Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Savunma Bakanları Toplantısı Kayseri'de yapıldı
Üç bakan arasında imzalanan "Üçlü Görüşme Sonuç Bildirgesi"nin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bakan Akar, Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan'ın oluşturduğu sinerjinin bölgede büyük etki uyandırdığını söyledi.
Güney Kafkasya Bölgesi konusunda meslektaşlarıyla ortak bir vizyonu paylaştıklarını belirten Bakan Akar, zirvede her üç ülkeyi ilgilendiren mevcut ve potansiyel iş birliği konularını geniş bir perspektifle ele aldıklarını kaydetti.
Küresel ve bölgesel gelişmelere ilişkin bilgi ve görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Akar, "Barış dolu bir geleceğin tesis edilmesi düşüncesinden hareketle üç ülke arasındaki iş birliği, savunma ve güvenlik konuları ile savunma sanayi dâhil olmak üzere artarak devam ediyor." dedi.
Her üç ülkenin ortak yarar ve beklentilerine hizmet edecek şekilde çalışmaları yönlendirme gayretinde olduklarını belirten Akar, "Nitekim 2020'de 'Savunma Alanında İş Birliği Mutabakat Muhtırası'nın yürürlüğe girmesiyle savunma ve güvenlik alanlarında önemli mesafeler katettik. Ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklığın ve iş birliğimizin bundan sonra da geliştirilmesi, genişletilmesi büyük önem arz etmektedir." dedi.
Küresel ve bölgesel düzeyde risk, tehdit ve tehlikelerin arttığı günümüzde Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan arasında tesis edilen iş birliğinin tüm ülkelere örnek olacak nitelikte olduğunun altını çizen Bakan Akar, "İnanıyorum ki geliştirdiğimiz dostluk, dayanışma ve iş birliği, bölgede kalıcı barış ve istikrara olumlu katkılar sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
Ermenistan'ın uzatılan barış ve dostluk elini tutması gerektiğine dikkat çeken Bakan Akar, "Ermenistan bu fırsatı iyi değerlendirmelidir. Ermenistan ateşkes ihlallerinden kaçınırsa, ateşkes anlaşmasına uyarsa, barış ve istikrarın parçası olabilir. Bunu temenni ediyoruz. Bölgede barış ve huzurun tesis edilmesi ve kalıcı hâle getirilmesi tüm bölge ülkelerinin güvenliğine ve ekonomik refahına katkı sağlayacaktır." şeklinde konuştu.
Tüm dünyayı tehdit eden gıda krizinin aşılmasında Türkiye'nin oynadığı role değinen Bakan Akar, "Girişim kapsamında İstanbul'da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezinin çalışmaları ile bugüne kadar Ukrayna limanlarından toplam 14 milyon tondan fazla tahılın ihtiyaç sahibi ülkelere emniyetle sevki sağlandı. Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya devam edecek." dedi.
Yunanistan'ın tutumuna "saldırgan" nitelendirmesinde bulunan Akar, "Komşumuz Yunanistan, istikrarsızlığı körükleyen provokatif eylem ve söylemleri ile yayılmacı ve saldırgan politikalarına maalesef devam etmektedir." ifadelerini kullandı.
Yunanistan'ın saldırgan politika izlediğine vurgu yapan Bakan Akar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Son olarak Yunanistan tarafından planlı NATO tatbikatı sırasında NATO görevi yapan, hem de silahsız olarak uçaklarımıza radar kilidi atılmıştır. Gerekli karşılık uçaklarımız tarafından verilmiştir. Bu düşmanca tavır Yunanistan'ın NATO'nun temel ilkelerini ve değerlerini hiçe sayacak boyutta küstahlaştığını göstermektedir. Beklentimiz Yunan siyasilerin iç politik amaçlarla uzlaşmaz ve kışkırtıcı tavırlarından derhâl vazgeçmeleri, sağduyulu bir NATO müttefiki olarak davranmaları, buna gayret göstermeleri ve problemlerin diyalog yoluyla çözümüne odaklanmalarıdır."
Sözlerinin sonunda Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki mevcut olan dostluk ve iş birliğinin mümkün olan her alanda geliştirileceğine olan inancını dile getiren Bakan Akar, üçlü toplantının sonunda Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Hasanov ile Gürcistan Savunma Bakanı Burchuladze'ye, 26 Mayıs 1918'de Gürcistan'ın, 28 Mayıs 1918'de ise Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilan etmesinden bir hafta sonra Osmanlı Devleti ile Azerbaycan ve Gürcistan arasında Batum'da imzalanan "Bakü ile Batum Arasındaki Petrol Sevkiyatı Hakkında Anlaşma"nın birer nüshasını hediye etti. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.