UNICEF: Gazze'deki durum felaketi aşarak çökme noktasına geldi

UNICEF: Gazze'deki durum felaketi aşarak çökme noktasına geldi
UNICEF İcra Direktör Yardımcısı Ted Chaiban, "Gazze'deki durum felaketten neredeyse çökme noktasına geldi. Gazze Şeridi, dünyada çocuk olmak için en tehlikeli yer. Bunun çocuklara yönelik bir savaş olduğunu söyledik." dedi.

Chaiban, Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği 3 günlük temaslarının ardından izlenimlerini paylaştı.

3 günlük teması kapsamında Gazze'de acil müdahale konusunda yerel ve uluslararası kuruluşlarla koordinasyon kurduğunu ve en son 2 ay önce yaptığı Gazze ziyaretiyle kıyasladığını belirten Chaiban, "Ama bundan da öte, bugüne kadar gördüğüm en korkunç koşullardan muzdarip olan çocuklarla ve aileleriyle tanışma fırsatım oldu." dedi.

"Çocukların öldürülmesi derhal durdurulmalı"

Chaiban, "Son ziyaretimden bu yana durum felaketten neredeyse çökme noktasına geldi. UNICEF, Gazze Şeridi'ni dünyada çocuk olmak için en tehlikeli yer olarak tanımlamıştı. Bunun çocuklara yönelik bir savaş olduğunu söylemiştik. Ancak bu gerçekler pek anlaşılacak gibi görünmüyor. Çatışmaların tırmanmasından bu yana Gazze Şeridi'nde öldürüldüğü bildirilen yaklaşık 25 bin kişinin yüzde 70'inin kadın ve çocuklardan oluştuğu bildiriliyor. Çocukların öldürülmesi derhal durdurulmalı." ifadelerini kullandı.

"Şarapnel parçası Sama'nın karnını kesti ve ameliyatla dalağı çıkarılmak zorunda kalındı"

Temasları kapsamında yaralı çocuklara ilişkin izlenimlerini aktaran Chaiban, şunları kaydetti:

“Salı günü Han Yunus'taki El Nasser Hastanesi'nde Sama adında 11 yaşında bir kızla tanıştım. Arkadaşlarıyla birlikte atlarken, bombardıman sırasında şarapnel parçaları onlara isabet etti. Şarapnel parçası Sama'nın karnını kesti ve ameliyatla dalağı çıkarılmak zorunda kalındı. Şu an hastanede ve iyileşme sürecinde. Etrafındaki herkesten izole edilmiş durumda çünkü artık hastalık ve enfeksiyonlarla dolu bir savaş bölgesinde bağışıklık sistemi zayıflamış durumda.

10 dakika sonra 13 yaşındaki İbrahim ile tanıştım. Çevrelerindeki her şey çöktüğünde, ailesiyle birlikte kendilerine güvenli olduğu söylenen bir bölgede özel bir barınağa sığınmışlar. (Bombardımanda) İbrahim'in eli ağır yaralandı ve hızla enfeksiyon kaptı. İlaç olmayınca kangren oluştu ve sonunda anestezi yapılmadan yapılan amputasyon sırasında kolunu kaybetti. İbrahim'in annesi Amani ise El Nasır Hastanesi'nde tedavi için Gazze'nin güneyine kadar kendisine eşlik eden, kalan altı çocuğuna ve Gazze Şehri'nin kuzeyinde kalan kocasına ulaşmak için yardım istedi. Amani, iki aydır onlardan haber alamıyor.

Biz ayrıldıktan birkaç saat sonra, çatışmaların bölgeye yaklaşması nedeniyle birçok aile Nasır Hastanesi'nden kaçtı."

Chaiban, Gazze'de 1,9 milyondan fazla insanın, yani Gazze nüfusunun neredeyse yüzde 85'inin yerinden olduğuna dikkat çekerek, bir milyondan fazla kişinin Refah'ta derme çatma barınaklarla zor koşullarda kaldığını ifade etti.

"Gazzeli çocukların koşullarında sarsıcı bir çöküş"

Barınma merkezlerindeki su ve yiyecek kıtlığına işaret eden Chaiban, "Bu durum, Gazzeli çocukların koşullarındaki sarsıcı bir çöküşü gösteriyor. Bu çöküş devam ederse, ayrım gözetmeyen çatışmalardan kaynaklanan ölümlerin yanı sıra hastalık ve açlıktan kaynaklanan ölümleri de görebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Chaiban, savaş öncesine göre Gazze'ye çok az sayıda yardım aracının girdiğine dikkat çekerek, "Yardım Gazze Şeridi'ne ulaşsa bile, onu dağıtma kabiliyetimiz bir ölüm kalım meselesi haline geliyor. Erişim kısıtlamalarının kaldırılması, güvenilir kara iletişiminin sağlanması ve günlerdir yardımsız kalanların son derece ihtiyaç duyulan yardıma ulaşabilmesi için insani yardım malzemelerinin taşınmasının kolaylaştırılması zorunludur. Piyasaların yeniden açılabilmesi ve ailelerin yardıma daha az bağımlı olabilmesi için Gazze'de ticari trafiğin akışını sağlamalıyız." ifadelerini kullandı.

"Gazze'nin kuzeyindeki insanların temiz suya ve yiyeceğe erişimi neredeyse hiç yok"

Gazze'nin kuzeyine mutlaka erişilmesi gerektiğini vurgulayan Chaiban, "Gazze'nin kuzeyinde yaşayan tahmini 250 bin ila 300 bin kişinin temiz suya ve yiyeceğe erişimi neredeyse hiç yok. Ocak ayının ilk iki haftasında planlanan 29 yardım teslimatından yalnızca 7'si kuzey Gazze'deki varış noktalarına başarıyla ulaşmış ve 2024 yılında Gazze Şeridi'nin kuzeyine tek bir UNICEF konvoyu bile ulaşmış değil." dedi.

Chaiban, "Çocukların ve ailelerinin her gün öldürülmesi ve yaralanmasına son verilmesi, son derece ihtiyaç duyulan yardımın acilen ulaştırılması ve Gazze'de hâlâ rehin tutulan iki israilli çocuğun güvenli ve koşulsuz serbest bırakılması için insani ateşkesin sağlanmasını daha fazla bekleyemeyiz. Bu böyle devam edemez." diye ekledi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.