VASKİ’den yıllık değerlendirme
İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlendirme yapılan Van Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ), 2017 yılında yaptığı çalışmaları kentteki basın mensuplarına anlattı.
Bir otelde yapılan çalışmaları anlatan VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, görevlendirmenin ardından işe başladıklarını ve ilk olarak kurumsallaştıklarını söyledi.
Görevlendirme sonrası kendilerinden önce görevi yürüten ekibe teşekkür eden Tekataş, kayıp-kaçağın önüne geçmek için abone belirleme çalışması başlattıklarını belirtti.
"Kayıp-kaçak oranını yüzde 80'lerden yüzde 59'lara düşürmüş durumdayız"
Tekataş, "Kayıp-kaçağın önüne geçmek için abone belirleme çalışması başlattık. Barkod sistemi ile çalışıyoruz. Hem binalar hem de müstakil bölümdeki daireler barkod sistemiyle kayıt altına alınıyor. Bir endeks memurunun oraya gitmeden, onu okutmadan kayda alması mümkün değil. Bu konuda ciddi şikâyetler aldık. Bu çalışma büyük bir hızla devam ediyor. İlk anda 140 bin aboneyi bu şekilde listeye dâhil etmek istiyoruz. Bu çalışmalar sonucunda kayıp-kaçak oranını yüzde 80'lerden yüzde 59'lara düşürmüş durumdayız. Bu çalışmayla 23 bin yeni aboneyi sisteme dâhil ettik." dedi.
TOKİ'lerdeki birikmiş su borçları ödemesinin kolaylaştırılması için yüzde 50 indirim yaptıklarını ifade eden Tekataş, borç ödemeleri için taksitlendirme yaptıklarını belirtti.
Kurum olarak eğitime önem verdiklerini söyleyen Tekataş, 2017 yılı içinde 107 okulun içme suyu ve kanalizasyon sorununu çözdüklerini dile getirerek, 11 kilometre su ve bin 600 metre kanalizasyon hattı çektiklerini kaydetti.
Tekataş, "Yapılan bu çalışmalar ile VASKİ ilk defa kara geçti. 2016 yılı gelirlerimiz 96 milyonken, 2017 yılı sonu itibariyle 136 milyona çıktık. 40 milyonluk bir artış elde edildi. Yaptığımız tüm işleri de artışa geçtiğimiz paralar ile yapıyoruz. Bu mali disiplin devam edecek. Biz 2018 yılında ve inşallah 2019 yıllı ve sonrasındaki yıllarda VASKİ'yi en karlı kurumlardan biri haline getireceğiz." diye belirtti.
"40 milyona yakın borç ödedik"
Yapılan yatırımlarla birlikte görevlendirme öncesi belediyenin bıraktığı borçları ödediklerini aktaran Tekataş, şunları söyledi:
"Giderlerimiz var. Giderlerimiz belki de gelirlerimizle paralel olarak artış gösterebilir ve 2016 yılına göre yüksek görünebilir. Bu yükselişin nedeni ödediğimiz borçlar var. Tüm bu yatırımları yaparken, 40 milyona yakın borç ödedik. Eski yönetimin borcunu ödedik. Özellikle küçük esnafımızın ve yatırımcılarımızın paralarını ödeme noktasında öncelik sağladık. 20 bin liranın altında alacağı olan yüzerce esnafımız vardı. Bu paraların ödenmemesi esnafı yıpratır. Biz bu borçların tamamını ödedik. 50 bin liranın altındaki borçları da, 2017 yılının sonlarına doğru ödedik."
2017 yılı içerisinde 56 milyon liralık yatırım yaptıklarını aktaran Tekataş, yatırım kapsamında 300 kilometre içme suyu, 85 kilometre kanalizasyon hattı, 36 depo ve 75 kaptaj inşa etiklerini sözlerine ekledi.
Akdamar Adası'na Van Gölü altında götürülecek olan tatlı su projesi hakkında da konuşan Tekataş, projenin ses getirdiğini ifade etti.
Tekataş, "Akdamar Adası inanç turizmi açısında sadece Türkiye’nin değil, bütün dünyayı ilgilendiren bir konu. Ben bu kadar ses getireceğini düşünmemiştim. Kıbrıs Modeli denildi. Ben de öyle diyorum. Burada Kıbrıs modeli projeyi hayata geçirerek adaya su altından tatlı su götüreceğiz. Nasıl yapacağı konusunda detayları görüşmeye devam ediyoruz. Burası için 27 kilometrelik bir irsaliye hattı düşünüyoruz. Sadece Akdamar Adası değil, 27 kilometrelik hattın geçtiği yerlerin de bu şekilde su ihtiyacı karşılanacak."
İlçelerde önemli içme suyu çalışmaları yaptıklarını sözlerine ekleyen Tekataş, tasarruf çalışmaları kapsamında araçlarını havuza aldıklarını söyledi.
2018 yılında yapacakları çalışmalar hakkında bilgiler veren Tekataş, "2018 yılı içinde dokunmadığımız hiçbir ilçe kalmayacak. 243 kilometre içme suyu, 87 kilometre kanalizasyon hattı, 31 adet depo ve 78 adet kaptaj çalışmasının ihalesini yaptık. Toplam yatırım miktarı 118 milyon lira. Bunun dışında yine VASKİ olarak çalışmalarımız olacak. 2018 yılı içerisinde bütün ilçelerimizi kaynak suyu ile buluşturmak istiyoruz. 6 ilçemizin kaynakla su içmesi olanağı var. Bunu yapacağız. İlk olarak bu çalışmaya Muradiye ilçesinde başlayacağız. Bu çalışma ile insanlarımızı susuzluktan kurtaracağız."
Toplantı soru-cevap bölümü ve VASKİ personeline verilen başarı plaketi ile son buldu.
Toplantıya; VAKSİ Genel Müdür Yardımcıları Abdulvehap Gezgen, Nazım Akman ve Emrah Çayırlı’nın yanı sıra Plan Proje Daire Başkanı Harun Şahin katıldı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.