Türkiye ekonomisi yüzde 3,6 büyüyecek
Asgari ücretin 1.300 TL'ye çıkarılmasıyla bu yılki yüzde 4,5'lik büyüme hedefine ulaşılması bekleniyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu sene asgari ücret artışı nedeniyle büyümenin yüzde 4,5'e çıkabileceğini düşündüklerini söyledi. Büyümenin yüzde 5'e çıkması ve kalıcı olması için ise yapısal reformlarla verimliliğin artırılmasının gerekli olduğunu dile getiren Şimşek, “Reform yapmazsak büyüme düşük kalır, işsizlik yüksek kalır, faizler yüksek seyreder ve kredi notu dahi bu seviyelerin altına düşebilir” değerlendirmesinde bulundu. Yüksek tek hanede seyreden enflasyona da dikkat çeken Şimşek, büyüme potansiyeli yükseltilmek isteniyorsa enflasyonun da kalıcı bir şekilde düşük tek haneye çekilmesinin gerektiğini bildirdi.
DÜŞÜK BİRİM MALİYETİ VE YÜKSEK ARZ VURGUSU
Enflasyondaki sorunun kurdaki değer kaybı ve gıda fiyatlarındaki aşırı artışlar olduğunu ifade eden Şimşek, kurda göreceli istikrar ve gıda fiyatlarına yönelik tedbirler üzerine çalıştıklarını belirtti. Petrol fiyatlarının düşmesinin enflasyonu aşağı çekmeye yardımcı olduğuna işaret eden Şimşek, “Enflasyonu kalıcı aşağı çekmek için yapısal reformlarla birim maliyetleri aşağı çekmemiz, arzı güçlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bu yıl için enflasyonun yüzde 7,5 olacağını tahmin ediyor.
İŞGÜCÜ PİYASASI ESNEYECEK
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) 46. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Şimşek, işsizlikte mücadeledeki hedeflerini de dile getirdi. Reformlarla işsizliği yüzde 5'in altına çekeceklerine inandıklarını vurgulayan Şimşek, genel devlet açığında ise geçen sene dengenin sağlandığını bildirdi. Kıdem tazminatının olmadığı ülkelerde işsizlik oranının, kıdem tazminatının olduğu Türkiye gibi bir ülkeyle karşılaştırıldığında yarı yarıya daha düşük olduğuna dikkati çeken Şimşek, bu anlamda tasarrufları artıracak, herkesi kıdem tazminatı güvencesine kavuşturacak, kayıt dışılığı azaltıp iş gücü piyasasında esnekliği sağlayacak bir çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.
ÇALIŞMA SAATİ AZALTILIP İSTİHDAM ARTIRILACAK
Çalışma saatlerini düşürerek işgücüne katılım sayısının artırılmasını sağlayacak bir reform üzerine çalıştıklarını ifade eden Şimşek, OECD ülkelerinde insanların 37-38 saat, Türkiye'de ise 49 saat çalıştığını anımsatarak, “Demek ki eğer Türkiye'de iş gücü piyasası esnek olsaydı işsizlik yüzde 5'in altında olabilirdi. Çünkü aynı çalışanı daha fazla çalıştıracağımıza daha fazla insan istihdam ederdik” ifadelerini kullandı. İş gücü piyasasını esnekleştirecek önemli bir çalışmayı meclise sunduklarını dile getiren Şimşek “Önümüzdeki hafta salıdan itibaren ilgili komisyonda İşgücü Piyasası Esneklik Tasarısı görüşülecek” diye konuştu.
Mustafa Koç'a vefa
TÜSİAD 46. Olağan Genel Kurulu'nda geçen ay hayatını kaybeden iş adamı Mustafa Koç anısına özel bir bölüm düzenlendi. Bu bölümde, TÜSİAD Genel Kurullarında 6 kez konuşma yapan Mustafa Koç'un hitaplarından derlenerek hazırlanan bir video gösterildi.
Düşük öngörü
TÜSİAD'ın öngörüsüne göre Türkiye ekonomisi bu yıl yüzde 3,6 büyüyecek. “2016 Yılına Girerken Türkiye ve Dünya Ekonomisi” başlıklı rapor, TÜSİAD 46. Olağan Genel Kurulu'nda paylaşıldı. Raporda yer alan bilgilere göre, TÜSİAD 2016'da Türkiye ekonomisinde büyümenin iç talep kaynaklı olmasını bekliyor.Raporda, reformların gerçekleşmesinin reel sektörde güveni artırarak yatırımları canlandırma potansiyeli taşıdığı da vurgulandı.
Kaynak:Yeni Şafak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.