Tokgöz: "Sosyal bağımlılığa karşı çözüm üretmemiz gerekiyor"
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak hayata geçirilen "Sosyal Medyadan Sosyal Meydana" projesi kapsamında Siirt Gençlik ve Spor merkezi tarafından da çeşitli etkinlikler düzenlendi.
Sosyal medyadan uzaklaşan gençler, Gençlik Merkezi bünyesinde verilen dart, golf, mesleki, sanatsal, kültürel ve zekâ oyunları çalışmaları yaptı. Siportif birçok kursta gönüllerince eğlenip bir süre de olsa sosyal medyada uzaklaştı.
Türkiye genelinde eş zamanlı olarak başlatılan "Sosyal Medyadan Sosyal Meydana" projesini gerçekleştirdiklerini ifade eden Gençlik Merkezi Müdürü İbrahim Tokgöz, etkinliklerdeki amaçlarının sosyal medya dışında çocuklara yeni bir alan oluşturmak olduğunu söyledi.
"Amacımız, birbirini tanımayan çocuklara yeni bir nefes alanı oluşturmaktır"
Tokgöz, "Burada yaptığımız değişik etkinliklerle sosyal medyaya olan bağımlılıklarından kurtulup 81 il de gençlik merkezlerimize gidip biraz sosyalleşmeleri ve akranları ile beraber olmalarını sağlıyoruz. İlk dönem böyle bir etkinliğimiz olmuştu ve şu anda ikinci etkinliği düzenledik. Amacımız; sosyal medyaya gömülmüş ve birbirini tanımayan çocuklara yeni bir nefes alanı oluşturmaktır. Gençlik merkezlerimiz bu amaçla kurulmuştur. Gençlerimizin hem sosyal hem kültürel hem de sanatsal yönden kendilerini yetiştirecekleri bir alan oluşturmak istedik. Bir de bu sosyal bağımlılığa karşı bir çözüm üretmemiz gerekiyordu. Bu nedenle bugün 81 ilde eş zamanlı olarak 'Sosyal Medyadan Sosyal Meydana' projesi ile buradayız." dedi.
Ebeveynlere uyarı: Çocuklarınıza zarar vermeyin!
Sosyal medya kullanım yaşın çok küçük yaşlara düştüğüne dikkat çeken Tokgöz, "Sosyal medyanın çocuklar üzerindeki etkisini şu şekilde görmek gerekiyor: Çocukların zihin dünyaları henüz soyutluğa alışkın olmadığı için gördükleri her şeyi somut olarak değerlendiriyorlar. Bu da çocukların bilinç yapılarına ciddi bir hasar veriyor. Sosyal medyada ne görmüşlerse bire bir aynı ve gerçek kabul ediyorlar. Bu da onların psikolojik yönden hem de pedagojik açıdan yaşlarına uygun olmadığını görüyoruz. Bizler sosyal medya görerek büyümedik veya anne ve babamız bizlere yemek yedirmek içinde bir şeyler izletmediler ama ne yazık ki sosyal medyayı çocuklarının kucaklarına bırakan anne ve babalar bu şekilde davranarak çocuklarına zarar veriyorlar." ifadelerini kullandı.
"Aslında anne ve babaların kendilerinin de sosyal medya dünyasına gömülü oldukları için çocuklar da aynı dünyanın içinde büyüyorlar." diyen Tokgöz, "Anne ve babaların yapması gerekenleri kısaca şu şekilde anlattı:
"Nasıl ki biz sokaklarda arkadaşlarımız ile büyüdüysek anne ve babalarda çocuklarını gerçek dünyada büyütmeleri gerekiyor. Arkadaş çevrelerini sosyal medyadan tanıştıkları biri değil de dışardan somut olarak komşunun oğlu veya kızı ile seçmeleri gerekiyor. Tavsiyemiz çocuklarını sokaklara, gençlik merkezlerine veya bu iş ile uğraşan STK’lara göndersinler ve çocuklarını bu şekilde sosyalleştirsinler."
Sosyal medyadan uzaklaşıp biraz olsun gerçek dünyayla tanıştıklarını ve karşındakinin kim olduğunu bilmeden kurulan sanal arkadaşlıklardan sıyrıldıklarını anlatan çocuklar, bu tür etkinliklerin düzenlenmesi durumunda internet veya bilgisayar başında oyun oynamaktan vazgeçeceklerini ve gerçek arkadaşlıkların da kurulabileceğini ifade etiler. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.