TİGEM'de çalışan 326 çoban iş bıraktı

TİGEM'de çalışan 326 çoban iş bıraktı
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünde (TİGEM) çoban olarak çalışan 326 işçi, maaşlarının eksik ödediği ve kadroya alınmadığı gerekçesiyle işten çıktıklarını söyleyerek, yetkililerin sorunlarına çözüm bulunmasını istediler.

​Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde bulunan TİGEM'de koyunculuk alanında çalışan 326 işçi, maaşlarının eksik ödendiği ve kadro verilmediği için işten ayrıldıklarını söylediler.

TİGEM'in koyunculuk işletmesinde çoban olarak çalışan işçiler, asgari ücretin altında çalıştıklarını, maaşlarının düzenli yatırılmadığını ve kadroya alınmadıklarını söylediler. İşçiler ayrıca müdür ve müdür yardımcılarının sorunlarıyla ilgilenmediğini iddia ettiler.

Yaşadıkları sorunları İLKHA mikrofonuna anlatan çoban işçiler, yetkililerin sorunlarına çözüm bulmalarını istediler.

Yaklaşık 15 yıldır sorunlarının devam ettiğini ancak bu güne kadar bir türlü çözülmediğini belirten işçilerden Mustafa Paçal, çoban arkadaşlar adına sıkıntıları dile getirmek istediğini söyledi.

Paçal, şöyle konuştu: "Ben burada 300 çoban arkadaşım adına sıkıntılarımızı dile getirmek istiyorum. Bizim sorunlarımız 2003 yılından bugüne kadar devam ediyor. Bize verilen aylıklarımızın belirli bir tarihi yoktur. Bizler hangi müttehide çalıştığımızı bilmiyoruz. Bizim pazarımız ve yıllık iznimiz yok. Çalışma saatlerimizin dışında ekstradan bize iş çıkarıyorlar. Fazla çalıştığımızın karşılığını alamıyoruz. Bizim sözleşmelerimizde servisle bizleri götürmeleri gerekiyor ama götürmedikleri için kendi imkanlarımızla gidip gelmek zorundayız. Bazı arkadaşlarımız buradan Konya ve Ankara'daki çiftçilere gittiler. Orada 2 bin 500 TL maaş alıyorlar. Bize asgari ücret dahi verilmiyor. Bizler mağdur durumdayız."  

Verilen sözler tutulmadı

Verilen kadro sözünün tutukladığını söyleyen Paçal, "Yetkililer bize kadro sözü verdiler. Taşeron işçileri kadrosuz kalmayacak dediler ama 2002 yılından buna çalışan arkadaşlarımız var hiç birimize kadro verilmedi. Bu iş artık raydan çıkmıştır. Ben burada yetkililere sesleniyorum. Bu 326 arkadaşım her biri 5-10 tane nüfusa sahiptir. Bazı arkadaşlarımızın aldığı maaşı ile çocuğuna süt götüremiyor.  Dün maaşın 3'te birini yatırmışlar. Normalde maaşımız ayın 15'inde yatırılması gerekirken bugün ayın 25'i. Artık bıçak kemiğe dayandı, bu işi bu şartlarda yapamıyoruz. Bu haksızlık Türkiye’nin neresinde var. Yetkililerden ricamız bu işe bir el atsınlar" dedi.

"8 saat çalışmamız gerekirken 24 saat çalıştırıyorlar"

Mesai saatlerinden fazla çalıştırıldıklarını iddia eden Yusuf Kırat ise "Bizler 326 kişi Ceylanpınar TİGEM koyunculuk işletmesinde çalışmaktayız. Koyunculukta doğum ve anız zamanında Ramazan orucu dâhil 24 saat çalışmaktayız. Çalıştığımız müddetçe bazı sıkıntılardan dolayı müdürlerle, şefler ve baş kâhyalarımızla bazı görüşmelerimiz oluyor. Bize 'tamam yapacağız' diyorlar ama maalesef hiçbir şart yerine getirilmiyor. Şu an 8 saat çalışmamız gerekirken 24 saat çalıştırıyorlar. Yıllık iznimizi kullanmamışız. Maaşlarımız hiçbir zaman asgari ücret olarak ödenmedi. Sürekli aylıklarımızdan kesintiler yapılıyor. Yetkililere bunu defalarca dile getirmemize rağmen hiçbir isteğimiz yerine getirilmedi. En son arkadaşlarımızla toplanıp sorunlarımıza çare bulunması için müdür ve müdür yardımcılarıyla görüşelim dedik. 24 saat çalıştığımız için bari yaptığımız ek mesaiye karşılık paramızı versinler diye. Selami adında 326 kişiden sorumlu müdür yardımcısı ile görüştük. Kendisinden aldığımız cevap şu 'bizim işimiz bu hesabına gelen çalışır, hesabına gelmeyen s… olup gitsin.' dedi. TİGEM’de bir müdürün böyle davranması beni ve arkadaşımızı çok üzmüştür." ifadelerini kullandı.

"15 yıl çalışana kadro vermediler"

Yaklaşık 15 yıldır emek verdiklerini söyleyen Hasan Sunkar da herkes gibi kendilerine de kadro verilmesini istediklerini belirterek, "Ben 2003 yılından buyana çalışıyorum, sigortalarımız 2015’ten sonra tam yatırdılar. Ondan öncesi ayda 1-2 gün yatırılıyorlardı. Maaşlarımız asgari ücretin altında ödüyorlar. Bir hafta hastalansak rapor yok, hemen çıkışımızı veriyorlar. TİGEM’in atölyesinde traktör şubesinde 8 saat yanı bizim koyunculukta 24 saat çalıştırılıyor. Bize kadro vereceği sözünü verdiler. Başka yerlerde bir gün çalışanlara kadro verdiler. Ama 15 yıl çalışana kadro vermediler. Cumhurbaşkanın açıklaması vardı. Komisyoncuyu ve taşeronu arada çekeceğiz. Ceylanpınar'da müttehitler birleşmişler işçinin kanın emiyorlar. Bayramda çalıştığım 9 günümle beraber aylığımı bin 50 TL. İnanmayanlar hesabıma bakabilir. Çok kötü şartlarda çalışıyoruz. Yetkililerden istediğimiz bizim maaşlarımızın tam verilmesi ve bu kadar yıl çalıştığımızdan dolayı herkes gibi bize de kadro verilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.