Diyarbakır'ın Sur ilçesinde meydana gelen çatışmalar nedeniyle restorasyon çalışmaları devam ederken, çalışmaların tamamlandığı Hz. Süleyman ve 27 Sahabe Camii'nin bulunduğu alan halkın ilgisini çekiyor.
Bu alanın çarpık yapılardan temizlenmesi çalışmaları sona ererken, birçok kişi ailesiyle birlikte alana akın etti.
Restorasyon çalışması sona erdiği için ailesiyle beraber bölgeyi ziyarete geldiği belirten Kenan Çaksu, daha iyi hizmetler yapılmasını temenni ettiklerini söyledi.
Çaksu, "Gerçekten çalışmayı çok güzel karşıladık. Kimin bu işte emeği geçmişse Allah razı olsun. 16 yıldan beri Hz. Süleyman ve 27 Sahabe Camisi ve çevresi kötü bir yerdeydi, inşallah daha güzel olacak. Sahabe ve mübarek insanların bulunduğu bu alan çöplerden geçilmiyordu. Karmaşık bir proje ile çarpık evler yapılıyordu. Dünyanın farklı ülkelerinden ve şehirlerinden mübarek şehri görmek için gelenler kötü bir tablo ile karşılaşıp hayal kırıklığına uğruyordu. Allah'a hamd olsun, bu sorun çözüldü. Hizmetin devam etmesini ve daha iyi hizmetler yapılmasını temenni ediyoruz.” dedi.
Çocuklarıyla birlikte restorasyon kapsamında yapılan yeşil alanlara gelen Gurbet Demir, şunları söyledi: "Çok mutluyuz. Çok güzel ve muhteşem bir tablo ile karşı karşıyayız. Çeteler ve pis insanlar nedeniyle bu alana giremiyorduk ancak buralar şu an çok güzel ve güvenli olmuş. Kendi memleketimizde böyle bir yerin olması anlatılmaz bir duygudur."
"Diyarbakır daha iyilerine layıktır"
Abdullah Badem de Diyarbakır'ın daha iyi şeylere layık olduğunu dile getirerek, "Kadim ve mübarek şehir Diyarbakır daha iyilerine layıktır. Yapılan çalışmalar güzel olmuş. Böyle mübarek bir yere böyle bir çalışma normaldir. İnsanlar ziyaret etmeye başladı. Gelecek insanlar dualarını edecek ve dinlenecekler. Biz daha iyi olmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Alanın yeni görünümünden memnun olduklarına değinen Kasım Şenol ise "Bu Diyarbakır'da bir eksiklikti. Kısmen de olsa giderildi. Geç de olsa tamamlandı. Allah bu gibi hizmetlerin arttırılmasına vesile olanlardan razı olsun. Ben Sur mağdurlarındanım. Evim yıkılsa da memleketimizin daha uygar, daha medeni bir seviyeye gelmesi ve yaşam alanına uygun bir alan inşa edilmesi dolayısıyla memnunuz." ifadelerini kullandı.
Ayrıca, ilçede çatışmalar nedeniyle hasar gören 2 bin 262 bina yıkılırken, su, kanalizasyon ve elektrik altyapısı sıfırdan kuruluyor. İlk etap olarak planlanan 44 geleneksel Diyarbakır evinin yapımı sürüyor.
En ağır hasarı alan bölgenin simge yapılarından Kurşunlu Camii'nin tadilatı bölge mimarisinde kullanılan bazalt taşı ile yapılıyor. Şehzadeler Konağı, Paşa Hamamı, Çardaklı Hamamı ve 4 Ayaklı Minare ile Şeyh Mutahhar Camii de orijinal haline uygun olarak restore ediliyor. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.