,
  • BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 26 °C

Trump'ı öldürmeye çalıştığı iddia edilen suikastçı hakkında bilinenler

Trump'ı öldürmeye çalıştığı iddia edilen suikastçı hakkında bilinenler
Donald Trump'ı bir seçim mitinginde öldürmeye çalıştığı iddia edilen 20 yaşındaki huzurevi çalışanının şimdiye kadar bir araya getirilen portresi hakkında bilinenler...

Donald Trump'ı bir seçim mitinginde öldürmeye çalıştığı iddia edilen 20 yaşındaki huzurevi çalışanının şimdiye kadar bir araya getirilen portresi, neden böyle bir girişimde bulunduğu veya eski başkanı öldürmeye bu kadar yaklaşmayı nasıl başardığı konusunda çok az bilgi ortaya koyuyor.

Kolluk kuvvetleri tarafından vurularak öldürülen suikastçı Thomas Matthew Crooks hakkında ortaya çıkan ilk detaylarda, onun 2022 yılında liseden mezun olan ve zeki ama sessiz bir sınıf arkadaşı olarak tanınan, memleketi Pensilvanya yakınlarında bir işte çalışan genç bir adamın görüntüsü yer alıyor.

FBI, Pazar günü (14 Temmuz) Crooks'un sosyal medya profilinde tehdit edici bir dil bulunmadığını ve herhangi bir akıl sağlığı sorunu geçmişine rastlamadıklarını söyledi. Onun, tek başına hareket ettiğini ve bir sebep tespit etmediklerini ileri sürdüler.

Crooks'u okullarda, kiliselerde, alışveriş merkezlerinde ve geçit törenlerinde ateş açan diğer saldırganlardan ayıran özellik, bir başkan adayını öldürme noktasına çok yaklaşmış olması.

Cumartesi öğleden sonra Crooks, Trump'ın konuşma yaptığı sahneden 140 metre uzaklıktaki bir çatı katına gizlice girdi. Yetkililer, daha sonra babasının satın aldığı AR-15 tarzı yarı otomatik bir tüfekle ateş etmeye başladığını söyledi.

Açılan ateş sonucu 50 yaşındaki bir adam hayatını kaybetti, iki izleyici ağır yaralandı ve Trump'ın kulağına isabet etti. Bu suikast girişimi, zaten şiddetli olan ABD siyasi ayrışmasını daha da alevlendirdi.

FBI, saldırıyı "bir suikast girişimi ve potansiyel bir iç terörizm" olarak araştırdığını söyledi.

"Sessiz" öğrenci

ABD medyasına göre saldırının gerçekleştiği yerden yaklaşık bir saat uzaklıktaki Bethel Park'ta yaşayan Crooks, Trump'ın Başkan Joe Biden'a rakip olduğu 5 Kasım seçimlerinde ilk başkanlık oyunu kullanmaya hak kazanmış kayıtlı bir Cumhuriyetçiydi.

Kamu kayıtları babasının kayıtlı bir Cumhuriyetçi ve annesinin kayıtlı bir Demokrat olduğunu gösteriyor. Crooks, 17 yaşındayken Demokrat Parti'ye 15 ABD doları bağışta bulundu.

Kulüp, Pazar günü medyaya yaptığı açıklamada, saldırıyı kınayarak ve "anlamsız bir şiddet eylemi" olarak nitelendirerek, saldırının Clairton Sporcular Kulübü adlı yerel bir atıcılık kulübünün üyesi olduğunu doğruladı.

Huzurevinin yöneticisi yaptığı açıklamada, Crooks'un saldırı sırasında bir huzurevinde diyetisyen yardımcısı olarak çalıştığını söyledi.

Bethel Park Nitelikli Hemşirelik ve Rehabilitasyon Merkezi yöneticisi Marcie Grimm, "Thomas Matthew Crooks'un işini kaygısızca yapması ve geçmişinin temiz olması nedeniyle olaya karıştığını öğrendiğimizde şok olduk ve üzüldük." dedi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir sınıf arkadaşına göre, Crooks iki yıl önce Bethel Park Lisesi'nden mezun oldu ve burada siyasete özel bir ilgi duymadı.

Sınıf arkadaşı, Crooks'un ilgi alanlarının bilgisayar tamir etmek ve oyun oynamak olduğunu söyleyerek, "Çok zekiydi. Beni gerçekten şaşırtan şey, gerçekten çok zeki bir çocuk olmasıydı." dedi.

Sınıf arkadaşı, mezun olduktan sonra Crooks'u ne gördüğünü ne de ondan haber aldığını sözlerine ekledi.

Crooks ile aynı okulda okuduğunu söyleyen Jason Kohler, iddia edilen tetikçinin sık sık zorbalığa maruz kaldığını hatırlatığını söyledi..

Kohler muhabirlere, "Sessizdi ama sadece zorbalığa uğradı. Çok fazla zorbalığa uğradı." dedi.

Ancak 2022 yılında okul danışmanlığı görevinden emekli olan Jim Knapp, Crooks'un zorbalığa uğradığı iddiaları reddetti.

Knapp, Crooks'un her zaman "kilise faresi kadar sessiz", "saygılı" ve içine kapanık biri olduğunu, ancak birkaç arkadaşının olduğunu söyledi.

Knapp, Crooks'un okul kafeteryasında ara sıra kendi başına öğle yemeği yemekten memnun olduğunu ve bu tür öğrencileri arkadaşlığa ihtiyaçları olup olmadığını görmek için onu meşgul ettiğini söyledi.

