TÜKİD sözcüsü Keresteci: “Devlet kırtasiyecilere destek vermeli, KDV’yi yüzde 1’e çekmeli”

TÜKİD sözcüsü Keresteci: “Devlet kırtasiyecilere destek vermeli, KDV’yi yüzde 1’e çekmeli”
Okul döneminde kırtasiye ürünlerinin marketlerde satılmasının kırtasiyecileri olumsuz etkilediğini söyleyen TÜKİD Sözcüsü Taha Keresteci, devletin esnafa kredi, sigorta, vergi desteği vermesi ve KDV’nin yüzde 1’e çekilmesi talebinde bulundu.

Pandemi sürecinde birçok sektör gibi kırtasiye sektörü de olumsuz etkilendi. Bu süreçte ihracatçılar ciddi ürün ithal ederek yoğun bir sezon geçirseler de ihracat sektöründe faaliyet gösterenler ise vergi oranlarının artması sebebiyle ciddi sıkıntılar yaşadı. Perakende sektöründe, okul çevrelerinde işletmeleri olan esnaf ise kapatma aşamasına geldi.

Coronavirus sürecinde kırtasiyecilerin yaşadığı sıkıntılar ve dernek olarak yaptıkları çalışmalar hakkında İLKHA muhabirine konuşan Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) sözcüsü Taha Keresteci, önemli değerlendirmelerde bulundu.

TÜKİD’in kırtasiyecilerden perakendeci, toptancı ve imalatçılarla birlikte tüm paydaşların buluştuğu bir dernek olduğunu ve kırtasiyecilere kendi alanlarında destek sağladığını belirten Keresteci, dernek olarak devlet kademesiyle her aşamada birlikte çalıştıklarını söyledi.

Türkiye’de kırtasiye ürün güvenirliliğinin yüzde 100’lere ulaştığını söyleyen Keresteci, bunun da TÜKİD ve Ticaret Bakanlığı’nın arasındaki güçlü ilişkiden kaynaklandığını ifade etti.

Saha denetmenleri ile birlikte ürünlerinin kimlik bilgilerinin doğru olması adına çalışma yürüttüklerini hatırlatan Keresteci, bakanlıktan aldıkları bilgileri tüm ayrıntılarıyla hem üyeleri ile paylaştıklarını hem de ürünler tüketiciye ulaşana kadar tüm paydaşları ile paylaştıklarını vurguladı.

“Büyük bir döngünün içerisindeydik ve bu süreçten etkilendik”

Coronavirus salgını sürecinde her sektör gibi kırtasiye sektörünün de olumsuz etkilendiğini ifade eden Keresteci, şöyle konuştu: “Covid-19 tüm dünyayı etkisi altına aldı. Kırtasiye sektörü bu süreç başlarken aslında tüm insanlara kırtasiyenin hayatın içerisinde olduğunu gösterdi. Çünkü kırtasiye hayatın her alanında. Bakanımız bugün elinde kalemiyle imza atarken bile kırtasiyeye dokunmuş oluyor. Evde boya yaparak hobi ürünlerini kullanırken de hayatın içindeydik. Covid-19 sürecinde sektörümüz ekonomik olarak tabi ki etkilendi. Kiralarımız, sigortalarımız, vergi yükümlülüklerimiz, çeklerimiz, kredilerimiz. Büyük bir döngünün içerisindeydik ve bu süreçten etkilendik. Ama hayatın içerisinde olmamız bize bir fark yarattı. Halkımız evdeyken onların yanında olabilmek, hangi ürünlerle vakit geçirebileceklerini anlatarak hem e-ticaret platformlarında hem de şehir içerisinde tüm kırtasiye mağazalarımızla evlere hizmet vererek Covid-19 sürecinde halkımızın yanında olduk.”

“İthalatçılarımız bu süreçte siparişleri teslim etmek için mesai bile yaptı ama ihracatçılarımız vergi artışlarından ciddi etkilendiler”

Keresteci, “Covid-19 sürecinde ihracatçı meslektaşlarımız güçlü bir sezon geçirdiler. Yurt dışı siparişlerini teslim edebilmek için bu süreçte bile mesai yapmak zorunda kaldılar. Diğer taraftan ithalatçı olan meslektaşlarımız da artan vergi oranlarından dolayı ciddi etkilendi. Şu anda ciddi zararlarının olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan toptan dağıtıcı dediğimiz meslektaşlarımız da Covid-19 sürecinde dağıtımlarını e-ticaret platformlarından perakendeci meslektaşlarımıza hizmet vererek sağladılar. Sektörde kapanan yerler de oldu. Okul karşısında bulunan bir kırtasiyenin başka bir şansı yok. Okul kapalı olduğu zaman hayatı duruyor. Kırtasiye hayat diyoruz ama kırtasiyeciye bir hayat sağlanmıyor.” dedi.

