Vali Erin: "Özümüzden uzaklaşırken peşine düştüğümüz bir Batı ile karşı karşıyayız"

Vali Erin: "Özümüzden uzaklaşırken peşine düştüğümüz bir Batı ile karşı karşıyayız"
Şanlıurfa’da düzenlenen 'TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği' nde konuşan Şanlıurfa Valisi Erin, “Özümüzden uzaklaşırken peşine düştüğümüz ama bir türlü de özümseyemediğimiz bir Batı medeniyeti ile karşı karşıyayız." dedi.

​Batı medeniyetinin kuşatması karşısında diğer medeniyetlerin özgüvenlerini yitirdiğini belirten Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, “Özümüzden uzaklaşırken peşine düştüğümüz ama bir türlü de özümseyemediğimiz bir Batı medeniyeti ile karşı karşıyayız." dedi.

Şanlıurfa’da Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen 'TÜBİTAK 4007 Şanlıurfa Bilim Şenliği' Turgut Özal parkında öğrencilerin ve velilerin yoğun ilgisiyle başladı.

İl Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Turan, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, ŞUTSO Başkanı İsmail Demirkol’un yaptıkları açılış konuşmalarıyla başlayan program, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi’nin konuşmasıyla devam etti.

Peygamberler güzergâhı, âlimlerin ve bilim adamlarının otağı olan Şanlıurfa'da Bilim Şenliğinin gerçekleşmesinin önemli olduğunu belirten Çiftçi, “Peygamberlerin güzergâhı bu şanlı şehir geçmişin birikimini bugüne taşıyabilen ender şehirlerden birisidir. Bilimin başkenti olan Şanlıurfa, yazan, öğreten, düşünebilen bütün birikimini insanlıkla paylaşan evrensel bir şehirdir. 12 bin yıllık tarihe sahip olan bu kadim topraklarda bugün hepimizin göğsünü kabartan ve özellikle gençlerimizin model olmasını gereken nice bilim insanları yetiştirmiştir. Urfa akademisi ve tarihi Harran üniversitesinde yetişen birçok âlimler, eserleriyle Batı medeniyetine ilham kaynağı olmuş. Batı medeniyeti bu kaynaktan beslenmiştir. İlim felsefe astronomi sanatta modern Batı düşüncesi bu kaynaklarının temelini Müslüman olan bilim adamlarından almıştır. Değerli kardeşlerim, artık bilgi toplumu adı verilen 21’inci yüzyıldayız. Bilgi toplumunda üretimin makine ve robotlarla yapıldığı önümüzde ki günlerde insanlara düşen daha çok buluş yapmak beyinleri daha çok çalıştırmak olacak.  Başkalarının ürettiği bilgi ile geliştirdiği bilgi ve teknoloji ile güçlü rekabet gücümüzü geliştiremeyiz.  Kendi beyin gücümüzü destekleyerek dünya ile rekabet edebilecek nitelikli insan gücümüzü yetiştirebilecek bir eğitim sistemine bilim ve teknolojiye sahip olmak zorundayız.” dedi.

“Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip olarak dinamik bir şehir konumundayız”

Şanlıurfa’nın Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip olarak dinamik bir şehir olduğunu dile getiren Çiftçi, “Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip olarak dinamik bir şehir konumundayız. 912 bin genç nüfusumuz ve 624 bin öğrencimiz mevcut.  Şehir nüfusumuzun yaş ortalaması da 19,5’tur. Bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek gayesiyle araştıran düşünen, soran ve sorgulayan bilim ve teknolojiyi yararlı bir şeklide kullanan millî ve manevi değerlerine bağlı kendine güvenen bireyler yetiştirmek için, Şanlıurfa insanını ve gençlerini bilimle eğlenceli bir ortamla buluşturuyoruz. 3 gün boyunca sürecek olan bilim şenliğine ilimizde bilim rüzgârını estirmeyi, insanımızın içinde var olan merak duyusunu bilimin gizemli dünyasıyla buluşturmayı hedeflemekteyiz. Geleceğin Türkiye’sini düşünene bir Şanlıurfa inşa etmemiz gerekiyor. Bilimin güneşi Şanlıurfa’da doğacaktır. Bu kutlu yolda yarınların güvencesi olan gençlerimizin her zaman yanında olacağız. Hepimizin göğsünü kabartan bu topraklarda yetişen ve Nobel ödülüne layık görülen Aziz Sancar Bey gibi bilim adamlarının sayılarının artmasını arzu ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, bilim ve teknolojinin önemine değinerek, milletlerin kalkınmasında ve gelişmesinde belirleyici unsurun medeniyet olduğunu, bugün toplumların rotasını çizen medeniyetin ise yaklaşık 300 yıldır Batı medeniyeti olduğunu hatırlattı.