Diğer çocukların bazen Trump veya Biden kıyafetleri giymesine rağmen Crooks'un hiçbir şekilde politik olmadığını aktaran Knapp, Crooks'un okulda disiplin cezası aldığını hatırlamadığını da sözlerine ekledi.

Crooks'un, lisedeyken Ulusal Matematik ve Bilim Girişimi'nden 500 ABD doları değerinde bir "yıldız ödülü" aldığı ifade edildi.

Okulun tüfek takımına girmek için seçmelere katıldı

Okulun tüfek takımına girmeye çalıştığını ancak kötü bir atıcı olduğu için kabul edilmediğini söyleyen takımın şu anki kaptanı ve Crooks'tan birkaç yıl geride olan Frederick Mach, "Crooks, okulun tüfek takımına girmek için seçmelere katıldı." dedi.

Crooks ailesinin evinin yakınında yaşayanlar ise 33 bin nüfuslu bu sakin kentten biriyle suikast girişiminin ilişkilendirildiğinin ortaya çıkmasıyla şok olduklarını ve tedirgin olduklarını belirttiler.

Komşularından yaşındaki Wes Morgan, "Bethel Park, mavi yakalıların yoğun olarak yaşadığı bir bölge ve böyle birinin bu kadar yakınlarda olması biraz çılgınca." diye belirtti.

67 yaşındaki Mary Priselac isimli komşuları ise "Hiçbir zaman bir silah sorunu olmadı. Hiçbir zaman polis çağrılmadı. Hayatında ne elde edemediğini merak etmek zorundasınız. Bu aşırılığa ne yol açtı?" diye sordu.

FBI yetkilileri, Crooks'un silahının (AR tarzı 556 tüfeği) yasal olarak satın alındığını söyledi ve silahın şüphelinin babası tarafından satın alındığına inandıkları bildirdi.

Yetkililer, şüphelinin aracında "şüpheli bir cihaz" bulunduğunu, bomba teknisyenleri tarafından incelendiğini ve güvenli hale getirildiğini söyledi.

Bethel Park'taki silah satıcısı Allegheny Arms and Gunworks'ün sahibi Bruce Piendl, olayı öğrendikten sonra kayıtlarını kontrol ettiğini söyledi. Piendl, "saldırıda kullanılmak üzere bir silah satmadığını" savundu.

Akıl sağlığı sorunlarına dair hiçbir belirtisi yok

Reuters, Crooks'un sosyal medya hesaplarını veya diğer çevrimiçi paylaşımlarını tespit edemedi. Ancak Discord şirketi, Crooks'un anlık mesajlaşma platformunda bir hesabı olduğunu söyledi.

Discord'dan yapılan açıklamada, "Şüpheliyle bağlantılı olduğu görülen bir hesap tespit ettik; bu hesap nadiren kullanılmış ve bu olayın planlanması veya siyasi görüşlerinin tartışılması için kullanıldığına dair hiçbir kanıt bulamadık." denildi.

Facebook ve Instagram'ın ana şirketi Meta, platformların şüpheliyle ilgili herhangi bir hesabı kaldırıp kaldırmadığına ilişkin sorulara henüz yanıt vermedi.

FBI'ın Pittsburgh saha ofisinden sorumlu özel ajan Kevin Rojek, pazar günü gazetecilere yaptığı açıklamada, şu ana kadar Crooks'un herhangi bir akıl sağlığı sorununa dair bir belirti olmadığını söyledi.

Pentagon sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder ise Crooks'un askeri bağlantılarının olmadığını söyledi.

Tek başına mı hareket etti?

FBI, saldırganın tek başına çalıştığına inanıldığını, yetkililerin ise saldırganla bağlantılı herhangi bir ideolojiyi tespit edemediklerini ileri sürdü.

Siyasi eğilimleri ilk bakışta belli olmayan Crooks hakkında çıkan haberlerde, kendisinin kayıtlı bir Cumhuriyetçi olduğu belirtilse de daha önce Demokrat yanlısı ilerici bir siyasi eylem komitesine para verdiği de belirtiliyordu.

Şüphelinin babası Matthew Crooks, cumartesi günü CNN'e yaptığı açıklamada, oğluyla ilgili konuşmadan önce "neler olup bittiğini" anlamaya çalıştığını söyledi.

Sosyal medyada paylaşılan ve AP tarafından konumu belirlenen bir videoda, Crooks'un sağ kolunda siyah Amerikan bayrağı bulunan gri bir tişört giydiği ve Trump'ın mitinginin yapıldığı Butler Çiftlik Fuarı alanının hemen kuzeyindeki bir üretim tesisinin çatısında hareketsiz yattığı görülüyor.

AP'nin incelediği Crooks'un cesedinin görüntülerinde, üzerinde Demolition Ranch adlı popüler bir YouTube kanalından alınmış bir tişört olduğu görülüyor. Kanalın kurucusunun, insan mankenleri de içeren hedeflere tabanca ve saldırı tüfeğiyle ateş ettiği videolarını düzenli olarak yayınladığı belirtiliyor.

Demolition Ranch'in Teksas merkezli üreticisi Matt Carriker, Pazar günü gelen telefon mesajlarına veya e-postalara yanıt vermedi ancak sosyal medyada Crooks'un markasının tişörtünü giymiş cesedinin fotoğrafını "Ne oluyor ya!" yorumuyla paylaştı. (İLKHA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Hür 24 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 658 98 55