STK temsilcileri: Mısır, Gazze'ye yardım sürecini sabote ediyor

STK temsilcileri: Mısır, Gazze'ye yardım sürecini sabote ediyor
Şanlıurfa'dan Gazze sınırına giden sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri, yardım geçişlerinin Mısır tarafından engellendiğini belirtti. STK temsilcileri, ne olursa olsun yardımlara devam edeceklerini ve yılmayacaklarını vurguladı.

Kahire'den Gazze sınırına geçişlerde büyük zorluklar yaşandığını belirten temsilciler, yardım tırlarının 60 kilometre mesafeden geri çevrildiğini ve Mısır'ın bu tutumunun Filistinlileri daha da çaresiz bıraktığını ifade etti.

Gazze'ye yardım ulaştırmak amacıyla Kahire'ye giden STK temsilcileri, oradaki deneyimlerini İLKHA muhabirlerine anlattı.

"Mültecilere asla iyi davranmıyorlar"

Gazze'ye yakın bir noktada durdurulduklarını ve geçişlerine izin verilmediğini söyleyen Yasemin Turmak, şunları aktardı:

"Çeşitli zamanlarda sivil toplum örgütleriyle, farklı farklı derneklerle birlikte Kudüs olsun, Filistin davası olsun, bu konularda çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaların başında tabii ki öncelikle maddi yardımlaşmalar geliyor. Şanlıurfa Sivil Toplum ve Dayanışma Yardım Örgütü ile birlikte bu sene Kahire'ye, Gazze sınırına gittik. Fakat orada gördüklerimiz gerçekten tahminlerin ötesindeydi. Çünkü 60 kilometreden bırakın insanları, tırları, araçları yaklaştırmıyorlardı. Ve mesela bizim STK'larımıza ordu malı satmaya çalışıyor ve onun üzerinden gelir kazanıyor. Kazandığı geliri de kendine aktarıyor ama Filistin'in tırlarının Gazze'ye girmesine engel oluyor. Oraya gelen mültecilere asla iyi davranmıyorlar, yardım da etmiyorlar. Ama biz şunu gördük: Bizim STK'larımız, Türkiye'nin bütün STK'ları – Allah hepsinden razı olsun – oradaki hem Gazze'den Kahire tarafına geçen mültecileri hem oradaki şehit ailelerini hem de sponsorluk yaparak maddi manevi destekliyorlar. Evlere yerleştiriyorlar, ilaçlarını alıyorlar, kiralarını ödüyorlar, gıda yardımlarında bulunuyorlar, tedavilerini üstleniyorlar. Tabii bütün STK'lar belli bölgelere iş birliği dahilinde yardımlaşmaya almış ama tabii ki bu yeterli mi? Yeterli değil. Ben buradan gördüğümü söylüyorum. Mısır halkının bu konudaki düşmanlığı ve duyarsızlığını kınıyorum. Gerçekten kınıyorum."

"Siyonist rejim sulara zehir katmış"

Gazze'de sağlık sorunları ve gıda yetersizliğinin ciddi boyutta olduğunu dile getiren Turmak, “Sonuç olarak halkın büyük çoğunluğu hastalıklarla savaşıyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer o halk birazcık sağlam durabilseydi, o kapı açılacaktı. Halk, devletine 'höt' çekmediği için, hesap sormadığı için… Onlar da – hani bizde bir tabir var – 'Köpeksiz köye denk geldi' denilir, o tabir orada çok geçerli. Sahipsiz Müslümanlar… Kimse onlar için sesini yükseltmemiş, bir şey yapmamış. Bir dönem yapılmış ama sonra vazgeçilmiş. Tabii bu bizi çok üzdü. Bilmiyorum, Türkiye eğer Filistin'le komşu olsaydı bu zamana kalır mıydı bu dava? Kalmazdı, adımız gibi eminiz. Ama inşallah ben halkımızdan, duyarlı insanlardan şunu istiyorum: Gruplar kurarak, dernek olsun olmasın, oraya gitsinler. Orada durumları görsünler, birebir yaşasınlar ki maddi olarak herkes birer organizasyon kursun. Orada elini taşın altına koysun, can suyu olsun. Gerçekten, eğer yiyecekler girmezse, sular girmezse oradaki insanlar ölecek. Siyonist rejim sulara zehir katmış, verdiği sulara. Herkes kanser, çocukların kalbi delik. Biz Kahire'de hastaneye gidip onları ziyaret edip zekâtlarımızı verebilmek için rüşvet verdik. Böyle acı ve kötü bir durumla biz karşılaştık. Tabii bizi çok üzdü. İstediğimiz: Herkes, bir şehirde kaç tane STK varsa halkımız gitsinler, onlarla birlikte sınırları doldursunlar, sınırlara gitsinler. Ürdün tarafından olur, Kahire tarafından olur ama bir şekilde mutlaka Mescid-i Aksa'nın hatırına, İslam'ın ayakta durması hatırına ve bu zulmün bitmesi adına oraya gitsinler istiyoruz."

"Boykot, onların belini kırdı"

Boykotun siyonist rejimi olumsuz etkilediğini ve bu direnişin devam etmesi gerektiğini belirten bir diğer STK temsilcisi Emine Olkun da izlenimlerini şöyle paylaştı:

"Yaklaşık bir hafta önce Mısır, Kahire üzerinden Gazzeli kardeşlerimize gittik. Orada bir haftalık bir çalışma yaptık elhamdülillah, güzel de geçti. Yalnız durum içler acısı. Hastaneleri gezdik, toplu evleri gezdik, toplu yemekler verdik; 100 ile 150 kişi arası. Bunun dışında tırlarımızı yükleyip içeriye göndermek istedik. Ama ne yazık ki şu anda 60 kilometreye yakın barikatlar kurulmuş. Söylenildiği gibi barış olacak, zulüm duracak; öyle bir şey yok. Lütfen kardeşlerim, boykota devam edelim. Boykot onların çok kuvvetli bir şekilde belini kırdı. Buna devam edelim ve duanın yanı sıra da o kardeşlerimizi gördüğümüz yerde, duyduğumuz yerde bilakis gitmeye çalışın. Gidin, yardımcı olun. Elini tutup yetimlerin başını okşasanız yetiyor. Ben yardım eden herkese de buradan teşekkür ediyorum. Allah razı olsun diyorum. Dünya ve ahirette saadet ve selametler diliyorum.

Geçen yıl Ramazan'da da Mısır'a gitmiştik. Yine grupla gittik. 3 bayan, 8 erkekten oluşuyorduk. Haliyle nefsime ve kişiliğime karşı bir zorluğu önemsemiyorum ama benim yapmış olduğum gözlemde – bildiğimiz gibi Kur'an-ı Kerim'i en iyi öğrenen, öğreten bir ülke, Müslüman olarak bildiğimiz bir ülke – ama ne yazık ki insanların çok acımasız ve yardımsever olmadıklarını fark ettim. Ve fark etmekten çok, yaşadım da. Buna çok üzüldüm. Yani biz Müslümanlar olarak el ele, sırt sırta vermemiz gerekirken fark ettim ki Mısır, Gazzeli kardeşlerimiz üzerinden ticaret yapıyor, para kazanıyor. Buna çok üzüldüm."

STK temsilcileri: Mısır, Gazze'ye yardım sürecini sabote ediyor

STK temsilcileri: Mısır, Gazze'ye yardım sürecini sabote ediyor

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.