Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Gelecekte İstihdam ve Üretimin Niteliği tartışıldı

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde Gelecekte İstihdam ve Üretimin Niteliği tartışıldı
Uludağ Ekonomi Zirvesi kapsamında, Akzirve’nin sponsorluğunda gerçekleşen ‘Yeni Bir Geleceğe Doğru’ oturumunda geleceğin dünyasına dair rehber niteliği taşıyan enerji, istihdam ve üretimin geleceği konuları değerlendirildi.

Akzirve’nin sponsorluğunda gerçekleşen ‘Yeni Bir Geleceğe Doğru’ oturumunda geleceğin dünyasına dair rehber niteliği taşıyan enerji, istihdam ve üretimin geleceği konuları değerlendirildi.

 

Moderatörlüğünü Google Türkiye Ülke Direktörü Bülent Hiçsönmez’in yaptığı panele Softbank Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Chockalingam Palaniappan, DaVinci Enstitüsü Gelecek Bilimcisi Thomas Frey ve The Next Factory of the World Kitabının Yazarı Irene Sun katıldı.

 

Güneş enerjisi saklanabilir olduğunda yatırımlar çok artacak

Panelde ilk konuşmayı yapan Softbank Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Chockalingam Palaniappan, dünyada güneş enerjisine yönelik büyük ilgi olduğunu, bu yolla elde edilen enerjinin saklanabilir olmasının maliyeti düşürülebildiğinde, gelecekte yatırımların çok daha artacağını belirtti. Palaniappan “Maliyetler düştüğünde 2030 yılına kadar birçok hükümet, ülkelerindeki araçların temiz enerji kullanacağına dair söz veriyor” dedi.

 

2040’ta şimdiki mesleklerin çoğu yok olacak

DaVinci Enstitüsü Gelecek Bilimcisi Thomas Frey ise enerjinin saklanabilir olmasıyla ziyan edilen enerji miktarının da düşeceğini belirtti. Ancak yine de bunun zaman alacağını ifade ederek “Bugün kullandığımız araçlar 150 yıllık bir çalışma sonucu geliştirildi” diye konuştu. Frey teknolojinin gelişmesiyle, bazı iş kollarında istihdamın azalacağını ama diğer taraftan birçok yeni iş imkanı oluşacağını, ancak bunların bugünkü gibi tam zamanlı değil, yarı zamanlı ya da proje bazında işler olacağını söyledi. 2040’ta şu anda en sık görülen birçok mesleğin yok olacağını söyleyen Frey, robotlar, dronelar, sürücüsüz araçlar gibi yeni alanlarda yeni meslekler oluşacağını söyledi. Frey, gelecekte başarılı olabilmek için bireylerin iş dünyasında daha esnek olabilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Çinli girişimciler dünyanın her yerinde fırsatları değerlendiriyor

The Next Factory of the World Kitabının Yazarı Irene Sun, 1980’lerde Çin’de fabrikalarda çalışmaya başlayan, daha sonra yönetici pozisyonuna gelip, bununla da yetinmeyerek

Nijerya’dan Özbekistan’a kadar yatırım yaparak fabrikalar kuran Çinli iş insanlarını örnek gösterdi ve Çin’in artık dünyanın fabrikası olmaktan çıktığını ve dünyanın geri kalan bölgelerindeki fırsatları değerlendirerek girişimler gerçekleştirdiğini anlattı. Kendi çocukluğunda Çin’de altyapının çok zayıf olduğunu, 25 yıl önce kendisinin ilk kez özel bir araca bindiği günü çok iyi hatırladığını çünkü bunun o dönemde görülmemiş bir şey olduğunu ifade etti. Sun, Çin’in önümüzdeki dönemde öneminin azalmasını değil, dönüşmesini beklediğini söyledi. Sun, dünyada “kollektif korku” yüzünden toplumların içlerine kapanmaya başladığını, oysa şu anda faydasını gördüğümüz birçok teknolojik ilerlemenin ülkelerin ve kültürlerin bir araya gelmesiyle oluştuğunu hatırlattı.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.