Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi başladı
İlmi Etüdler Derneği ve Muş Alparslan Üniversitesi tarafından düzenlenen "6’ncı Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi"nin ilk gün oturumu başladı.
İlmi Etüdler Derneği (İLEM) ve Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) tarafından düzenlenen 6’ncı Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi MŞÜ Kongre ve Kültür Merkezinde açılış konuşmalarıyla başladı.
Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektör Yardımcısı Abdüllatif Tüzer, kongrenin lisansüstü çalışmalara katkı sunacağını belirterek, “3 gün sürecek olan kongre hepimiz için verimli ve bereketli bir toplantı olur. 2002 yılından beri lisansüstü çalışmalar faaliyetler sürdürüyorum. Bu topraklardaki düşünce bilgi birikimi üzerinden çağın sorunlarına çözüm bulma açısından ne tür katkı sunulacağı açısından önemlidir.” dedi.
İlmi Etüdler Derneği Başkanı Doç. Dr. Lütfi Sunar ise lisansüstü çalışmalarda niteliği artırmayı hedeflediklerini ve kongreye ciddi katkılar sunulacağını ifade ederek, “2002 yılında kurulduğu günden bu yana ilim adamı yetiştirme yolunda birçok seminer proje faaliyetleri gerçekleştirme ve gerçekleştirmeye ağırlık veriyoruz. İslam ilminin geleneğinin yeniden vurgulanması ve hayatın her alanında Müslümanca düşünmeyi hedeflemekteyiz. Lisansüstü çalışmalarda niteliği artırmayı hedeflemekteyiz. Nitelikli ve özgün akademiğe katkı sağlamak amaçlı ulusal bir kongredir. Anadolu’daki bir üniversitede Türkiye’nin farklı üniversitelerinde lisansüstü çalışmalar yapan tecrübeli akademisyen ve akademisyen adaylarıyla zenginleştirmeyi amaçlar. Ayrıca kongreden çıkanlar kitaplaştırılmaktadır. Kongreye verdiği desteklerden dolayı Alparslan Üniversitesine ve Rektör Fethi Ahmet Polat hocama teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Fethi Ahmet Polat sahip olduğumuz medeniyeti tartışmak açısından bu kongrenin önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekerek, “Bizler büyük bir geleneğe mensup olduğumuzu, büyük bir medeniyete mensup olduğumuzu dile getiriyoruz. Bire medeniyetin aynı zamanda anlatılması gerekiyor. Sahip olduğumuz medeniyeti tartışmak açısından önemli bir fırsat buluyor. Üzüntüyü, sevinci, hüznü ve kederi bir arada yaşayabiliyoruz. Endülüs medeniyetinden birkaç örneği paylaşacağım. Bundan sonra neler yapacağımızın da göstergesi. Müslümanların bir kısmı Endülüs’e gittiler. Devletlerini kurup kısa bir süre içerisinde İslam ve ilim mirasını güçlü bir şekilde sürdürdüler. Endülüs’e ne vesile oldu? 833 yılında bir güneş tutulması yaşanıyor bir gök taşı hadisesi meydana geliyor. Halife bununla ilgili bilimsel bilgi sahibi olmak istiyor. Bilim dünyası cevap veremediği için Bağdat’tan Endülüs’e bilim göçü yaşanıyor. Endülüs’te hakikaten bilim zenginliği yaşanıyor. Osmanlı çeşitli bilgileri tezahür etmiş. İslam medeniyeti bizleri diri tutan bir dil akıntısı bunun da Kur’an olduğunu biliyoruz. Mensubu bulunduğumuz medeniyetin yönlendirici kaynağı Kur’an.” ifadelerini kullandı.
Muş Valisi Seddar Yavuz ise “Türkiye Cumhuriyeti devleti son 15 yılda büyük bir devrim gerçekleştirmiştir. Bizim kültürümüz ve medeniyetimiz Kafkaslardan, Balkanlara çok geniş bir yelpazede kültürümüz var. Bir Anadolu Selçuklu bir Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti çıkaran bir milletiz. Bu şehir bizim tarihimiz ve medeniyetimiz açısından çok önemli. Rektörümüz öncülüğünde büyüyor. Kongrenin başarılı geçmesini temenni ediyor. Medeniyetimize tekrar dönmeyi arzu ediyorum. Bu duygu ve düşünceler içerisinde başta rektörümüz olmak üzere tüm katılımcı ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Yrd. Doç. Dr. İshak Arslan, Prof. Dr. Abdüllatif Tüzer, Prof. Dr. Tahsin Görgün ve Yrd. Doç. Dr. İbrahim Üçer bildiri sundular.
Çalıştay toplam 3 gün devam edecek. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.