Türkiye’nin eğitim gereçleri Gaziantep’te üretiliyor
Gaziantep’in 35 yılık Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin, Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Bölümü öğrencilerinin yıllık olarak ürettikleri okul gereçleri, Türkiye ve Suriye’deki okullara satılıyor.
Yıllık yaklaşık 12 bin sıranın üretildiği okulda, diğer bölümlerde de üretilen ürünler ile birlikte okulun cirosu 1.5 milyon TL’yi buluyor. Döner sermaye marifetiyle üretimin yapıldığı okulda öğrenciler, hem eğitim görüyor hem meslek öğreniyor hem de ülke ekonomisine ciddi manada katkıda bulunuyor.
Gaziantep’te 1983 yılında eğitim ve öğretime başlayan Mehmet Akif Ersoy Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin makine ve donanım bakımından zenginleşen atölyeleri, fabrika gibi çalışmaya başladı.
Okulda, kuyumculuk, mobilya ve metal gibi 12 bölüm bulunuyor. Öğrenciler bu bölümde uygulamalı olarak eğitim görüyor. Okulda üretilen ürünler ise talep üzerine kamu kurumlarına ve özel sektörlere satılıyor. Mobilya bölümünde yıllık 15 bin adet sıra, bin adet öğretmen masası ve bin adet sınıf dolabı üretiliyor. Türkiye’deki okulların yanı sıra Suriye’deki okulların da sıra ile masa ihtiyaçları karşılanıyor.
Okullarının döner sermaye marifetiyle üretim yaptığını belirten Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü İsmail Hakkı Elmas, okullarında metal ve mobilya ile ilgili her türlü eşya yapıldığını söyledi.
Sipariş verildiği zaman her türlü ürünü üretebildiklerini belirten Elmas, okullarında üretilen sıra, masa ve dolapların Türkiye’deki okulların yanı sıra Suriye’deki eğitimin verildiği okulların da sıra, masa ve dolap ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirtti.
Öğrencilerin atölyelerinde üretimini yaptığı masa ve sıralar başta olmak üzere diğer eğitim gereçlerini Gaziantep başta olmak üzere Türkiye ve Suriye’de yeni açılan okullara gönderildiğini söyleyen Elmas, satılan eğitim gereçlerinden okulun döner sermayesi vasıtasıyla para kazanan öğrencilerin, böylece aile bütçelerine destek sağladığını söyledi.
Mobilya atölyesi şefi Seyit Kendirci İLKHA’ya yaptığı açıklamada, bölümdeki öğrencilerin ikinci sınıftan itibaren üretime geçtiklerini ve Milli Eğitim Bakanlığının siparişi üzerine çalıştıklarını ifade etti.
“Öğrencilerimiz bu bölümde ürün ürettikçe haz alıyorlar”
Asıl amaçlarının sanayinin ara eleman ihtiyacını karşılamak olduğunu belirten Kendirci, “Bunun yanı sıra da tabi üretime de katkı sağlıyoruz. Okulların donatım eşyasını yapıyoruz. Bunun haricinde de her türlü mobilya işlerini rahatlıkla yapabiliyoruz. Üretime dayalı bir bölüm olduğu için öğrencilerimiz bu bölümde ürün ürettikçe haz alıyorlar. Bu da bizim için ayrı bir gurur kaynağı oluyor.” dedi.
“Her türlü mobilya üretimini rahatlıkla yapabiliyoruz”
Aldıkları siparişe göre sıra, okul dolabı ve masa ürettiklerini, yıllık yaklaşık olarak ise 15 bin sıra takımı yaptıklarını anlatan Kendirci, “Okul sırası, masası, dolabı ve bunun yanı sıra evlerin veya müşterilerin isteğine göre sipariş üzerine her türlü mobilya üretimini de rahatlıkla yapabiliyoruz. Meslek liselerinde eğitim süresi genelde sabah 08.00 ve akşam 17.00’a kadar olduğu için de 11’inci ve 12’inci sınıflarımız haftanın 2-3 günü genelde atölyede oluyorlar. Direk üretime katkı sağlayabilecek bir pozisyondalar ve onun içinde öğrencilerimizin bir şeyleri üretmesi gerekiyor. Bu da bizim için farklı bir gurur kaynağı oluyor.” ifadelerini kullandı.
“Türkiye'nin her yerine üretim yapıp gönderebiliyoruz”
Gaziantep başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanındaki okullar ve Suriye’deki okullar için de sıra ürettiklerini ifade eden Kendirci, “Genelde biz okullara sıra yapıyoruz. Geçen sene de Suriye projesi kapsamında Suriye'deki okullara da sıra gönderdik. İl ve ilçelerin ihtiyaçları doğrultusunda çalışıyoruz. Türkiye'nin her yerine rahatlıkla biz buradan üretim yapıp gönderebiliyoruz. Öğrencilerimiz çalıştıkça ve ürettikçe daha haz aldıkları için ne kadar çok çalışırsa daha fazla çalışma isteği doğuyor. Bu da işin açıkçası bizi sevindiriyor.” şeklinde konuştu.
Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Bölümü öğrencileri, hem eğitim görmenin hem de meslek öğrenmenin sevincini yaşadıklarını söylediler.
“Genellikle masa ve sıra üretimi yapıyoruz”
Okulun Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Bölümü 11’inci sınıf öğrencisi Ahmet Hamdi Özalp, “Genellikle Milli Eğitimin bize vermiş olduğu masa ve sıra işlemlerini yapıyoruz. Sıra ve masa üretimi olmazsa da eğitimimizi geliştirebilmek için burada farklı birçok işlem yapılmaktadır. Yeri gelince de yine makine kullanımları ve testere kullanımı gibi hepsi detaylı bir şekilde bize öğretilmektedir ve hocalarımız sağ olsun bize her şeyi öğretiyorlar. Burada pek beğenilmeyecek bir durum yoktur. Yeteneğiniz olduktan sonra çok kolay. Hem de her şeyi çok basit bir şekilde yapabiliyoruz.” dedi.
“Hem eğitim görüyoruz hem de meslek öğreniyoruz”
Meslek öğrenerek kendisini geliştirdiğini belirten Osman Kerekliöz de “Biz bu bölümde okul sırası ve masası ile diğer eğitim gereçlerini yapıyoruz. Sokak hayvanlarına tahtalardan yuva yapıyoruz. Burada el becerimizi geliştiriyoruz. Döner sermaye geldiğinde bu tür işleri yaptığımızda aylık olarak parada alıyoruz. Hem eğitim görüyoruz hem de meslek öğreniyoruz.” diye konuştu.
“Hedefim; mobilyacı olup bir mobilya dükkânı açmak”
Zevkli olduğunu düşündüğü için bu bölümü tercih ettiğini belirten Hasan Aysal ise “Bu bölümü seçme nedenim; diğer bölümler ile ilgilenmediğim için mobilyada el becerimi geliştirmek ve işimde daha çok ahşap üzere olduğu için direk bu bölümü seçtim. Hedefim; mobilyacı olup bir mobilya dükkânı açmak. Bundan dolayı bu bölümü seçtim. Hedefime ulaşmak istiyorum. Burada öğrendiklerimin yanı sıra ben evde tamiri yapılması gereken mobilya eşyalarını tamir ediyorum. Okulda da hocamızın bize verdiği ödevi yapıyoruz.” şeklinde konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.