6-9 Nisan tarihleri arasında 7’ncisi düzenlenen Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı’na (DATAF) çeşitli illerden 119 firmanın yanı sıra yurtdışından da 63 firma katılarak, kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Fuar açılışına, Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İbrahim Taşyapan, AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkan Vekili Yavuz Karaman, Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt, çok sayıda kurum kuruluş temsilcisi ve firma temsilcileri katıldı.
Fuar açılışında konuşan Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, hedefi 50 bin ziyaretçi olan bir fuar haline geldiklerini belirterek, “Bugün açılışını yapacağımız fuarımıza toplamda 83 stant ve 119 firma ürünlerini sergilemektedir. Firmalarımızın 63 tanesi dışardan gelmiş geriye kalan 56 firma ise Van’dan katılmıştır. Bu yıl ki ziyaretçi hedefimiz 50 bin, ekonomiye katkısı 100 milyon liradır. İnşallah buna da aşmış olacağız.” dedi.
Daha sonra bir konuşma yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İbrahim Taşyapan ise “İyi bir fuar binamız var. 3 yıl önce burada ilk tarım ve hayvancılık fuarını açmıştık. Binamızın eksiklerini de tamamladık. 7. Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarını bugün burada açıyoruz. Değişik fuarları burada açar hale geldik. Tabi ki öncelikle altyapı eksikliklerimizi ortadan kaldırdık. Van’ın fuarcılığının gelişmesinde bu fuar alanı, bu binamız çok önemli bir kilometre taşı oldu. Fuar çadırda da yapılabilir diyebiliriz. Ancak mekân ve altyapılar çok önemlidir. Bu altyapıyı kazandıktan sonra bunun üzerine nitelikli fuarlar koyabiliriz. Benim katıldığım fuarın üçüncüsünü açıyoruz. Her yeni fuarda hem katılımcısı, hem izleyicisi, hem nitelikli ürünler ve firmaların gelmesiyle daha ileriye görmekten memnuniyet duyuyorum.” şeklinde konuştu.
“Kalkınma sektöründe ana sektörümüz hayvancılıktır”
Kentin hayvancılık setörüyle ön planda olduğunu anımsatan Taşyapan, “Aslında tarım dediğimiz zaman hayvancılığı, gıdayı, su ürünlerini hepsini içerisine alan bir aktivitedir. Ama bizim tarım sektöründe hayvancılık alt sektörümüz daha geliştiği için biz onu da burada alıyoruz. Van olarak hayvancılığa daha yatkın bir iliz. Bizim kalkınma sektöründe ana sektörümüz hayvancılıktır. İlimizin alanlarının da 3’te biri meralardan oluşmaktadır. Hayvancılıkta hem kültürel olarak hem de işlevsel olarak da daha iyi durumdayız. Tarım fuarlarımızda nasıl hayvancılık yaparız değil, hayvancılığı, tarımı nasıl daha modern yapabiliriz bunun yollarını arıyoruz. Fuarlardaki ürünlerde buna yönelik olarak sergileniyor. Bugün artık tarımın ekonomik bir faaliyet olduğunu çok şükür ki bütün sektörlerimiz kavradılar. Tarım ve hayvancılık daha çok aile geçimini sağlamak için küçük çaplı çokta ekonomik olarak düşünülmeyen şekillerde yapılmaktaydı. Ama bugün tarım her alanında makineleşme, teknolojinin oraya nasıl uyum sağlayacağı, bilgi birikimi, hayvanlarımızdaki kapasiteyi nasıl artırabiliriz derken hem teknik destek hem de teknolojik desteğin bir alanda sergilendiği bir alana geldi fuarlar. Bu fuarın da ilimize ciddi katkılar sunacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
“Van uluslararası önemli bir etkinlik gerçekleştiriyor”
Çok önemli bir ekonomik aktiviteyi gerçekleştirdiklerini söyleyen AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay da “Tarım alanında söylenecek çok söz var ama öncelikle bu fuarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ne kadar iyi bir iş yapıldığı gezip göreceğiz. Bir ay önce Tarım Bakanımız ve bütün genel müdürleri ile ilimize geldi. Van Güçbirliği Platformunun toplantısını birlikte yaptık. Konumuz tarımdı. Van tarımını ve hayvancılığını bütün boyutlarıyla masaya yatırdık. Hem biz çok iyi bir rapor hazırladık hem de bakanlığımız çok iyi bir şekilde geldi. Van’ın tarımı ilk defa bu kadar ciddi değerlendirildi. Hayvancılıktan yem bitkilerine, arıcılığa, balıkçılığa kadar tüm alanlarda ele alındı. Orada kararlar alındı ve o kararlar hayata geçiyor.” diye belirtti.
Van’da hayata geçirilecek olan Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) öneminden bahseden Atalay, şöyle konuştu:
“Vanlıların daima talep ettiği Et ve Balık Kurumu’nun Van’a kurulmasıydı. Bunu talep ve takip ettik ve ihalesi geçtiğimiz hafta yapıldı. Et ve Süt Kurumumuza teşekkür ediyorum. Bugün burada tanıtımını da yapacaklar. Alaköy’de inşaatı yakında başlayacak. Eski Et ve Balık Kurumundan daha büyük ve geniş bir alan olacak. İkinci damızlık merkezidir. Yine o gün karar alındı. Bunun çalışmaları da sürüyor. Üçüncüsü de Van Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesidir. Bakanlık bunu da yürütüyor. Valimiz müteşebbis heyeti kurdu ve yeri içinde çalışmalar yapılıyor. Bu da Van hayvancılığı için bir devrim olacak. Hemen ardından bu fuarının olması tarım için önemli bir gelişmedir.”
Konuşmaların ardından katılımcılar fuardaki standları gezerek yeni ürünleri inceledi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.