Türkiye İnovasyon Haftası 8-10 Aralık’ta İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek
Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçıları Meclisi’nin (TİM) sürdürülebilir kalkınma yolunda yenilikçi çalışmaları desteklemek amacıyla beş yıldır düzenlediği 5. Türkiye İnovasyon Haftası için geri sayım başladı. Ekonomiden bilime, spordan sinemaya birçok konunun ele alınacağı ve 10 farklı ülkeden profesyonelleri, sanayicileri, akademisyenleri ve öğrencileri buluşturacak olan etkinlik, 8-10 Aralık tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek.
TİM ile birlikte Sabancı Holding, Çalık Holding, Arçelik, Turkcell, TEB ve THY sponsorluğunda düzenlenecek etkinliğin bu yılki konferanslarında, Samsung Başkan Yardımcısı Pranav Mistry “Teknolojide 6. His”, protezlerin doğal şekilde hareket etmesini sağlayan çalışmaları ile ünlü MIT Media Lab Biyomekatronik Grubu Yöneticisi Hugh Herr “Biyonik Teknolojinin Yeni Çağı” ve flyboard modelini piyasaya sürerek devrim yaratan jet ski dünya şampiyonu Franky Zapata da “Zapata Yarış Hikayesi” başlıklı konularda tecrübelerini aktaracak.Etkinliğe ayrıca üst düzey bir hızlı ulaşım aracı olanHyperloop’un yaratıcısı Dirk Ahlborn da katılarak katılımcılara ilham verecek.
Etkinlikte bu yıl İnovasyonun Ekonomik Kalkınmadaki Gücü, Büyüme Odaklı İnovasyon, Akıllı Şehirler, Yapay Zeka, Biyomekatronik, Giyilebilir Teknoloji, Dijital Oyun, Spor, Kadın Girişimciler, Sosyal İnovasyon ve Sinema gibi başlıklarda konferans, paneller, sergiler ve atölye çalışmaları olacak. Etkinlikte firmalarda inovasyonu teşvik etmek için bu yıl 3. İnovaLİG Ödül Töreni’ni de düzenlenecek.
Türkiye, AB’de orta seviyede inovatif ülke grubuna yükseldi
Etkinliği tanıtıma yönelik basın toplantısına TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye İnovasyon Haftası Komite Başkanı Tahsin Öztiryaki, Türkiye İnovasyon Haftası Komite Üyesi Süleyman Kocasert, Arçelik Ar-Ge Direktörü Cem Kural, Çalık Holding Kurumsal İletişim Direktörü Özlem Yalçın, Kordsa Global CEO’su Cenk Alper, TEB Marka ve İletişim Direktörü Zeynep Demirkol, Turkcell Dijital Servisler ve Çözümler Grup Başkanı Ayşem Ertopuz ve TİM Genel Sekreteri Halil Bader Arslan katıldı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için yenilikçi fikirlere, bireylere ve kurumlara ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek “Bu ihtiyaç TİM olarak bizi beş senedir Türkiye’nin en büyük inovasyon etkinliğini düzenlemeye teşvik ediyor. Beş yılda inovasyon haftalarını yaklaşık 400 bin kişi takip etti. Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında 2015 yılında 58. sıradayken, bu yıl 16 basamak birden yükselerek 42. sıraya ilerledik. Avrupa Birliği İnovasyon Birliği 2016 Endeksi’ne göre de inovasyonda iddiası olmayan ülkeler seviyesinden, orta seviyede inovatif olan ülkeler grubuna yükseldik. Tüm bu başarılar bize şunu gösteriyor; inovasyonda başarıyı sağlamak için attığımız adımlar, birer birer hedefine ulaşıyor” dedi.
Büyükekşi, en büyük inovatif değişimlerin ve yenilikçi ilhamların farklı tecrübelerin bir araya gelmesiyle doğabildiğine işaret ederek “Bu yıl da temennimiz odur ki Türkiye İnovasyon Haftası, geleceği inşa etmekte olan, iş dünyası liderlerine, firmalara, gençlere ve girişimcilik ruhuna sahip herkese yeni ilhamlar getirsin, yepyeni vizyonlar açsın” dedi.
Üniversiteler ve liselerden başarılı öğrenciler katılacak
Türkiye İnovasyon Haftası Komite Başkanı Tahsin Öztiryaki, “Bir yıllık çalışmanın sonucu olan etkinliğimiz her yıl gençleşerek devam ediyor. Bu yıl tüm üniversitelerden katılım olacak. Ayrıca her üniversiteden en başarılı iki öğrencinin yanında çeşitli liselerden de başarılı öğrenciler hazır bulunacak” dedi. TİM Genel Sekreteri Halil Bader Arslan, 2012 yılında 47 olan konuşmacı sayısının geçen yıl 131 olduğuna dikkat çekerek “Bu yıl 10 farklı ülkeden toplam 185 konuşmacımız olacak. Yapay zeka, giyilebilir teknoloji, dijital oyun, spor, kadın girişimciler, sosyal inovasyon, biyonik teknoloji gibi alanlarda etkinlikler düzenlenecek” dedi.
