Turgut Özal Tıp Merkezinde "Kardiyak MR" hizmeti verilmeye başlandı
Karaciğer naklinde dünyada ikincisi, Avrupa’da ise birinci olan Turgut Özal Tıp Merkezi adından söz ettirmeye devam ediyor.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerindeki hastanelerde Kardiyak (kalp) MR olmadığı için hastalar başka illerde bulunan hastanelere gitmek zorunda kalıyorlardı. Malatya Turgut Özal Tıp merkezinde Kardiyak MR hizmetinin verilmeye başlamasıyla Elazığ, Bingöl, Adıyaman, Kahramanmaraş, Van ve Kayseri gibi çevre illerdeki kalp hastaları artık başka illere gitmeden buraya gelip Kardiyak MR hizmetini alabiliyor.
Konuyla ilgili İLKHA muhabirine açıklamada bulunan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veysel Burulday, Kardiyak MR’ın EKO ve Tomografiye göre kalp kasını gösteren en iyi yöntem olduğunu, hastalığın teşhisi ve tedavi planlaması açısından çok önemli bir çekim yöntemi olduğunu söyledi.
Kardiyak MR’ın özeliklerine değinen Doç. Dr. Veysel Burulday, “Kardiyak MR öncelikle; kalp hastalıklarının tipini, özelliklerini detaylı araştırmaya ve hızlı teşhise olanak sağlayan ve bunun sonucunda doğru tedavi planlamasını sağlayan özel bir çekim yöntemidir. Bilindiği üzere kalp hareketli bir organdır. Kalp hareketli bir organ olduğundan dolayı çekimlerde özel yazılımlar kullanmaktayız.” diye dikkat çekti.
“Kardiyak MR tüm kalp hastalıklarının teşhisinde kullanılan ileri bir görüntüleme yöntemidir”
Burulday, “Kardiyak MR, kardiyomiyopati dediğimiz kalp yetmezliklerinde, hipertrofik kardiyomiyopatilerde, özellikle kalp kası tutan hastalıklarda kalp kapak hastalıklarında, kalp kapaklarında darlık yetmezlik gibi ritim bozuklukları doğumsal kalp hastalıklarında kalpte kitle ya da boşluklarda pıhtı varsa, ayrıca kemoterapi hastalarına tedaviden sonra kalp kası tutulmuş mu diye ya da emay dediğimiz kalp krizi geçiren hastalarda kalp kasının ne kadar etkilendiğini, hemen hemen tüm kalp hastalıklarının teşhisinde kullanılan ileri bir görüntüleme yöntemidir.” dedi.
“Kardiyak MR, EKO ve Tomografiye göre kalp kasını gösteren en iyi yöntemdir”
Kardiyak MR’ın EKO ve Tomografiye göre kalp kasını gösteren en iyi yöntem olduğuna vurgu yapan Burulday, bundan dolayı Kardiyak MR’ın çok önemli olduğunu belirtti.
“Hastalar ileri merkezlere gitmek zorunda kalıyorlardı”
Daha önce bölgede Kardiyak MR’ın çekilmediğinden dolayı hastaların diğer büyükşehirlerdeki ileri merkezlere gitmek zorunda kaldıklarını anımsatan Burulday, “Özellikle Doğu ve Güneydoğudaki hastalar, Kardiyak MR isteminde daha büyükşehirlerdeki ileri merkezlere gitmek zorunda kalıyorlardı. Bu da hastanın konforunu düşürüp maliyetini arttırıyordu. Biz de bunu fark edince gerekli eğitimleri aldıktan sonra hastanemizde hizmet vermeye başladık. Önemli bir boşluğu doldurduğumuzu düşünüyoruz. Tabi bu konuda desteklerini bizlere sunan sayın rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Beytur ve Başhekimimiz Doç. Dr. Adil Başkıran hocalarıma çok teşekkür ediyorum.” dedi.
İlgili kliniğe başvurulduktan sonra kalp hastalığı şüphesi ya da tespit edilen hastaların Kardiyak MR için kendilerine yönlendirildiğini aktaran Burulday, bu hastalara kısa sürede randevu verip çekimlerini gerçekleştirdiklerini söyledi.
“Bölgemize bu hizmeti verdiğimiz için gurur duyuyoruz”
Kardiyak MR’ın özellikle yeni gelişen teknoloji ile dünya da ve Türkiye’de yapılmaya başlandığını kaydeden Burulday, “Ülkemizde çok az sayıda Kardiyak MR çekilmektir. Bölgemize bu hizmeti verdiğimiz için gurur duyuyoruz. Kardiyak MR’ı için Elazığ, Bingöl, Adıyaman, Kahramanmaraş, Van ve Kayseri gibi komşu illerden bize başvuran hastalarımız bulunmakta. Bilindiği üzere İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi bölgeye ve nitelikli hastalara hizmet veren bir sağlık kompleksi. Bizde bu sağlık kompleksinde elimizden geleni yapıyoruz.” dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.