Vergi artışı cep telefonu sektörünü durma noktasına getirdi!
Cep telefonu fiyatlarında yaşanan son vergi artışlarıyla beraber Batman'da kimi telefoncu esnafı iş yerini kapatma kararı alırken kimileri ise vergi artışından bu yana hiç telefon satamamaktan yakındı.
Cep telefonu pasaport kayıt harçlarına yapılan yüzde 228 zammın ardından işlerinin durma noktasına geldiğini ifade eden Batman'daki telefoncu esnafı, ne vatandaşların ne de kendilerinin vergi artışı nedeniyle cep telefonu alamaz hale geldiğine dikkat çekti.
Hem döviz kuru hem de vergi artışlarının işlerini olumsuz yönde etkilediğini, kendilerini ciddi anlamda mağdur ettiğini vurgulayan esnaf, yetkililere seslerini duyurmaya çalışıyor.
Nedim Karakuş
"İş yerimi satılığa çıkardım"
Cep telefonu satıcısı Nedim Karakuş, İLKHA muhabirine son bir buçuk senedir doğru dürüş iş yapamadıklarını söyledi.
İş yapamamalarının sebeplerinden birinin de döviz kurunun sürekli yükselmesi olduğunu dile getiren Karakuş, şu anda dükkânında satacak bir cihazının bile olmadığını aktardı.
Telefonlardaki vergi artışının ise işlerini tamamen durma noktasına getirdiğini kaydeden Karakuş, "Yurt dışından getirilen cihazların kayıt ücretleri 6 bin 100 liradan 20 bin liraya yükseltilmesi telefon piyasasını bayağı olumsuz etkiledi. Şu anda zarar ettiğim için iş yerimi satılığa çıkardım. Hükümetten yurt dışı cihaz kayıt ücretini 20 bin liradan eski fiyatına ya da makul bir seviyeye indirmelerini istiyoruz." dedi.
Tahsin Kaya
"Talebimiz vergi dilimlerini gözden geçirmeleridir"
Telefonlara getirilen yeni vergi artışlarının işlerini çok kötü etkilediğini ifade eden esnaf Tahsin Kaya, "Çünkü artırılan rakam yüzde 200'ün üzerindedir. Garantili telefonlar çok pahalı olduğu için vatandaş alamıyor ve bu şekilde yurt dışından tanıdıkları aracılığıyla cihaz getirtmek istiyor. Sonrasında vergisini verip kullanıyordu. Bu şekilde biraz da olsa uygun fiyata yeni bir telefon sahibi olunabiliyordu." diye konuştu.
Garantili telefonların fiyatları düşürse kimsenin yurt dışından telefon almayacağını belirten Kaya, şöyle devam etti:
"Bu şekilde hem millet rahat olacak hem de esnaf iş yapabilecek. Türkiye genelinde 100 bine yakın telefon işi yapan esnaf var. Durum bu şekilde olduğu sürece küçük esnaf eziliyor ve gittikçe bu artıyor. Çünkü döviz kurunda yaşanan artış işimizi çok etkiliyor. KDV ve ÖTV'lerde yaşanan artış üstüne artışlar bizi çok mağdur ediyor. Maliye Bakanından talebimiz vergi dilimlerini gözden geçirmeleridir."
Hasan Gün
"Telefon satamaz hale geldik"
Vergi artışından dolayı artık yeni telefon almanın lüks olduğunu vurgulayan telefoncu esnafı Hasan Gün, "Yasa çıktığı cuma gününden beri halen telefon satışlarımız olmadı. Eskiden vergiler 6 bin 100 lirayken yeni telefonlara rağbet vardı ama bu fiyat 20 bin lira olduğundan beri telefon satamaz hale geldik. Telefonlarda ÖTV ve KDV'ler düşerse ve Türkiye'de satılan garantili cihazların fiyatları biraz düşerse millet yurt dışından değil de ülkesinde telefon almaya başlar. Böyle olursa ülkedeki döviz yurt dışına çıkmaz ve ülkede kalır." diye konuştu.
Şehmuz Taşan
"Cep telefonlarında vergi indirimine gidilsin"
Halkın artık yeni telefon alamaz hale geldiğini ifade eden bir diğer telefoncu esnafı Şehmuz Taşan ise şunları söyledi:
"Özellikle 30 bin liralık telefonun fiyatı 60 bin liraya çıktı. Piyasamız durdu ve iş yapamaz hale geldik. Piyasada kimse olmadığı için çok mağdur oluyoruz. Yasa çıktığı gün millet pasaport kaydı yapmak için koşa koşa gümrük kapılarına gitti. Piyasanın canlanması için hükümetten cep telefonlarında vergi indirimi yapmalarını bekliyoruz."(İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.