"Teröristlerle görüşme yapmayacağız"
TASS haber ajansına göre, Suudi Arabistan'ın desteklediği Yüksek Müzakere Komitesi heyetiyle görüşmesi sonrası gazetecilere açıklamada bulunan De Mistura, "Suriyeli muhaliflere planı açıkladım. Onlar da bana fikirlerini aktardı. Ne zaman ve nasıl çabaların parçası olacaklarını bana iletecekleri. İyimser ve kararlı bir ruh hali içindeyim" ifadelerini kullandı.
Cenevre'deki toplantıları ‘kaçırılmaması gereken tarihi bir şans' olarak niteleyen De Mistura, "Yapmamız gereken Suriye halkının sorunlarını çözmek" dedi.
'SÖZLER YERİNE GETİRİLMEZSE ÇEKİLİRİZ'
Bu arada Reuters haber ajansı, Suriyeli muhaliflerin De Mistura'yla görüşmeleri sırasında ‘sahadaki insani durumun iyileştirilmesi için çaba gösterilmediği halde Cenevre'deki görüşmelerinden çekilecekleri' mesajını verdiğini aktardı.
Suriyeli muhaliflerin heyetinden Bassma Kodmani, "Cenevre'ye bazı garanti ve sözler aldıktan sonra geldik. İnsani durumda ciddi bir iyileşme olacağına dair kesin sözler aldık. Bunlar yerine getirilmeden siyasi görüşmelere başlayamayız" dedi.
Yüksek Müzakere Komitesi'nden Farah Atassi de daha önce heyetin, Cenevre'de ne kadar kalacağını söylemek için henüz çok erken olduğunu söylemişti.
HİCAB: İHLALLER DEVAM EDERSE KALMANIN ANLAMI YOK
Diğer taraftan Yüksek Müzakere Komitesi'nin başkanı Riyad Hicab da yaptığı yazılı açıklamada, Suriye hükümeti ve müttefiklerinin ‘isyancıların elindeki alanlarda bombardımanları sürdürmesi ve abluka altındaki bölgelere insani yardım ulaştırılmasını engellemeye devam etmesi halinde' Cenevre'deki görüşmelerden çekilebileceklerini duyurdu.
Hicab, "Bu ihlaller devam ederse heyetimizin Cenevre'de kalmasının hiçbir anlamı kalmaz" ifadelerini kullandı.
CAFERİ: MUHALEFET HEYETİ CİDDİ DEĞİL
Cenevre'deki Suriye hükümeti heyetinin lideri Beşar Caferi ise muhalefet heyetini ‘ciddi olmamakla' suçladı ve "Suudi, Fransız ve ABD dışişleri bakanları muhalefetin sözcüleri gibi görünüyor" dedi.
Suriyeli muhaliflerin heyetinde kimlerin olduğunun hâlâ belli olmadığını söyleyen Caferi, BM'nin elinde bile nihai listenin olmadığını belirtti.
'SUUDİ ARABİSTAN, ÜRDÜN VE TÜRKİYE, SURİYE'YE TERÖRİST GÖNDERMEYİ BIRAKMALI'
Caferi, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, "Teröristlerle görüşme yapmayacağız. BM elçisi (De Mistura) bu nedenle doğrudan olmayan görüşmeler yapılmasında ısrarcı oldu. Heyetlerin içeriğini hâlâ bilmememizin nedeni de tam olarak bu" ifadelerini de kullandı.
Caferi, hangi grupların terörist hangilerinin muhalif sayılanacağının belirlenememesinin Suudi Arabistan ve Ürdün'ün suçu olduğunu söyledi.
Bazı dış güçlerin teröristleri bir silah olarak kullanarak Suriye'deki savaşı körüklediğini söyleyen Caferi, ülkesindeki krizin sona erebilmesi için Suudi Arabistan, Ürdün ve Türkiye'nin Suriye'ye ‘terörist göndermeyi bırakması gerektiğini' vurguladı.
‘DE MİSTURA'YA ÇÖZÜM BULMAYA HAZIR OLDUĞUMUZU İLETTİK'
De Mistura'yla daha önce gerçekleştirdikleri görüşmenin içeriğine dair de bilgi veren Caferi, "De Mistura'dan yaptırımların sona erdirilmesini istedik ve Suriye'deki krizi sonlandırmak için çözüm bulmaya hazır olduğumuzu ilelettik" dedi.
‘İNSANİ ADIMLARI KONUŞMAYA HAZIRIZ'
Caferi, Cenevre'de esirlerin serbest bırakılması da dahil olmak üzere ‘insani adımları' konuşmaya hazır olduklarını da ekledi.
‘ŞAM'DAKİ PATLAMALAR MUHALEFETLE TERÖR ARASINDA İLİŞKİYİ ORTAYA KOYDU'
Bunların yanı sıra Caferi, Şam'daki Seyyide Zeynep türbesi yakınlarında bugün gerçekleşen, 45 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bombalı saldırılara da değindi.
Caferi, "Patlamalar muhalefet ve terörizm arasındaki ilişkiyi bir kez daha ortaya koydu" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.