“Sektör olarak ciddi bir krizle karşı karşıyayız”

31 Ağustos’ta açılması planlanan okulların ertelenmesi sektörü ciddi anlamda olumsuz etkilediğini söyleyen Keresteci, “21 Eylül’e ertelenen okul sektörün kanayan yarası. Sektör olarak ciddi bir krizle karşı karşıyayız. 2021 yılını bile etkileyecek kötü senaryolar şu anda göz önünde. 18 milyon öğrencinin kullandığı kırtasiye malzemesi 1,5 yıl esnafın elinde kalma tehlikesiyle karşı karşıyayız. Maalesef şu anda kırtasiyecilerin sesini kimse duymuyor. Bugün süper marketler, kasaplar, manavlar kırtasiye satma derdine girmişler. Ama kırtasiyeci meslektaşlarımızı ve bizleri şu anda düşünen kimse yok.” diye konuştu.

“Okul döneminde kırtasiye ürünü satanlar 12 ay boyunca kırtasiye ürünü satan esnafın zor duruma düşmesine sebep oluyor”

Kırtasiye ürünlerinin okul döneminde marketlerde satılmasının doğru olmadığını dile getiren Keresteci, “Rekabet kurulu gereği ticarette serbestlik var. Ama bugün ilaçlarımız eczanelerde satılıyor. Kırtasiye ürünü de böyle bir ürün. Çünkü kırtasiye eğitim materyali. Kırtasiye malzemesi olmadan eğitim olmaz. Bizim ‘kırtasiye kırtasiyeciden alınır’ diye bir sloganımız var. Çünkü biz kırtasiyeyi biliyoruz. Biz hangi ürünün hangi derste kullanılabileceğininin yönlendirmesini yapabiliyoruz. Çocuğun el becerisini geliştirmek için kullanacağı üründen yazmayı öğreneceği ürüne, üniversitede son anda sınava gireceği silgisini de kalemini de bulabileceği yer kırtasiyedir. Tüketiciler kırtasiyeye geldiklerinde listelerini ürün güvenliği yüzde 100 olan ürünlerle tam olarak çıkabilirler. Bizler kırtasiyeciler olarak tüketicilerimize hazır bir şekilde hizmet vermek istiyoruz. Kırtasiyeciyi düşünmeden hareket edilen bir ticaret serbestliği var. Sadece okulların açılacağı 10 günlük dönemde yüksek rekabetle çıkılan maalesef ki kâr güdülmeden yapılan işler oluyor. Bu durum 12 ay boyunca kırtasiye ürünü satan meslektaşlarımızı zarara uğratmış oluyor.” şeklinde konuştu.

“Eğitim materyalleri olan kırtasiye ürününün de KDV’si yüzde 1’e düşmesi gerekiyor”

Turizmin canlanması ve özel okullara destek verilmesi adına KDV’nin yüzde 1’e çekildiğini ancak kırtasiyede yüzde 8, yüzde 18 KDV alındığını hatırlatan Keresteci, kırtasiyede de KDV oranının yüzde 1’e çekilmesi talebinde bulunarak şunları söyledi: “Eğitimde de KDV’de de hedeflerimiz bir. Biz eğitim materyalleri satıyoruz ama KDV’de yüzde 8 ve yüzde 18’lik oranlarla karşı karşıyayız. Bugün turizme destek vermek için KDV 1’e düşebiliyor. Eğitimde özel okullara destek vermek için KDV yüzde 1’e düşebiliyor. O zaman hayatın içindeki eğitim materyalleri olan kırtasiye ürününün de KDV’si yüzde 1’e düşmesi gerekiyor. Bunun dışınca kırtasiyeci meslektaşlarımızın en büyük sıkıntısı, devletten beklediğimiz en önemli şey kredi, sigorta ve vergi desteğidir. Bunlar okul açılmaması sebebiyle ciddi anlamda etkilenen esnafımıza yardımcı olacak ve onlara bir nebze de olsun destek olacak paketleri devletten bekliyoruz." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.