Şirvan maden faciasında ihmal iddiaları cevap bekliyor!

Şirvan maden faciasında ihmal iddiaları cevap bekliyor!
Siirt Şirvan'daki bakır madeninde yaşanan heyelan sonrası 16 işçinin göçük altında kalması olayında, yetkililerin ihmal iddiaları gündemdeki yerini koruyor.

Siirt’in Şirvan ilçesinde oluşan heyelan sonucu meydana gelen göçüğe ilişkin iddialar gündemdeki yerini koruyor.

Heyelan yaşanacağına dair önceden uyarı yapıldı!

Ciner Holdinge bağlı Park Elektrik’e ait olan bakır madeni ocağında, iddialara göre heyelandan bir hafta önce taşeron firmanın yetkililerinden biri, Ciner’in saha sorumlusuyla görüşüp çatlakların olduğunu, önlem alınmazsa büyük bir toprak kaymasının yaşanacağını bildirdi. Bunun üzerine saha sorumlusu, durumdan haberdar olduklarını fakat yılbaşına kadar firma sahiplerinin kendisinden istediği belirli hedefe ulaşmadan çalışmayı durduramayacağını söyledi.

Çatlaklar hafriyatla kapatıldı!

Önceki aylarda da işçilerin çalıştığı esnada toprak kayması olmuş, olayda can kaybı yaşanmamış ancak bazı iş makineleri hasar görmüştü. İddiaya göre, oluşan çatlak daha sonra hafriyatla kapatılarak işçilerin görmemesi için çaba sarf edilmiş, fakat maden çalışanlarının çoğu, dağda büyük çatlakların olduğunu görmüş ve firma yetkililerini uyarmış.

Kısa süre öncede heyelan yaşanmıştı

Yerel kaynaklar ise işçilerin çoğunun tehlikenin farkında olmasına rağmen ailesinin geçimini sağlamak uğruna çalışmaya devam etmek zorunda kaldıklarını belirttiler. Maden sahasında daha önce de ufak heyelanların meydana geldiği belirtilirken bu heyelanlar ile palya yolların bile kapandığı iddia edildi. Meydana gelen heyelanların belirtisi olan çamur ve balçıkların ise hafriyat kamyonlarıyla kaldırıldığı belirtildi.

Başka bir diğer iddia ise maden sahasının karşısında bulunan şantiyede olaydan 15 gün önce başka bir göçük yaşandı. Söz konusu heyelanın olduğu bölgeye herhangi bir müdahalenin olmadığı ileri sürülürken, iş makinelerinin de geriye doğru çekildiği aktarıldı.

İddiaya göre, madende heyelan ölçüm cihazları yok!

Olayla ilgili vahim iddialardan biri de her madende bulundurulması zorunlu olan, maden sahasının 4 köşesinde bulunması gereken ve her 6 dakikada bir heyelan ya da göçük tehlikesine karşı erken uyarı veren heyelan ve göçük ölçüm cihazlarının faciadan 2 ay önce kaldırıldığıyla ilgili...

“Gereken her türlü önlemi almıştık”

Bakır madeni sorumlularından Jeoloji Birim Amiri Kamil Narman, olay sonrası yaptığı açıklamada heyelan ölçüm cihazlarıyla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

“Her yere anlık ölçüm cihazları yerleştirdik. 6 dakikada bir cihaz ölçüm yapıyor. Dün akşamki çökme de 6 dakikalık zaman içinde olmuş. Gereken her türlü önlemi almıştık. Maden, temmuzdan sonra 2 ay tatil edilmişti. Sonra önlemler alınarak yeniden çalışmalara başlamıştık. Yaşanan olay sırasında anlık ölçüm cihazlarından hiç bir uyarı almadık.”

Palya yollar olması gereken genişlikte değildi!

Diğer bir iddia da palya yollarının, olması gereken genişlikte olmaması. Herhangi bir heyelan ya da göçük durumunda kayan toprak ve kayaların tutunması için geniş tutulan palya yolun dar olması nedeniyle meydana gelen heyelanda, toprağın maden cevherinin bulunduğu bölgeye doğru ilerlemesine engel olunamadı.

Sadece aşağı kısımlarda geniş tutulan palya yolların, olası ikinci göçüğü önlediği belirtilirken göçüğün yaşandığı alanın aşağısında çalışan işçilerin, toprak ve kaya parçalarının geniş palya yollarda durmasıyla göçük altında kalmaktan son anda kurtuldukları öğrenildi.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.