Uzmanlardan bitkisel çay uyarısı

Uzmanlardan bitkisel çay uyarısı
Fitoterapi ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rezan Gergin, havaların soğumasıyla vatandaşları gribe karşı uyardı.

​Bir çayın doğal bitkilerden yapılmış olmasının onu masum yapmayacağının belirten uzmanlar, her hasta için farklı bitki kombinasyonlarının kullanılması gerekebileceğini belirtti.

Batman'da faaliyet gösteren özel bir hastanede görevli Fitoterapi ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Rezan Gergin, havaların soğumasıyla vatandaşları gribe karşı uyardı.

Hastalığa yakalanmadan kış çayı tüketilmesini öneren Gergin, "Havaların soğuması ve kış aylarının gelmesiyle birlikte grip ve nezle hayatımızda yer alan bir sorun haline geldi. Basit bir kış çayı tarifi soğuk kış günlerinde içinizi ısıtır ve hastalıklara yakalanmanızı engeller. Özellikle kış çayı hastalıklara yakalanmadan önce içilmelidir ki vücudun direnci artsın ve hasta olmayalım. Bazı çaylar ise hastalık anında da içilebilir." dedi.

Gergin, "Kış çayları ya da bağışıklığı artıran çaylar hastalık öncesi içildiği zaman kişinin direncini artırıp hastalıklardan korumakta bunu da içerdiği adaptojen etkili bileşimlerin bağışıklığı sağlayan hücrelerin sayısını artırarak yapar. Peki, herkesin bağışıklığını artırmak faydalımı? Herkes rahatlıkla kış çayı içebilir mi? Her yaş grubu bu çaydan içebilir mi? Bu soruların cevabı tabi ki hayır olacak. Otoimmün hastalığı ve nakilli hastaların bağışıklığını artırmak hastalıklarını artıracaktır nakilli organın reddine sebep olacaktır. Genelde tıbbı çaylar 2 yaşın altına verilmez çocuklarda da 4'te bir veya yarısı oranında verilir." diye konuştu.

Bitki çayı kullanımı için hasta hekimine başvurmasını isteyen Gergin, "Unutmayalım bir çayın doğal bitkilerden yapılmış olması onu masum yapmaz. Her bitki masum değildir her hasta için farklı bitki kombinasyonları kullanılması gerekebilir. Bilgi için hekiminize başvuralım. Tıbbı çaylar genelde etkinliği artırmak için birkaç bitkisel drogtan hazırlanan tadı kokusu ve rengi hoş görünen içimi insanı rahatlatan ve hastalığa bağlı şikayetleri geçiren karışımlardır en fazla 10 bitki bir karışıma katılabilir bir birinin etkisini azaltan bitkiler beraber kullanılmamalıdır. Tıbbı çaylara tatlandırmak amaçlı sadece bal katılabilir şeker ve tatlandırıcı katılmaz." ifadelerini kullandı.

Hastalıkta ve hastalık öncesi kullanılacak çaylar

Hastalığa yakalanmadan önce ve hastalık halinde içilmesi gereken tıbbı çayları hakkında bilgi veren Gergin, "Ekinezya çiçeği, kök zencefil, geven kökü, kabuk tarçın ve yabani mersin karışımdan iki tatlı kaşığı 2 bardak suda 5 dakika kaynayana kadar ağzı kapalı bir şekilde ısıtılır ve ağzı kapalı bir şekilde 10 demlenip sıcakken içilir. Yıldız anason, ıhlamur, adaçayı (18 yaşın altındakiler kullanamaz), hıbıscus (bamya çiçeği), okaliptüs yaprağı ve kabuk tarçın karışım bir bardak kaynar suya bir tatlı kaşığı dökülüp sabah akşam aç karna içilir. Unutmayalım her kişinin tedavisi farklıdır ona iyi gelecek bitkide ilaçta farklıdır öneri ve tedavi için mutlaka fitoterapi eğitimi almış bir uzmana başvurun." (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.