Ticaret İl Müdürü tüketici haklarını anlattı
Batman Ticaret İl Müdürü, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.
Batman Ticaret İl Müdürü Şehmus Kalkan, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü dolayısıyla İlke Haber Ajansına (İLKHA) açıklamalarda bulundu.
Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, çevrenin ve tüketicinin korunması açısından güvenlik koşullarını sağlaması gerektiğine dikkat çeken Kalkan, tüketicilerin yani insanın piyasanın merkezine yerleştiren bir anlayışla davranılması bir zorunluluk olduğunu söyledi.
Kalkan, bilinçli tüketimin, hem tüketiciler açısından faydayı, hem de dünyanın kaynaklarını doğru, adil ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağladığını ifade etti.
Herkesin bilmesi gereken bazı önemli tüketici haklarının olduğunu ifade eden Kalkan, "Alışveriş yapmadan önce alışverişinizin ekonomik ve ihtiyaca yönelik olduğundan emin olun. Fiş, fatura veya sözleşmenizin bir örneğini mutlaka alın ve saklayın. Satın alma işlemlerinde ek maliyetleri ve satış sonrası hizmetleri net olarak öğrenin. Hediye, çekiliş kuponu gibi vaatlere kanmayın. Fiyat etiketine dikkat ediniz. Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması halinde lehinize olan fiyatın uygulanması gerektiğini unutmayınız. Fiyat etiketi ve tarife listesi lokanta, cafe, çay bahçesi gibi yerlerde fiyat tarifesi bulundurulması yasal bir zorunluluktur. Fiyat etiketi ile ilgili şikâyetlerinizi bulunduğunuz yerdeki Ticaret İl Müdürlüklerine, Belediyelere ve ilgili odalara yapabilirsiniz." dedi.
Sipariş edilmeyen mal ve hizmetlerde tüketicinin sorumluluğu bulunmadığını dikkat çeken Kalkan, "Sipariş etmediğiniz bir malın gönderilmesi ya da bir hizmetin sunulması durumunda gönderilen ya da sunulan mal ve hizmete ilişkin tüketicinin herhangi bir sorumluğu bulunmamaktadır. Sizin sipariş etmediğiniz ama size gönderilen malı geri göndermek ya da muhafaza etmek gibi bir sorumluğunuz bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.
Tüketici bir ürünü aldığında tanıtma ve kullanma kılavuzlarını incelemesi ve garanti belgesini mutlaka alması gerektiğini vurgulayan Kalkan, "Garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren başlamak üzere en az iki yıldır (elektronik ve elektrikli ev aletleri vb.). Sözleşmede öngörülen koşullar sözleşme süresi içinde aleyhinize değiştirilemez. Satıcı veya sağlayıcının tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu ve sizin aleyhinize dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır ve bu şartlar kesin olarak geçersizdir." şeklinde konuştu.
İşyeri dışında kurulan sözleşmeler, bankacılık hizmetleri ve abonelik sözleşmelerinde vatandaşın dikkat edeceği hususlar hakkında ise Kalkan, şunları söyledi: "İşyeri dışında satış yapanların Gümrük ve Ticaret Bakanlığından almaları zorunlu olan yetki belgesine sahip olduklarından emin olunuz. Sözleşme tarihini mutlaka kendi el yazınızla yazınız ve sözleşmenin bir örneğini alınız. Bankalardan alınan krediler için de açık talebiniz olmadan kredi ile ilgili sigorta yaptırmak zorunda değilsiniz. Sigorta yaptırmak isterseniz, dilediğiniz sigorta şirketini seçebilirsiniz. Tüketicinin istemesi halinde bankalar ve kart çıkaran kuruluşlar yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim adı altında herhangi bir ücrete tabi olmayan bir kart çıkarmak zorunda olduklarını bilmenizde faydalı olacaktır." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.