Erin, konuşmasına şöyle devam etti: Bugün, insanlık âleminde Hint medeniyeti, Rus medeniyeti, Çin medeniyeti, Amerikan medeniyeti ve insanlığa aslında binlerce yıl hizmet etmiş ve katkı sunmuş İslam medeniyetinden iz ve eser olmadığını üzülerek görüyoruz. İnsanlığa katkı sunan ve sunduğu katkı kadar da yıkım getiren bir tek Batı medeniyetinin olduğunu görüyoruz. Bunun elbette sebepleri var. Bizden kaynaklanan sebeplerin yanında, Batı medeniyetinin diğer medeniyetlere yaşama imkânı tanımayan ve esasını, özünü sömürgecilikten alan, başkasına hayat hakkı tanımayan, diğer medeniyetlerle birlikte yaşama ve onlardan istifade edebileceği gerçekleri almak suretiyle insanlığa daha yararlı bir medeniyet sunma telaşından yoksun bir şekilde sadece ben varım, benim dışımdaki herkes benim hükmüm ve tahakkümüm altında olacak, yaşama hakkı olmayacak şeklindeki tezahür eden anlayıştan kaynaklandığını maalesef görüyoruz.

Batı medeniyetinin kuşatması karşısında diğer medeniyetlerin özgüvenlerini yitirdiğini belirten Erin, “Özümüzden uzaklaşırken peşine düştüğümüz ama bir türlü de özümseyemediğimiz bir Batı medeniyeti ile karşı karşıyayız. Millet olarak ve İslam ümmeti olarak yeni bir medeniyet inşa etmemiz gerçeği ile karşı karşıyayız. Bunun çok hayati bir konu olduğunu ifade edebilirim. Peki, yeni medeniyeti nasıl inşa edecek ve insanlığa binlerce yıl hizmet eden o eski medeniyetimizi, Harran akademisini, Şanlıurfa’nın yetiştirdiği o büyük ilim ve bilim adamlarını nasıl yetiştireceğiz sorusu, karşı karşıya kaldığımız en yakıcı sorudur. Yeni bir medeniyetin inşası ve hepimizin övünçle bahsettiği ve özlediği, atalarımızın kurduğu medeniyetin ihyası için elbette çok köklü ve çok kapsayıcı bir eğitim öğretim sisteminin oluşturulması, ilimde, irfanda, sanatta, ahlakta kat edeceğimiz önemli mesafelerle gerçekleştirebileceğimizi ifade etmek gerekiyor.” dedi.

“Eğitim ve öğretim alanında çözmemiz gereken büyük sorunların olduğunu biliyoruz”

Eğitim ve öğretim alanında çözmemiz gereken büyük sorunlar olduğunu sözlerine ekleyen Erin, son on yıllık süreçte eğitimdeki fiziki altyapının tamamlanmasına yönelik büyük atılımlar gerçekleştiğini hatırlatarak, “Ancak hala 50-60 kişilik sınıflarda eğitim gören çocuklarımız var. 700-800 civarı okulumuzda ikili eğitim öğretim devam ediyor. Çocuklarımıza yeterli bilim ve fen araçlarını sunamadığımız noktada Sabit bin Kurra’lar yetiştiremeyeceğimizi bilmemiz gerekiyor. Hızlı bir şekilde altyapıdaki eksikliklerimizi kısa sürede tamamlayarak, modern çağın gerektirdiği sınıf ve imkânlara çocuklarımızı kavuşturmak suretiyle, bu sorunu ortadan kaldırdıktan sonra nitelik olarak çocuklarımızı vizyonu olan, ülke ufkunu ve sınırlarını aşan hizmetler sunabilecek, özgüveni yüksek kişiler olarak yetiştirebilecek, ahlaki açıdan güçlü, bilim ve fen açısından da çağın gerektirdiği her türlü donanıma sahip, gözünün gördüğünün ötesini görebilen bir bakış açısına sahip gençler ve çocuklar yetiştirmek suretiyle hayal ettiğimiz büyüt ve güçlü Türkiye’yi inşa edebiliriz.” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından şenliğin açılışı gerçekleşti. Açılıştan sonra Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ve beraberindekiler stantları gezerek öğrencilerin icatlarını incelediler.

Açılışa Şanlıurfa Valisi Erin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Karahocagil, Milli Eğitim Müdürü Turan, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, İlçe Belediye Başkanları, Oda Başkanları, STK temsilcileri, öğrenciler ve basın mensupları katıldı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.