Susuz bırakılan halk yetkililere tepki gösterdi
Batman Belediyesinin borçlarından dolayı Dicle EDAŞ, şehrin içme suyu sağlayan su pompalarına giden elektriği kesti.
Su kesintileriyle ilgili açıklama yapan Batman Belediyesi, Dicle EDAŞ’ın kayyum döneminden kaynaklanan elektrik borçlarını gerekçe göstererek kesintiye gittiğini savunurken, Dicle EDAŞ İl Müdürlüğü yetkilileri ise hem kayyum hem de mevcut yönetim döneminde belediyenin yaklaşık 16 milyon TL elektrik borcunun olduğunu belirtti.
Su kesintisi nedeniyle dünden bu yana susuz bırakılan vatandaşlar hem Dicle EDAŞ’a hem de belediyeye tepki gösterdiler. İki kurumun arasında yaşanan sıkıntının kendilerine yansıtıldığını, bu nedenle mağdur edildiklerini belirten vatandaşlar, yetkililere çağrıda bulunarak acilen bu sorunun giderilmesi gerektiğini ifade ettiler.
"Vatandaş mağdur edilmemeli"
Dünden beri sularının akmadığını belirten vatandaşlardan İsa Akdaş, "Belediyenin bu durumu kendisinin halletmesi lazım. Belediye ve DEDAŞ'ın bu sıkıntıyı kendi aralarında çözmesi gerekir. Bu sıkıntılar bize yansıtılmamalıdır. Bu arada bizler mağdur oluyoruz. Sular dünden beri yok. İhtiyacımızı göremiyoruz. Faturalarımızı zamanında ödedikten sonra bize hizmetin verilmesi gerekir." dedi.
"Bu sorun neden halka yansıtılıyor?"
İki kurum arasındaki sıkıntının halka yansıtılmaması gerektiğini dile getiren Mehmet Omğan, "İki gündür su kesintisi nedeniyle mağduriyetimiz had safhaya ulaşmış. Kurumların kendi aralarındaki bu iletişim kopukluğunun insanlara yansıtılması doğru değildir. Şu anda susuz kaldık. Bunun nedeni de iki kurumun iletişimsizliğinden kaynaklanıyor. Bu sorun neden halka yansıtılıyor? Bir canlının susuz yaşaması mümkün değil. Su olmadan hayat olmaz. Talebimiz bu sorunun halka yansıtılmamasıdır." diye konuştu.
"600 bin nüfuslu ilin suyunu kesmek doğru değil"
Her seferinde halkın mağdur edildiğini vurgulayan Emrullah Adıgüzel, "Suların kesik olması yerel yönetimin, valiliğin, belediyenin, DEDAŞ’ın sorumsuzluğundan kaynaklanmaktadır. Eğer belediyenin haczi varsa DEDAŞ gidip belediyenin araçlarına haciz koysun. 600 bin nüfuslu bir ilin suyunu kesmek doğru değildir. Olan bu halka oluyor. Kayyum döneminde ödenmemiş para deniyor. Peki, kayyum döneminde yok muydunuz? Halka yazık, halkın bunlara gücü kalmadı." ifadelerini kullandı.
"Mağduriyet ortadan kaldırılmalı"
Mağduriyetlerine acilen son verilmesini isteyen Sait Akgül ise şunları söyledi: "Dünden beri sularımız kesik. DEDAŞ ile belediye arasındaki borç sıkıntısının halka yansıtılmaması gerekiyordu ama yansıtılmaya çalışılıyor. Biz bu sorunun ortadan kaldırılıp mağduriyetin bir an önce giderilmesini istiyoruz. Belediye suçluysa borcunu ödesin veya DEDAŞ haksızsa belediye ondan şikâyetçi olsun. Bu sıkıntılar ortadan kaldırılsın ki halk bu mağduriyeti yaşamasın. Dünden bu yana millet ne abdest alabiliyor ne de ihtiyacını giderebiliyor. Bunun bir an önce giderilmesini istiyoruz."
"Borç vatandaşa yansıtılmamalıdır"
Yetkililerin yaşanan soruna ivedi şekilde el atması gerektiğini ifade eden Abdülkerim Ak, "DEDAŞ’ın yaptığına karşıyım. Borç ne olursa olsun bu vatandaşa yansıtılmaması gerekir. Bu belediye ile DEDAŞ arasında olan bir şeydir. Vatandaş zor durumda kalmaktadır. Herkes bu durumdan şikâyetçidir. Mağdur olan halktır. Yetkililer bir an önce DEDAŞ’ın bu tutumunu durdursunlar. Şu an vatandaşlar susuzdur ve herkes zor durumdadır. Acilen bu suyun bırakılması lazım." şeklinde konuştu.
"İşimiz olmuyor, mağduruz"
Dünden bu yana sular akmadığı için çok zor durumda kaldığını belirten çayhane işletmecisi Aydın Üre, şöyle konuştu: "İki gündür sularımız kesiktir. İşimiz olmuyor, mağduruz. Camiden su getiriyoruz, kuyu suyu kullanıyoruz. Bir an önce suyun gelmesini istiyoruz. Şebeke suyu olmadığı için çay veremiyoruz. Zor durumdayız. Yetkililerden bir an önce suyun gelmesi için çaba göstermesini istiyoruz."
"İnsanları mağdur etmesinler"
Su kesintisine tepki gösteren bir diğer vatandaş Abdullah Songül, "500 bin nüfuslu bir şehirde DEDAŞ nasıl suyu kesiyor? Kayyumdan kalmaysa bu borç açıklansın. Şu anki belediye başkanı da oturduğu koltuktan kalsın. O koltuğa yapışmasınlar. Orası hizmet binasıdır, kimsenin babasının malı değildir. O koltukta alacağı maaşı düşünmesin. Borç kayyumdan kalmışsa o zaman onu açıklasınlar. Değilse kendi borçları olduğunu söylesinler ama insanları mağdur etmesinler." dedi.
Suyun olmaması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyleyen fırıncı esnafı Mustafa Tapkan da şunları kaydetti: "Tek sorunumuz suyun olmamasıdır. Bizler bu duruma karşıyız. Su hayattır ve su olmadığı zaman hiçbir şey yapamıyorsun. Her şeyimiz suya bağlıdır." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.