Ulu Camii Cemaati: Ziyaretçilerin uygunsuz kıyafetlerle camiye girmeleri yasaklansın
Diyarbakır merkez Sur ilçesinde bulunan ve İslam'ın 5'inci Haremi Şerifi olarak kabul edilen tarihi Ulu Camii'ni yerli ve yabancı turistlerin cami adabına uygun olmayan kıyafetlerle ziyaret etmesi tepkilere neden oldu.
Hazreti Ömer döneminde 639 yılında Martoma Kilisesinin yerine yapılan ve Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah'ın emriyle 1091 senesinde tadilat yapılarak bugünkü şekli verilen tarihi Ulu Camii, günlük binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmekte.
Camiye gelen ziyaretçilerin cami adabını yok sayarcasına İslam'a aykırı giyim tarzı ve kıyafetlerle gezmeleri daha önce defalarca kez gündeme gelmesine rağmen herhangi bir tedbir alınmaması cami cemaatini harekete geçirdi.
"Bizler camiye uygunsuz kıyafetlerle girilmesini istemiyoruz"
Özellikle bayanların uygunsuz kıyafetlerle cami içerisinde rahatça gezmelerinden rahatsız olan cami cemaatinden duyarlı bazı Müslümanlar, ziyaretlerin açık-saçık diye tabir edilen kıyafetlerle yasaklanması talebini ilgili makamlara iletmek üzere camiye gelenlerden imza topladı.
Cami cemaatinden neredeyse kimsenin duyarsız kalmadığı çalışma hakkında bilgi veren Ömer Faruk Gül, "Cami cemaati olarak içeride namaz kılarken uygunsuz kıyafetlerle giren erkek ve bayanlar oluyor. Bayanların uygunsuz giyimi var, camiye hürmet etmiyorlar. Yurtdışından gelen ziyaretçilerin rahatsız olabileceği söyleniyor. Halbuki onlar bizlere daha çok saygı gösteriyor, hürmetkar davranıyorlar. Bu konuda onlardan hiçbir şikâyetimiz yok ama halkımız bize hürmet göstermiyor." dedi.
Konuyu "Bizler camiye uygunsuz kıyafetlerle girilmesini istemiyoruz" cümlesiyle özetleyen Gül, "Bu konuda cemaatimiz şekvacı. Onların şikâyet ve görüşlerini dile getiriyoruz. Bu konuda imza kampanyası başlattık. Umarım ilgili makamlar gereğini yapar. Burada meryemana kilisesi var ve bu kiliseye uygunsuz kıyafetle girilemiyor. Oradaki papaz buna müdahale eder ve asla müsaade etmez. Oraya saygı gösterilip durum tebessümle karşılanırken söz konusu İslam veya cami olunca bu saygı gösterilmiyorsa bizlerde devlet eliyle bu işi yapmaya kalkışacağız." ifadelerini kullandı.
"Sadece burası değil, Hazreti Süleyman ve Eğil'deki peygamber makamları içinde aynı talepler geçerli"
Gül, "Mabede niçin geliyoruz? Dünya işlerinden uzaklaşmak, Allah'la baş başa kalmak, Allah ile rabıta kurmak için geliyoruz. Onlar ise o kılık kıyafetleriyle rabıtamızı ilkitaya uğratıyor, ihlasımızı bozuyor. Bu konuda insanlarımızdan saygı bekliyoruz. Bizler, uygunsuz kıyafetlerle gelenlerin içeri girmesini tamamen engellemiyoruz, engellenmesini de beklemiyoruz. Buna alternatif çözüm olarak caminin her iki kapısına görevli bırakılmalı, bu kapılarda tesettür kıyafetleri bulundurulmalı ve gelen ziyaretçi buradaki tesettür kıyafetlerini giyerek camiyi gezer. Talebimiz budur. Aksine gayri müslümlerin camimize gelmemesi gibi bir talebimiz yok." şeklinde konuştu.
Başlattıkları çalışmanın halk tarafından yoğun bir teveccühle karşılandığının altını çizen Gül, "Halk bu girişimimizden çok memnun. Diyarbakır ve doğu halkı mütedeyyindir. Standımıza büyük bir teveccüh oldu. Bizleri tebrik ettiler. Bayağı da imza topladık. Bir anket yapılırsa halkın sadece burası değil Hazreti Süleyman Camisi için de aynı şeyi istediği görülecektir. Hatta Eğil'de Hazreti Elyesa ve Zülküf Peygamberin bulunduğu mekâna da istiyoruz. Bu konuda Müslümanlar hassas ve bunun saygıyla karşılanmasını bekliyor." diye belirtti. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.