​Tarım ve Hayvancılık Fuarı'na yoğun ilgi

​Tarım ve Hayvancılık Fuarı'na yoğun ilgi
Tüm Fuarcılık Yapım Anonim Şirketi (TÜYAP) tarafından Diyarbakır'da 9'uncu Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı açıldı

​TÜYAP tarafından Diyarbakır'da düzenlenen 9'uncu Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı'na vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Tüm Fuarcılık Yapım Anonim Şirketi (TÜYAP) tarafından Diyarbakır'da 9'uncu Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı açıldı. Fuar açılışında konuşan Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, çiftçinin en büyük sıkıntılarından bir tanesinin DEDAŞ olduğunu vurguladı.

4-8 Nisan 2018 tarihlerinde TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek fuar; TÜYAP, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, DTSO ve TZOB ile TARMAKBİR'in iş birliğiyle açıldı.

Açılış konuşması yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, çiftçinin en büyük sıkıntılarından bir tanesinin DEDAŞ olduğuna dikkat çekti.

Delil, “Bugün 9’uncusunu gerçekleştireceğimiz Ortadoğu Tarım ve Hayvancılık Fuarına yeni teknik ve teknolojilerle çiftçilerimizi buluşturarak tarlada, bağda, bahçede ve ağılda bu teknikleri kullanarak çiftçilerimiz üretimi arttıracaktır. Üretim arttıkça istihdam artacak, istihdam arttıkça iş gücü çoğalacak ve işsizlik bitecek. Bugün burada biz çiftçilerimizi fuara taşıyoruz, eğitim veriyoruz. Devletimizce destekleniyoruz. Çiftçi desteklendikçe üretim artar. Bu üretimin devam etmesi için desteklerin artarak devam etmesini talep ediyoruz ve bu desteğin önündeki engelleri kaldırmalıyız.” dedi.

“Çiftçimizin önünde büyük bir engel var, bu engel de DEDAŞ’tır”

DEDAŞ'ın çiftçiler için engellerden biri olduğunu söyleyen Delil, “Çiftçinin en büyük sıkıntılarından bir tanesi DEDAŞ’tır. Çiftçimize düzenli elektrik verilmiyor. Elektrikleri kesiliyor, voltajları düşürülüp kaldırılıyor. Böyle olunca hem motopomplar hem de trafolar yanıyor. Bu da çiftçiye bir maliyet getiriyor. Çiftçinin üzerinden maliyeti kaldırmak yerine çiftçiye fazla maliyet çıkarıyoruz. Biz bunların karşısında duracağız ve artık yeter diyoruz. TEDAŞ ve DEDAŞ’a, çiftçilere yapılan bu zulme dur diyoruz.  Devletin verdiği desteğe bloke koyuyorlar. Devletin verdiği bu desteğe hiç kimsenin bloke koyma hakkı yoktur. Evet, doğrudur biz destekleniyoruz ama hesaplarımızda bloke var. Ek tahakkuk adı altında çiftçiye fazla fatura çıkıyor. Çiftçimiz de bunu ödeyemiyor. Çiftçi ödemediği zaman sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor. Şu anda 3 aydır para almayan çiftçilerimiz var. Biz bu sorunların çözümü noktasında GAP, Kralkızı ve Silvan Barajının bir an önce bitmesini talep ediyoruz. Bunlar biterse bizim bu enerji ile olan ve DEDAŞ ile olan sıkıntılarımız bitecektir.”

Fuara katılım sağlayan Diyarbakır Arı Yetiştiriciler Birliği Üyesi Mehmet Bayram ise fuarların tanıtım açısında kendilerine faydası olduğunu belirtti.

Bayram, “Bugün belki ilk gündür ondan dolayı bir yoğunluk olur ama hafta sonu daha yoğun olur. Fuarlar tanıtım amaçlıdır. Herkes tanıtımını yapar. Bizimde Diyarbakır Arı Yetiştiriciler Birliğini tanıtmak hem de vatandaşın sağlam balı nereden bulabileceğini göstermek için biz buradayız. Çünkü bal piyasası öyle bozuk bir piyasadır ki insanlar balı nereden bulacağını bilemiyor.

Bizde vatandaşlara birinci elden balı tanıtmak ve göstermek için böyle bir stant açtık.” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Karacadağ Pirincine "Coğrafi İşaret Tescil" belgesi verildi.

Ayrıca buzağı, kuzu ve oğlak güzellik yarışmasında birinci olanlara ödülleri verildi. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.