Suriyeli çocuklar aşılanıyor
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Mardin'e yerleşen Suriyeli ailelerin 0-5 yaşlarındaki çocuklarına kızamık, hepatit B ve karma aşı yapılıyor.
'3.Tur Aşı Tamamlama ve Hızlandırma Çalışmaları' ile ilgili bilgi veren Mardin İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz, aşı çalışmasının son derece önemli olduğunu belirtti.
Yavuz, "Uygulamalar; aşı istasyonları, gezici ekipler ve ASM'ler/TSM'ler-GSM'ler aracılığı ile yapılıyor. Her aşı istasyonu ve gezici ekip 5 kişiden oluşacaktır. Ekipte bir personel ekip lideri, biri aşı uygulayıcı, biri kayıt tutucu, iki kişi aşıyı uygulanmak üzere hazırlayan ve geri kalan diğer personel de iletişimden sorumlu olarak hizmet veriyor. Kendi toplumumuzun bir parçası olarak kabul ettiğimiz ve kucakladığımız başta Suriyeliler olmak üzere tüm 'Geçici Koruma Altındaki Gruplara' sağlık hizmetini kendi vatandaşlarımıza sağladığımız düzeyde ayrım yapmadan vermek önemli bir insanlık vazifesidir." dedi.
Dünyada mültecilerin önemli sağlık sorunlarına neden olduğunu aktaran Yavuz, şunları söyledi: "Aşı uygulamalarının amacı; hassas yaş gruplarına aşı ile önlenebilir hastalıklara yakalanmadan önce ulaşıp onları bağışık hale getirerek, bu hastalıklara yakalanmalarını ve bu hastalıklardan doğabilecek sakatlık ve ölümleri önlemektir. Dünyada göçmenler ve mülteciler önemli sağlık sorunlarına neden olmaktadırlar. Bunların başında, aşı ile önlenebilir hastalıklarda artış olması ve bazı elimine edilmiş hastalıkların yeniden görülmesi gelmektedir. Özellikle 0-59 ay nüfus, aşı ile önlenebilir hastalıklardan başta Polio (çocuk felci), Kızamık, Boğmaca ve Difteri olmak üzere, şu anda rutin çocukluk çağı aşı takvimimizde bulunan tüm antijenlere karşı hassastırlar. Bu kişilerin ait oldukları ortamlarda, birinci basamak sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği olanağı en aza inmiştir. Bu nedenle, salgınlar yaşanabilmekte veya yaşanma olasılığı artmaktadır." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.