Toplumsal huzurun ve bereketin kaynağı: Doğru sözlülük

Toplumsal huzurun ve bereketin kaynağı: Doğru sözlülük
Günümüzde insanlar arasında yaşanan anlaşmazlıkların ve sıkıntıların temelinde yalancılığın yattığını belirten Van YYÜ Camii İmam Hatibi Alaattin Demirel, huzurun yeniden tesisi için doğru sözlü olunması gerektiğine dikkat çekti.

Toplumda yaşanan kavga, gürültü, aile içi şiddet ve boşanmaların temelinin doğru sözlü olmamaya dayandığını belirten Van YYÜ Camii İmam Hatibi Alaattin Demirel, huzurun ve bereketin anahtarının doğru sözlülük olduğunu söyledi.

Sözlerine doğru sözlülük ile ilgili ayetlerle başlayan Demirel, "Allah Ahzab Süresi'nde, 'Ey iman edenler Allah'tan hakkıyla sakının, Allah'a karşı takvalı olun ve doğru söz söyleyin.' buyuruyor. 'Doğru söz söyleyin' ayetinden sonra bir ayet daha geliyor. Allah, 'Eğer doğru sözlü olursanız, Allah'a karşı saygılı olup doğru sözle hareket ederseniz, Allah sizin işlerinizi düzeltir ve günahlarınızı bağışlar.' buyuruyor." dedi.

Toplumda yaşanan hengamenin, işlerin bozuk ve sıkıntılı olmasının temelinde aslında doğru sözlü olamamanın yattığını söyleyen Demirel "Cenab-ı Allah adeta bize diyor ki eğer doğru sözlü olursanız işiniz düzgün olur. Günahlarınız bağışlanır, sıkıntılarınız giderilir. Doğru sözlü olmak Cenab-ı Allah'ın bize emrettiği bir husus ve efendimizin de (Sallallahu Aleyhi Vesellem) daima bizlere emrettiği hususlardan bir tanesi ki yalan söylemek münafıklığın alametlerinden bir tanesidir. Peygamber efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bizi bundan sakındırmıştır. Toplumda yaşanan problemlere baktığımız zaman; gürültülere, kavgalara, anlaşmazlıklara, aile içi şiddete, boşanmalara, adam öldürmeye varacak kadar ileriye giden hususlara baktığımız zaman temelinde doğru sözlü olamamak gelmektedir. Hâlbuki işin başında insanlar birbirine karşı dürüst olabilirse, doğru olabilse toplumda bu tür infialler yaşanmaz." ifadelerini kullandı.

"Huzurun ve bereketin anahtarı doğru sözlülüktür"

Günümüzde ticaretin içine yalan karıştığını hatırlatan Demirel, şunları söyledi:

"Bir malın değeri 200 TL'dir ama biz onu 500 TL'ye satmaya çalışıyoruz. Bunun için de müşteriye yalan söylüyoruz. Bunlar pembe yalan olarak gözüküyor. 'Vallahi yapmadım, billahi etmedim' gibi sözler bizi doğru sözlülükten uzaklaştırabiliyor. Hâlbuki açıklama yapma 'Bu malın değeri 300-400 TL alıyorsan al, almıyorsan alma' de. Yalan ticaretimize Allah'ın adını karıştırmak Allah muhafaza bizi daha umulmaz yerlere götürür. Çünkü biz kazandığımız para ile yemek yiyeceğiz, çoluk çocuğumuza götüreceğiz. Ondan sonra da çoluk çocuğumuzda ve evimizde bereket ve huzur kalmadığı için şikâyet ediyoruz. Ama biz işimizi, ticaretimizi, eğitimimizi ve bütün hayatımızı, ilişkilerimizi doğru ve dürüst zemin üstüne oturttuğumuz zaman, Allah'ın ve Peygamberin emrettiği şekilde yaparsak o zaman içinde bulunduğumuz dertlerden, sıkıntılardan kurtulmamız daha basit ve daha kolay olur." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.