TÜRKONFED ve İPM Kent-Bölge Raporu Açıklandı

TÜRKONFED ve İPM Kent-Bölge Raporu Açıklandı
TÜRKONFED ve İstanbul Politikalar Merkezi işbirliği ile kurulan Yerel Demokrasi ve Yerel Yönetişim Forumu, “Kent Bölge: Yerel Kalkınmada Yeni Dinamikler-Türkiye’nin Kentlerinden Kentlerin Türkiyesi’ne” raporu hazırladı.

TÜRKONFED ve İstanbul Politikalar Merkezi işbirliği ile kurulan Yerel Demokrasi ve Yerel Yönetişim Forumu, “Kent Bölge: Yerel Kalkınmada Yeni Dinamikler-Türkiye’nin Kentlerinden Kentlerin Türkiyesi’ne” isimli bir rapor hazırladı. 

Raporun sürdürülebilir yerel kalkınma açısından Türkiye’de kent-bölge ekonomisinin gelişimini ve dinamiklerini kapsamlı olarak ortaya koyan bir ‘ilk’ özelliği taşıdığını söyleyen TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, “Kapsayıcı bir büyüme hedefi, kalıcı demokrasi hedefiyle örtüşmektedir” dedi.

 

Bölgelerarası gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi, rekabetçiliğin yeni dinamiklerinin ortaya konulması, verimlilik artışı yoluyla Türkiye’nin “orta gelir” tuzağından kurtulmasını sağlayacak bir ekonomik ivmenin yakalanması için kurulduğu günden bugüne geçen 12 yılda 26 kapsamlı araştırma raporu hazırlayan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), sürdürülebilir kalkınma hedefiyle yeni bir rapora daha imza attı. TÜRKONFED ve İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) işbirliği ile “Kent Bölge: Yerel Kalkınmada Yeni Dinamikler-Türkiye’nin Kentlerinden Kentlerin Türkiyesi’ne” isimli bir rapor hazırlandı.

Kentler bağlamında Türkiye’nin iktisadi ve idari sorunları üzerinde çalışmak ve çözüm üretmek amacıyla hazırlanan raporun ilk fazında “Adana-Mersin, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Samsun ve Van” şehirlerinde kent-bölge oluşumunun dinamikleri ve potansiyelleri incelendi. Sözkonusu kentlerin küresel üretim, tüketim ve dolaşım ilişkilerinden nasıl etkilendiği analiz edildi ve kentlerin potansiyel imkânları ile kısıtları arasındaki makasın nasıl daralacağına ilişkin hipotezler sunuldu.

 

Araştırmanın ikinci ayağı kapsamında bu 12 kentten, belirlenen 4 ya da 5’inde bir çözüm modeli ortaya konması hedefleniyor. Rapor ayrıca, TÜRKONFED ve İPM tarafından hayata geçirilen Yerel Demokrasi ve Yerel Yönetişim Forumu’nun ilk ürünü olma özelliğini taşıyor.

Rapor ile ilgili bilgi veren TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, “Kuruluşumuzdan bugüne 12 yıldır, yaptığımız çalışmalarla, ülkemizin sürdürülebilir büyümesine, özgürlükçü bir demokrasinin yeşermesine, hukukun üstünlüğüne, farklılıkların büyük bir zenginlik oluşturduğu toplumsal ve kültürel hayatımıza katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

 

Gelişmiş bir ekonomi için gelişmiş bir demokrasi kültürüne ihtiyacımız olduğunu belirten Kadooğlu, şöyle devam etti:

“Gelişmiş demokrasilerin birleştirici unsuru ise kapsayıcı ve bütünleştirici bir anayasadır. Halkımızın ihtiyaçlarına cevap verecek yeni anayasanın; özgürlüklerin önünü açacak, toplumu birleştirecek şekilde, ortak akıl ve uzlaşıyla hazırlanması önemlidir. Yeni bir anayasanın da temelini oluşturması açısından ‘Yerel Demokrasi’ hayati bir önem taşımaktadır. Bu gerçeklikten yola çıkarak, TÜRKONFED ve İstanbul Politikalar Merkezi, Yerel Demokrasi ve Yerel Yönetişim Forumu’nu hayata geçirmiştir. Bunu buradan ilk defa sizlere açıklıyoruz. Forum, kamu yönetiminin yeniden yapılandırılmasına, sorunların yerel düzeyde çözülmesine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Dolayısıyla, yeni Anayasa çalışmaları Forum’un önemli amaçlarından biridir.

 

YERELDEN ULUSAL VE KÜRESELE UZANAN KALKINMACI POLİTİKALAR

“AB’nin yapısal politikalarının başarısının temelinde bulunan yerel demokrasinin gelişmesi, bölgelerin ve illerin yapısı ile dinamiklerini gözeten politikaların izlenmesine imkân sağlayacaktır” diyen TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu, “Bu yolla ulusal ekonominin de, makroekonomik açıdan sürdürülebilir bir büyüme sağlamasına katkıda bulunacaktır. Yerelden ulusala, ulusaldan küresele kalkınmacı politikalar, Forum’un çalışma alanları içinde yer almaktadır” diye konuştu.

İş dünyasına ve temsil örgütlerine önemli görevler düştüğü gibi, ülkelerin, bölgelerin ve kentlerin rekabetçiliğini artıracak kamu politikalarının uygulanmasının da önemine değinen Kadooğlu, Türkiye’nin sürdürülebilir ekonomik büyümesinin, orta gelir tuzağı sorununu aşmaktan geçtiğini vurguladı. Kadooğlu şöyle devam etti: “Bu tuzağın aşılmasında ‘Bölgesel Kalkınma Ajansları’na önemli görevler düştüğü inancındayız. Hatta bu kurumsal yapının yanına ‘Bölgesel Yatırım Bankaları’nın eklenmesi yerel ekonomik dinamiklerin yaratılmasına katkıda bulunacaktır. Orta gelir tuzağından kurtulacak, kapsayıcı bir ekonomik büyüme dinamiğinin yakalanması hedefi, daha katılımcı ve kalıcı bir demokrasiye kavuşma hedefiyle örtüşmektedir.”

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.