Suriye'de pasaport bürolarında yüzlerce kişi hak ihlallerine uğradı
SNHR bugün 'Suriye Rejimi, Suriye İçinde ve Dışında Pasaport Alan Vatandaşlara Karşı Çok Çeşitli İhlaller Gerçekleştiriyor' başlıklı bir rapor yayınladı.
Raporda, 1.168 kişinin keyfi olarak tutuklandığının belgelendiği belirtildi. Göçmenlik ve Pasaport Daireleri'nde 16'sı çocuk ve 96'sı kadın olmak üzere 986 kişi de daha sonra "zorla kaybetme" olarak sınıflandırıldı.
SNHR, Suriye rejiminin 723 tutukluyu serbest bıraktığını, 21'inin işkence altında katledildiğini ve 1168'inin ise halen gözaltında olduğunu belirtti.
İnsan hakları raporuna göre, Suriyelilerin pasaport almaya çalışırken göçmenlik bürolarında keyfi olarak alıkonulması, Suriye rejiminin iç göçmenlik bürolarında ve yabancı konsolosluklarda gerçekleştirdiği diğer altı ihlalden biri olarak kayıtlara geçti.
SNHR, Suriyelilerin pasaport alma sürecinde dolandırıcılığa maruz kaldığını, özellikle de birçok Suriyeli tutuklanma korkusuyla pasaport başvurusunu kendi başına yapamadığını kaydetti.
Pek çok Suriyelinin konsolosluklarda, uzun saatler boyunca kuyrukta beklemek zorunda kaldığı, sıranın kendilerine gelmemesi ve konsolosluk çalışanlarına rüşvet vermek zorunda kalmak gibi insanlık dışı kötü muamelelerle de karşı karşıya kaldıkları ifade edildi.
SNHR raporunda, Suriye rejiminin işlediği ihlallerden birinin, rejimin geçen ağustos ayında uygulamaya koyduğu "tanınmayan elektronik pasaportlar düzenlemek" olduğu, çünkü rejimin Suriye pasaportundaki değişiklikleri bildirmek için dünya ülkeleriyle koordinasyon kurmadığı kaydedildi.
İnsan hakları raporu, Suriye rejiminin 2011-2015 yılları arasında pasaport almak isteyen herkese güvenlik onayı dayatmasının, özellikle de pasaport almak için binlerce dolar ödemek zorunda kalan rejim muhaliflerine güvenlik onayı verilmemesi nedeniyle, Suriyelilerin pasaport alma hakkının ihlali anlamına geldiğini vurguladı.
SNHR, Suriye dışında ikamet edenler için hızlandırılmış Suriye pasaportunun fiyatının şu an 800 dolar, normal pasaportun fiyatının ise 300 dolar olduğuna dikkat çekerek 2011'den önce pasaport ücretinin ise sadece 9 dolar olduğunu ve çıkarılmasının da sadece birkaç gün sürdüğünü hatırlattı.
Raporda, Suriye pasaportunun, dünyanın en kötü ikinci pasaportu olmasına rağmen dünyanın en pahalı pasaportu olduğuna dikkat çekildi. Çünkü pasaport sahiplerinin sadece 29 ülkeye vizesiz girebildiği ve Suriyelilerin, memleketlerine girebilmeleri için -Suriye hükümetinin onayladığı fiyat üzerinden- 100 dolar ücret ödemek zorunda kaldığı ifade edildi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.