Süs Bitkileri Sektörü ATO’da buluştu

Süs Bitkileri Sektörü ATO’da buluştu
Ankara Ticaret Odası, süs bitkileri ve kesme çiçek sektörünün Türkiye’deki tüm aktörlerini bir araya getirdi.

Türkiye ekonomisini ilgilendiren konularda toplantılar yapmayı sürdüren Ankara Ticaret Odası, önemli bir istihdam ve gelir kaynağı olan süs bitkileri ve kesme çiçek sektörünün tüm aktörlerini bir araya getirdi.

 

Ankara Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen “Süs Bitkileri ve Kesme Çiçek Sektöründe Üretim, Tüketim ve İhracat Toplantısı”na Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci katıldı. Bakan Zeybekci, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, dört mevsimin yaşandığı ve seracılığın çok hızlı geliştiği Türkiye’de her türlü bitkinin yetiştiğini söyledi.

 

-ZEYBEKCİ: “HER TÜRLÜ DESTEK VE TEŞVİKİ KONUŞMAYA HAZIRIZ”-

 

Hükümetin elindeki en önemli enstrümanlardan birinin yatırım teşvik sistemi olduğunu belirten Zeybekci, “Türkiye olarak sizlerin yapacağı faaliyetleri önemsiyoruz. Terzi usulü her türlü destek ve teşviki sizlerle konuşmaya hazırız” dedi.

 

Türkiye’nin, kalkınan ve büyüyen bir coğrafyanın ortasında yer aldığını hatırlatan Zeybekci, “Bütün ticaret yollarının ortasındayız. Bütün medeniyetlerin, dinlerin ve bütün fırsatların ortasındayız. Büyümemiz tesadüf değil, ihracat ve istihdamdaki sonuçlar tesadüf değil” diye konuştu. Zeybekci, İstanbul’da dünyanın en büyük havaalanlarından birini inşa ettiklerini, havaalanının hemen yanına lojistik serbest bölgesi kurulacağını da sözlerine ekledi.

 

-BARAN: “TİCARETİ İLGİLENDİREN HER KONU ATO’DA KONUŞULSUN”-

 

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran da konuşmasında, toplantıyı, Türkiye’de kesme çiçek ve süs bitkileri sektöründe üretim, tüketim ve ihracat alanlarında sektörün gelişimini sağlamak ve Türkiye’yi bölgesel bir merkez haline getirmek amacıyla düzenlediklerini söyledi. “ATO Yönetimi olarak, çalışma prensibimizi ‘Ticaret, Ankara Ticaret Odası’nda konuşulur’ sözüyle sloganlaştırdık” diyen Baran, özelde Ankara’nın genelde ise Türkiye’nin ticaretini, tüccarını, istihdamını, kalkınmasını ilgilendiren her konunun ATO’da konuşulmasını hedeflediklerini bildirdi.

 

“MİLYARLARCA DOLARLIK İHRACAT POTANSİYELİMİZ VAR”

 

Süs bitkileri sektörünün hızlı gelişen, istihdam düzeyi ve ihracat potansiyeli yüksekbir sektör olduğunu anlatan Baran, dünyada 100’den fazla ülkede yaklaşık 1,6 milyon hektar alanda süs bitkileri üretimi yapıldığını söyledi. Milyar dolarlık bir sektör haline gelenkesme çiçek sektöründeki büyümeye de dikkati çeken Baran,“Kesme çiçek üretimindeki artışa rağmen maalesef dünya ticaretinden büyük bir pay alamıyoruz. Oysaki milyarlarca dolarlık ihracat yapabilecek potansiyelimiz var” dedi. Türkiye’nin, uygun iklimsel ve coğrafi koşulları, pazar ülkelere yakınlığı gibi nedenlerle süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli avantajlara sahip olduğunu vurgulayan Baran, şöyle konuştu:

 

“Arzu ettiğimiz rakamlara ulaşabilmek için süs bitkilerinin ihracatına özel bir önem vermemiz, sektörün girdi maliyetlerini düşürmemiz, ileri teknoloji, yıl boyu kontrollü üretim ve topraksız tarım gibi modern üretim tekniklerinin kullanımını teşvik etmemiz, birim alandaki verimlilik, üretimde kalite ve depolama tekniklerini geliştirmemiz, dış pazarlara yönelik bir pazarlama stratejisi belirlememiz lazım. Türkiye’nin ekonomik anlamda sıkıştırılmaya çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Bu çabaları bertaraf etmek, ekonomimizi güçlendirmek için hepimizin elini taşın altına koyması lazım.”

 

-DEV PROJEDE İMZALAR ATILDI-

 

Ekonomi Bakanı Zeybekçi ve ATO Başkanı Baran’ın konuşmalarının ardından Antalya Süs Bitkileri Üretim ve Lojistik Merkezi Projesi’nin niyet mektubu imzalandı. Niyet mektubuna, Royal Flora Holland CEO’su Lucos Vos, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu ve Çiçekçiler Birliği Dış Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu BaşkanıLütfi Göbüşimza koydu.

 

-VOS: “4 SAATLİK UÇUŞLA 1,5 MİLYAR İNSANA ULAŞABİLECEK BAŞKA ÜLKE YOK”-

 

Royal Flora Holland CEO’su Lucos Vosimza töreninin ardındanyaptığı konuşmada, Türkiye’nin üretim bakımından büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, “Türkiye, Hollandalı şirketler için büyük bir pazar. Genç nüfusu ve canlı bir ekonomisi var” dedi. Türkiye’nin coğrafi konumunun önemine de işaret eden Vos, “Bu bölgede 4 saatlik uçuşla 1,5 milyar insana ulaşılabilecek başka bir ülke yok. Üretim, tüketim ve ihracatta gelişme kaydedersek Türkiye 2023 hedeflerinin ötesine dahi geçebilir”değerlendirmesini yaptı.Vos, yaptığı çalışmalardan dolayı ATO Başkanı Baran’ı tebrik etti.

 

Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar ise süs bitkileri sektörünün son 15 yılda 10 kat büyüdüğünü, bu büyümenin belediyeler ve kamu kurumlarının yaptığı alımlar sayesinde gerçekleştiğini söyledi. Dündar,“Bundan sonrasında tüketimin özel sektöre ve ihracata dönük pazarlara yönelmesi gerekiyor” dedi.En temel ihtiyaçlarının“sektörde organizasyon sağlamak” olduğunu kaydeden Dündar, Hollanda’da süs bitkileri sektörünün bir vücudun organları gibi kusursuz ve uyumlu bir şekilde çalıştığını anlattı. Süs bitkileri sektörünün4 milyar liralık üretim hacmiyle yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağladığını ve hızla büyüdüğünü kaydeden Dündar, “Bizleri böyle bir organizasyonda buluşturduğu için Ankara Ticaret Odası’na teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğludasektörün 80 milyon dolar ihracat seviyesine geldiğini belirterek, “Bizimle birlikte başlayan ülkeler milyar dolarlara geldiler” dedi. Bağdatlıoğlu, dünyada sektörün en büyük aktörü olan Royal Flora Holland ile birlikte 110 dekarlık alanda üretim yaparak üç yıl içinde Avrupa, Orta Asya ve dünyaya açılmayı hedeflediklerini bildirdi. Uluslararası bir anlaşma yapmanın kendilerine güç verdiğini söyleyen Bağdatlıoğlu, “Büyük hedefler koyduk. Engelleri aşacağız.Dünyada söz sahibi bir ülke olacağız” diye konuştu.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.