Tahmazoğlu: "Gaziantep ile Halep ayrılmaz bir parçadır"

Tahmazoğlu: "Gaziantep ile Halep ayrılmaz bir parçadır"
Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) tarafından hazırlanan “Osmanlı Belgelerinde Halep” kitabının tanıtımı ve sergisi düzenlenen törenle Gaziantep’te açıldı.

​Gaziantep’in Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, dini, kültürel ve bölgesel bakımdan Gaziantep ile Halep’in bir birinden ayrılmaz bir parça olduğunu söyledi.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) tarafından hazırlanan “Osmanlı Belgelerinde Halep” kitabının tanıtımı ve sergisi düzenlenen törenle Gaziantep’te açıldı. Merkez Şahinbey Belediyesi ev sahipliğinde Şahinbey Milli Mücadele Müzesi’nde gerçekleştirilen törende konuşan Tahmazoğlu, dini, kültürel ve bölgesel bakımdan Gaziantep ve Halep’in bir birinden ayrılmaz bir ikili olduğunu belirtti.

Törende bir konuşma yapan AK Parti Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel, Halep’in özellikle Selçuklu döneminden sonra İslam alemi için çok önemli bir şehir konuma geldiğini, bir çok kültüre ev sahipliği yaptığını söyledi.

“Medeniyetler birliği bir coğrafyadayız”

Türkiye’nin, Doğu ve Güneydoğu’nun Halep ile aynı kültürü yaşadığını belirten Yüksel, “Coğrafyamız birçok medeniyete ev sahipliği yapmış medeniyetler beşiği olmuş bir coğrafya. Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Hatay ve Halep aynı kültürün yaşadığı şehirlerdir. Bizler de sosyal yaşamımızın bir parçası olan Halep’i tarihimizde ve kültürümüzde her an yaşıyoruz.”dedi.

 “Binlerce yıldır ortak tarih paylaşıldı”

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu da Gaziantep’in eskiden “Küçük Halep” olarak anıldığını belirterek, “Gaziantep’te yaşayanların birçoğu çok iyi bilir ki Gaziantep’in bir başka ismi de ‘Küçük Halep’tir. Gaziantep ve Halep binlerce yıllık ortak tarihi paylaşan şehirlerdir ve bu coğrafyalar binlerce yıldır kardeşlik içerisinde yaşayarak aynı lezzetleri paylaşıp aynı kültürü yaşamışlardır.”diye konuştu.

“Halep ile Gaziantep birbirine benziyor”

Osmanlı döneminde bu bölgenin tamamen Halep’in ilçeleri konumunda olduğunu hatırlatan AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak ise şunları söyledi:

“Halep içinde yaşadığımız dönem itibariyle de çok büyük önem taşıyor. Geçmişte Gaziantep, Halep’in ilçesi konumundaydı. Halep tarih boyunca ticaret aksının yoğun olduğu bir bölge olmuştur ve yapmış olduğum bir araştırmada Halep evleriyle Antep evlerinin mimarisinin bir birine çok yakın olduğunu ve sadece mimaride değil yaşam tarzında da ciddi bir benzerlik olduğunu gördüm.”

“Gaziantep ile Halep ayrılmaz bir parçadır”

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da Gaziantep ve Halep’in ayrılmaz parça olduğunu belirterek, “Böyle önemli bir kitabın tanıtımını ve serginin açılışına ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyorum. Gaziantep ile Halep ayrılmaz bir ikilidir. Tarihsel açıdan baktığımız zaman da Gaziantep, Halep vilayetinin ilçesi konumundaydı. Dolayısıyla bakıldığında yeme ve içme her türlü kültürümüz neredeyse eş değerdedir. Suriye savaşından önce birçok kez Halep’e gittik. sanki kendi sokaklar ve caddelerimizdeymişiz gibi hiç yabancılık çekmedik ve hatta Halep Kalesi Gaziantep Kalesi’nin daha büyük bir kopyası gibidir. Dolayısıyla da dini, kültürel ve bölgesel bakımdan Gaziantep ve Halep bir birinden ayrılmaz bir ikilidir.”şeklinde konuştu.

“Bu kitaba çok emek verildi”

Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Fahri Solak ise “Osmanlı Belgelerinde Halep isimli bir kitap yayınladık. Bu kitaba yaklaşık bir yıldan uzun bir süre emek verildi. Çok sayıda gerek arşiv gerek bölge uzmanı akademisyen hocalarımız emek verdiler, bu kitap ortaya çıktı. Halep kitabı son yıllarda Türkiye’nin en önemli gündem maddesi olan Suriye’de olan olaylar, bunun Türkiye’ye yansımaları ve Türkiye’nin politikalarına dönük ’Bizim orada ne işimiz var’ söylemi ve bunun sonucunda biraz sonra tanıtacağımız kitap ortaya çıktı. Bu kitapta görüldü ki bu sorunun herhangi bir tarihsel zemini yoktur. Çünkü kitapta yayımlanan nüfus istatistiklerinde o bölgenin bir Türkmen bölgesi olduğu çok net bir şekilde bize gösteriyor. Yine kitaba bakıldığında oradaki yer isimlerinin Anadolu’daki yer isimlerinin bir devamı olduğu görülüyor. Bu kitabın içerisinde Halep’in şehir planı var.”dedi.

Kitabı hazırlayan Süreyya Atilla Sağlamçubukçu, Suriyelilerin Türkiye’ye neden bu kadar ilgili olduğunu bu kitapta daha iyi anlaşılacağını belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından serginin açılışı yapıldı ve katılımcılar sergiyi gezdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.