Söz ve Kalem Dergisi'nin aralık sayısı çıktı
Aylık olarak okuyucusuyla buluşan ve yazar kadrosunda sadece genç yazarların olduğu gençlik dergisi Söz ve Kalem, aralık ayı dosya konusunda, popüler kültür konusunu ele aldı.
Dergi, popüler kültür ile birlikte tüm 'kadim' kültürlerin yani geleneğin bertaraf edilerek yerine küresel ölçekli, daha geçişken ve alınıp-satılan bir meta olarak ifade edilen bir kültür oluşturulduğu, kadim olan geleneği ortadan kaldıran ve ortaya bir değer koymayan popüler kültürün, bugün Müslüman bireyler ve toplumlar için sorun teşkil edecek durumda olduğu gibi konuları ele aldı.
"Popüler kültür, bugün Müslüman bireyler ve toplumlar için sorun teşkil edecek durumdadır."
Kültürün, bir toplumun kendisine ait olan her tür değeri geçmiş tecrübelerden de faydalanarak gelecek nesle aktarmış olduğu maddi ve manevi her şey olarak tanımlandığı dergide şu ifadelere yer verildi:
"Aslında kültür, toplumların 'gelenek' olarak adlandırdığı ve kadim bir geçmişi barından her tür değerdir. İslam kültürü de vahyin ortaya çıkışından bugüne Müslüman toplumların ve devletlerin ortaya koyduğu hayat tecrübesi, devlet nizamı ve kültür-sanat faaliyetlerinin tümünü kapsar. Popüler kültür ile birlikte ise tüm bu 'kadim' kültür yani gelenek bertaraf edilip yerine küresel ölçekli, daha geçişken ve alınıp-satılan bir meta olarak ifade edilen bir kültür oluşturuldu ve bugün popüler kültür, sinemadan edebiyata, eğitimden mimariye, spordan turizme ve dahası yeme içme alışkanlıklarına kadar modern toplumun baskın ve dönüştürücü örgütlenme tarzı ile her yeri kuşatmış bulunuyor. Kadim olan geleneği ortadan kaldıran ve ortaya bir değer koymayan popüler kültür, bugün Müslüman bireyler ve toplumlar için sorun teşkil edecek durumdadır."
Dergide kimler ne yazdı?
Popüler kültür konusunun işlendiği Söz ve Kalem dergisinde bu ay; Müslüm Botan "Var Olmak Gelenekle mi, Popüler Kültürle mi? ", Orhan Özsoy "Üç İşgal Biçimi…", Yusuf Yetiş "Popüler Kültüre İhtiyacımız Var mı?", Yusuf Bingöl "Popüler Kültür Popüler İntihar" yazıları ile Popüler kültürün çıkış noktası, Müslüman birey ve toplumlar için nasıl sorun teşkil ettiği ile alakalı yazılarını yazdı. Öykü köşemizde bu ay Meryem Varol "Operasyon" öyküsü ile okuyucuyla buluşurken Zeki Aygur "Bana Ne Yediğini Söyle Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim", Ali Tarhan "Efsane İsraf Günleri?" başlıklı yazı kaleme aldı.
Dergide ayrıca analiz, gezi yazısı, kütüphaneden notlar, bilim ve teknolojiye dair önemli yazılar yer alıyor. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.