Suriye halkı sandık başında
Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan seçimle belirlenecek olan meclis, çözüm sürecinin önemli bir aşaması olarak görülen anayasayı da hazırlayacak. Bu arada ABD, Suriye’de rejimin yapacağı genel seçimlerden çıkacak sonucu tanımayacağını açıkladı.
YAYINLAMA:
GÜNCELLEME:

Suriye Devlet Başkanı Esad ve eşi Esma Esad da sabah saatlerinde başkent Şam'daki El Esad Kütüphanesi'nde oy kullandı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından şubat ayında ilan edilen, 250 sandalyeli Halk Meclisi seçimleri için oy verme işlemi TSİ 07.00’de başladı.

Seçime Baas, Suriye Milliyetçi ve Sosyalist Partisi, Komünist Parti gibi eski partilerin yanı sıra adlarını henüz fazla duyuramamış yeni partiler ve kriz süresince kurulan yeni oluşumlardan da çok sayıda aday katıldı.

250 sandalyeli Suriye Halk Meclisi için yarışan 11 bin adayın büyük kısmı bağımsız.

Suriye içinde ve dışında toplam 15 milyon 845 bin 575 seçmen bulunuyor. Suriye’nin tüm illerinde 9601 merkezde 11.776 sandıkta oy kullanılacak. Ancak IŞİD'in elindeki Rakka ile Nusra Cephesi ve Ahrar'uş Şam'ın kontrolündeki İdlib kentlerinde sandık kurulamıyor.

Ülke genelinde kurulan 5 bin civarında sandığın büyük kısmı iç göçmenlerle birlikte nüfusu iki katına çıkan Şam, Lazkiye, Tartus, Halep merkez gibi yerlerde.

Suriye Yüksek Seçim Komitesi tarafından düzenlenen seçimde oy verebilmek için 18 yaşından büyük olmak yeterli değil; zihinsel engelli ve hükümlüler oy kullanma hakkına sahip değil.

Suriye Yüksek Seçim Komitesi, Halk Meclisi seçimlerine katılmak için başvuran 7000 aday adayından yaklaşık 3 bin 500'ünün başvurusunu kabul etti.

Oy verme işlemi TSİ 16.00'da sona ererken, Suriye Yüksek Seçim Komitesi'nin ülkenin genelinde ya da bazı bölgelerde sandıkların kapanış saatini ertleme hakkı bulunuyor.