu, bu dönemde söz konusu sahada üretim ve satış izni olmadığı için, ruhsatlı sahalarda üretilen kömürler dışında herhangi bir kömür tartımı yapılmasının söz konu olmadığı aktarıldı.
Açıklamada son olarak "Ayrıca Valiliğimizce kaçak kömür üretim ve sevkiyatının engellenmesi için; üretime kapalı alanların giriş ve çıkışlarının fiziki engellerle kapatılmasının yanında, kolluk kuvvetleri ve diğer ilgili birimlerimizce de gerekli denetimler aralıksız olarak devam ettirilmektedir. Şırnak yöresinde Maden İşleri Genel Müdürlüğünce verilen 19 adet işletme ruhsatlı sahada üretimler yapılmakta, Şırnak-Cizre Karayolu üzerinde değişik noktalarda Kömür Stokları bulunmaktadır." diye belirtildi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.