Tasalı: “Bingöl-Sancak Karayolu ihalesinde devletin zarar ettiği iddia ediliyor”
HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Hamdullah Tasalı, Bingöl-Sancak-Kartal Karayolu ihalesi ile ilgili şüphelerin bulunduğunu, yetkililerin bu yönde gündeme gelen iddiaların üzerinde durması gerektiğini söyledi.
Bingöl-Sancak-Kartal Karayolunun davetiye usulüyle ihale edildiğini ifade eden HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Hamdullah Tasalı, yolun emsalleri ile karşılaştırıldığında çok yüksek bir fiyat ile davet sonucu verilmesinin, usulsüzlük/yolsuzluk yapıldığı şüphelerini beraberinde getirdiğini ve burada devletin 100 milyon TL’ye varan bir zararı olduğu yönündeki iddiaların üzerinde durulması gerektiğini söyledi.
Yolun maliyeti çok yüksek olduğunun herkesçe bilinen bir gerçek olduğunu ifade eden Tasalı, maliyetteki yüksekliğin doğurduğu bazı şüphelerin olduğunu, bu şüphelerin ilgili makamlarca giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Tasalı, “Yol genişliği, tepkiler üzerine 12 metre seviyesine getirilmiştir. Oysa ki Başbakanın 5 Mart 2017 tarihinde Bingöl PTT kavşağında halka yaptığı açıklamada, ‘Gelelim müjdelere; Erzincan-Bingöl arasındaki yolu bölünmüş yol haline getireceğiz. Memleketim ve Bingöl’ü komşu yapacağız, birleştireceğiz’ demesini bu halk unutmadı. Ama buna rağmen yol duble olarak yapılmadı.” ifadelerini kullandı.
Uzun yıllardır yapılması talep edilen Bingöl-Kartal-Sancak Karayolunun ihalesinde de usulsüzlük olduğu yönünde ciddi iddiaların olduğunu belirten Tasalı, “16 Şubat 2018 tarihinde Güvenlik nedeniyle, yaklaşık 31 kilometre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde olan yolun yapım işi, davetiye usulüyle 219 milyon 876 bin 543 TL’ye Ziver İnşaat’a verildi. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 26 Şubat 2018 tarihinde sözleşme imzalandı. İhaleyi alan Ziver İnşaat, daha öncede Çapakçur Köprüsü’nü yapmıştı.” dedi.
“HÜDA PAR olarak yol güzergahın da bulunan halkı ziyaret ettik”
Yolun yapılacağı güzergahı ve güzergâh üzerindeki köyleri ve Sancak Beldesini de ziyaret ettiklerini anlatan Tasalı, “Bu ziyaretimiz sırasında bazı köy muhtarları, beldedeki esnaf ve halktan birçok kişiyle yüz yüze görüştük. Muhtarlar, esnaf ve halkın tepkileri sonrası yerel ve ulusal medyada gündeme gelen yola daha sonra İl Valisi ve protokol ziyarette bulunmuş ancak değişin bir şey olmamış.” ifadelerini kullandı.
Tasalı, Duble yol olarak tasarlanan ve daha sonra 10 metre genişliğinde yapılmasına kararlaştırılan, Sancak-Kartal-Bingöl Karayolunun, bölge halkının tepkilerinin basına yansıması ardından, Karayolları genel Müdürlüğü açıklama yaparak kamuoyuyla şu bilgileri paylaştı:
“Bazı verileri kamuoyuyla paylaşmayı uygun görüyoruz”
“Sancak-Kartal-Bingöl Karayolu ihalesiyle ilgili yetkililerin ve tarafların yapmış oldukları açıklamalar ışığında elde edilen bazı verileri kamuoyuyla paylaşmayı uygun görüyoruz.” diyen Tasalı, maddeler halinde şu değerlendirmelerde bulundu.
1-Yol davetiye usulüyle ve güvenlik gerekçesiyle az bir kırım ile Ziver İnşaata verilmiştir. Kamuoyu tatmin edici cevaplar beklemektedir. Eşitlik ve adalet ilkesi burada ötelenmiştir.
2-10 metre genişliğinde 2.sınıf statüsünde yapılacak olan yol, siyasi partilerin, bölge halkının tepkileri üzerine yolun genişliği 12 metreye (1.sınıf yol statüsüne) çıkarıldığı ilgili kurum tarafından açıklanmıştır.
3-Yolun maliyeti çok yüksek olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. Emsalleri ile karşılaştırıldığında çok yüksek bir fiyat ile çağrı sonucu verilmesi, usulsüzlük/yolsuzluk yapıldığı kimi şüpheleri beraberinde getirmektedir. Burada devletin 50 ila 100 milyon TL zararı olduğu iddia edilmektedir.
4-Tepkiler üzerine yol genişliği 12 metre seviyesine getirilmiş olup, oysa Başbakanın 5 Mart 2017 tarihinde PTT kavşağında yaptığı açıklamada: “Gelelim müjdelere Erzincan Bingöl arasındaki yolu bölünmüş yol haline getireceğiz. Memleketim ve Bingöl’ü komşu yapacağız, birleştireceğiz” dedi.
5-Başbakanın açıklamasında belirtiği gibi; Bizler HÜDA PAR olarak halkımızın da taleplerini göz önüne alarak söz konusu yolun duble /bölünmüş yol olmasını istiyoruz, zira bu yol bölge için hayati öneme sahiptir. Zira mevcut yol 7 metre olup, bir gidiş, bir geliş, kimi yerlerde de bir araçlık trafik akışı sağlanmaktadır...
Yine ulaşımın sağlandığı bölgede kışın buzlanmaların yoğun olduğu, derin inişlerin ve yüksek çıkışların çok olduğu, bundan dolayı yöre halkının çok zor şartlarda ulaşımının sağlandığı, buna bağlı olarak çok ölümlü ve yaralamalı kazaların meydana geldiği bilinen bir gerçektir. Yolun belirtilen süre içinde, standartlara uygun, kaliteli ve uzun ömürlü olarak yapılması gerekir.
6- Yol güzergahında yapılacak revizyon çalışmaları teknik konulardır, bu konuda yetkili teknik elemanların yapacağı etüt çalışmaları önemlidir. Yolda yapılacak revizyon çalışmaları ve güzergahında yapılacak değişiklikler, güzergâh üzerindeki yerleşim yerlerini ve sakinlerini mağdur etmemelidir. Bu hususta herkesin görüşüne başvurulmalı, makul bir çözüm bulunmalıdır.
7-Raporumuzu kendimiz bir heyetle bölge ziyaretimizde gördüklerimiz, bölge halkının bizimle yaptığı görüşmeler, basına yaptıkları açıklamalar ve yetkililerin açıklamaları ışığında hazırlanmıştır. Neticede raporumuzda dile getirmiş olduğumuz hususlar kamuoyunda karşılık bulmuş, halkımız tarafından takdir edilmiştir.
Bizler HÜDA PAR olarak ilimize yapılacak hizmetler hususunda herkesin duyarlı olmasını ve yetkililerin daha çok hassasiyet göstermesini istiyoruz.” (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.