Arçelik A.Ş. Ar-Ge Direktörü Cem Kural, “İnovasyon ekosisteminin öncü aktörlerini bir araya getiren ve ülkemizin gelişimini destekleyen bu girişimin stratejik partneri olmaktan gurur duyuyoruz. Ürün, hizmet ve üretim sistemlerinde yapılan inovasyonun ülkemiz için değer yaratacağı bilinciyle, yatırımlarımıza ve ekosistemin gelişimine destek olmaya devam edeceğiz” dedi.
Çalık Holding Kurumsal İletişim Direktörü Özlem Yalçın, “Etkinliğin en yeni destekçisi olmaktan gururluyuz. İnovasyon kültürünü yaymak, potansiyeli yüksek katma değeri dönüştürme katkıları çok değerli. Türkiye’nin kurduğu hayale ulaşması ancak inovasyon ve Ar-Ge ile mümkün” dedi.
Kordsa CEO’su Cenk Alper de “Sabancı Topluluğu olarak, Sabancı Holding’in yanı sıra Türkiye İnovasyon Haftası’nda Kordsa Global, Akçansa, Çimsa, Brisa ve Temsa şirketleri olarak yer alacağız. Kordsa, 2015 TİM İnovasyon Stratejisi Şampiyonu seçildi. Bu sene de bu önemli buluşmanın bir parçası olmaktan mutluyuz. Kordsa olarak 2016 Ağustos ayında inovasyon için çok önemli bir merkezi hayata geçirdik. Kordsa, Sabancı Üniversitesi iş birliği ile hem Topluluğumuz hem de ülkemiz adına çok önemli ve yenilikçi bir iş modeli örneği olan "Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi"nin açılışını gerçekleştirdi. Bu merkezde, sanayi ve üniversite bir arada çalışarak, yüksek teknoloji ürünü kompozit teknolojilerinin hem Ar-Ge’sini hem de üretimini gerçekleştirmeye başladık. Türkiye’de ilk ve örnek bir model olan bu merkez ile Türkiye’den tüm Dünya’ya yüksek teknoloji ihracatı yapıyor ve Türkiye’nin teknoloji üssü olması için çalışıyoruz. Bu model ile inovasyonu, açık inovasyon prensibi ile ele alıyor ve sadece Türkiye’de değil, global pazarda da iz bırakmayı hedefliyoruz” dedi.
Re-play ile spor dallarının geleceği deneyimlenecek
TEB Marka ve İletişim Direktörü Zeynep Demirkol, inovasyonu kurum kültürü haline getirmiş bir banka olarak İnovasyon Haftalarında yer almaktan duydukları mutluluğu dile getirerek “Hem kurum içinde hem de ülke genelinde farklı platformlarda inovasyonu yaygınlaştırmaya yönelik önemli adımlar attık. İyi banka olma vizyonu ile, bu yıl da inovasyonu farklı alanlarda ele aldık. İnovasyon Haftası’nın ilk gününde biyonik çağın lideri olarak adlandırılan Hugh Herr bizlere ‘Teknoloji Mucizeler Yaratır’ konferansında biyomekanik inovasyon konusunu anlatacak. Bunun yanı sıra, TİM – TEB Girişim Evi girişimcilerini ve projelerini ziyaretçilerle buluşturacağız. Yine İnovasyon Haftası kapsamında bir başka alan olan ‘sporda inovasyon’ ile katılımcıları sporun geleceğini keşfetmeye bekliyoruz. Re-play isimli deneyim alanında katılımcılar, masa tenisinden tenise futbola kadar farklı spor dallarının hem geleceğini deneyimleyecek hem de eğlenecek. Ayrıca çocuklarımız için de Genel Müdürlüğümüzün bulunduğu Ümraniye’de kardeş okulumuz ile yeni bir projeye adım atıyoruz. Proje ile ilkokul çağındaki çocuklarımızı Maker hareketi ile tanıştıracağız. Çocuklarımız eğitim atölyesinde Kodlama & Elektronik ve Tasarım & Robotik olmak üzere farklı kategorilerde hayal güçlerini canlandıracak çalışmalar yapabilecekler” dedi.
Turkcell Dijital Servisler ve Çözümlerden Sorumlu Grup Başkanı Ayşem Ertopuz “Son yıllarda dünyada inovasyonun itici gücünün mobil teknolojiler olduğunu görüyoruz. Bu nedenle Turkcell olarak inovasyonun bizim için çok daha özel bir anlamı var. Şirketlerimizin global ölçekte rekabet edebilme gücünü artırmalarını sağlayacak ve Türkiye’nin inovasyon yolculuğunda ülkemizi bir adım ileri taşıyacak tüm fikirlerin önünü açmaya, elimizi taşın altına koymaya hazırız. Bu nedenle bu yıl 5.’si düzenlenen İnovasyon Haftası’nın hem ülkemizde inovasyon ruhunun güçlenmesi hem de Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşması yolunda çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Kaynak:HÜR24 Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.