Uzmanlar kansere karşı uyarılarda bulundu

Uzmanlar kansere karşı uyarılarda bulundu
Genetik faktörlerin yanı sıra, yanlış beslenme, fazla kilolar ve çevresel etkenler kanseri adeta hortlattı. Bu illete karşı önemli uyarılarda bulunan uzmanlar, her kanserin farklı belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi.

Uzmanlar, 10 kanserin ilk sinyallerini şöyle sıraladı:

AKCİĞER KANSERİ: Kuru öksürük, ağızdan kan gelmesi, göğüste ağrı. Sigara ve astbest gibi kimyasallar riski artırır. 40 yaş üzerinde herkesin bir göğüs röntgeni çektirmesi gerekir.

KARACİĞER KANSERİ: Nedensiz kilo ve iştah kaybı, karın şişliği, ağrı, sarımsı cilt, koyu renkli idrar, kaşıntı, yüksek ateş ve terleme.

MEME KANSERİ: Memede sertlik-kitle, meme uçlarından gelen akıntı veya kan. Meme kanseri genellikle 50 yaş üzerindeki, doğum yapmamış, ilk çocuklarını 30 yaşından sonra doğuran, hiç emzirmemiş veya gecikmiş menopozu olan kadınları tehdit eder.

MESANE KANSERİ: İdrarda kan, sırt ağrısı, kilo ve iştah kaybı, sürekli ateş ile kansızlık. 50 yaş üzeri erkeklerde, sigara içenlerde, kronik idrar yolu enfeksiyonlarından rahatsız olanlarda daha fazla görülür.

AĞIZ KANSERİ: Ağzınızda iyileşmeyen bir yara varsa dikkatli olun. Genellikle 45 yaş üstündeki erkeklerde, alkol kullanımı ile birlikte tütün çiğneyenlerde daha fazla görülür.

GIRTLAK KANSERİ: Yutkunma zorluğu, yutkunurken ağrı, gırtlak bölgesinde şişlik, inatçı öksürük, boğaz ağrısı, nefes kokusu, kulak ağrısı, nefes darlığı, halsizlik, ses kısıklığı.

PROSTAT KANSERİ: İdrara çıkmada zorluk; sırtın alt kısmında, pelvis veya kasıkların üst kısmında ağrı, idrarda kan.

MİDE KANSERİ: Belli-belirsiz rahatsızlık hissi, karın ağrısı, kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, yutma güçlüğü, bulantı, kusma, midede dolgunluk ve şişkinlik, kan tükürme. Helikobakter, mide iltihabı ve mide ülseri kanser riskini artırmaktadır. Sigara içenlerde de risk çok daha yüksektir.

BAĞIRSAK (KOLON) KANSERİ: Karında ağrı ve kramp, iştah kaybı, nedeni açıklanamayan demir eksikliğine bağlı kansızlık, yorgunluk, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, uzun süren kabızlık, ishal ya da dışkı çapının incelmesi, dışkıda kan.

CİLTTEKİ LEKELER İHMALE GELMEZ
Cilt üzerinde 4 hafta içinde geçmeyen lekeler veya yaralara dikkat edilmeli. Bu lekeler/yaralar kaşınabilir, acıyabilir, kanayabilir, pullanabilir veya kabuk bağlayabilir. Cildin çatladığı bölgelerde küçük ülserler oluşabilir. Ayrıca et benleri de tehlikelidir...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.