“Ülkenin en önemli ve öncelikli sorunu eğitimdir”
Eğitim Bir-Sen Batman Şube Başkanlığı, 2017-2018 eğitim-öğretim yılsonu değerlendirmesi kapsamında yazılı bir açıklama yaptı.
Eğitimde sorunların büyüdüğü belirtilen açıklamada, “Son yıllarda bütçeden en çok pay ayrılmasına rağmen, yapılan birçok yanlışlık, akamete uğrayan uygulamalar, ders kitaplarındaki hatalar, değişen sınav sistemlerindeki belirsizlikler, öğretmene uygulanmak istenen performans garabeti, şiddet mağduru birçok eğitimcimiz, eğitimin düzeleceğine dair azalan umutlar ve her geçen gün büyüyerek devam eden sorunlar, ‘ülkenin en önemli ve öncelikli sorunu eğitimdir’ dedirtmektedir.” denildi.
Türkiye’nin en stratejik, en hassas ve en önemli meselesinin eğitim olduğu vurgulanan açıklamada, “Hem ekonomik hem de siyasal alanda küresel bir aktör olma hedefiyle hareket eden Türkiye’nin eğitime daha fazla önem vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Aslında son yıllarda, okullaşma oranlarının artması, okulların fizikî ve teknolojik kapasitesinin gelişmesi, öğretmen açığının her geçen yıl azalması ve GSYH’den eğitime ayrılan kaynağın artırılması gibi fiziki ve eğitimin dış etmenlerindeki iyileşmeler eğitimin nitelik problemini çözmemekte; eğitim, pedagojik boyutuyla da usta dokunuşlara ihtiyaç duymaktadır.” ifadelerine yer verildi.
“Kalıcı politikaların izleneceği yeni bir dönem istiyoruz”
Mevcut eğitim sisteminin kimseyi memnun etmediği belirtilen açıklamada, “Halk tarafından eleştirildiği, eğitimin paydaşları tarafından sürekli tartışıldığı, eğitimcilerin giderek artan sorunlardan şikâyetçi olduğu, en sonunda eğitimin aktörü öğretmenin bile mesleki iştiyakını kaybederek tavan ile taban arasındaki duygusal bağın koptuğu bir anaforun içindeyiz. Bundan sonraki süreçte, bu cendereden çıkabilmek için ‘ben yaptım oldu’ anlayışından vazgeçmek, milletimizin eğitimden beklentilerini öncelemek, paydaşların eleştiri ve önerilerini dikkate almak, istişareyle belirlenmiş sağlam politikalara yaslanmak, eğitimcileri huzursuz eden uygulamalara son vermek, öğretmene itibar etmek ve edilmesini sağlamak gerekmektedir.
Milletimizin geleceğe güvenle bakabileceği, ülkemizin verimli bir eğitim sistemine kavuşabileceği, eğitimin niteliğinin artacağı, eğitimin sorunlarının çözüleceği, eğitimcilerin daha fazla itibar göreceği ve kalıcı politikaların izleneceği yeni bir dönem istiyoruz.” denildi.
Açıklamada, eğitimde var olan sorunlar ve çözüm önerileri ise şöyle sıralandı:
-Performans konusu eğitimcilerin gündeminden temelli çıkarılmalıdır.
-Eğitimcilere yönelik şiddeti cezalandıracak, eğitimciye güven verecek yasal bir düzenleme yapılmalıdır.
-Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli, sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir.
-Kamu vicdanını yaralayan mülakatla öğretmen istihdamından vazgeçilmelidir.
-Ortaöğretime geçiş sürecinde doğabilecek problemlere yönelik çözümler şimdiden bulunmalıdır.
-Öğretmenleri motive edici bir kariyer sistemi geliştirilmelidir.
-Alan değişikliği öğretmenlerin hakkı olarak görülmelidir.
-Okulların fiziki altyapısı geliştirilmeli ve okullara doğrudan ödenek tahsis edilmelidir.
-Yardımcı hizmet sınıfı çalışanlarının görev tanımları yapılmalıdır.
-Hizmetli ve memurların fazla çalışma sorunu çözülmelidir.
-Eğitim kurumlarının hizmetli ve memur ihtiyacı karşılanmalıdır.
-Hizmet içi eğitim çalışmaları mesleki gelişime dayalı olarak yeniden planlanmalıdır.
-Eğitim kurumu yöneticileri işveren muamelesi görmemelidir.
-Öğretim yılına hazırlık ödeneği tüm eğitim çalışanlarına ödenmelidir.(İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.