Welt: Çinli Yatırımcılar Alman Firmalarını Satın Alıyor

Welt: Çinli Yatırımcılar Alman Firmalarını Satın Alıyor
56 Alman firması 2016'da Çinli yatırımcılar tarafından satın alındı.

Çinli yatırımcılar, son dönemde, her zaman olduğundan o kadar fazla Alman firması devraldılar ki, bu alanda bir "deprem"den söz edilir oldu. Nitekim bu alımlar, son bir yılda, bir önceki yıla oranla 13 katına çıktı.

Gerçekten de, Çin alıcıları, 2016'da, Almanya'dan devraldıkları firmalar için rekor bir tutar olan 13 milyar dolar ödediler. Oysa 2015'te bu miktar 900 milyon dolar civarındaydı. Böylece 56 Alman firması 2016'da Çinli yatırımcılar tarafından edinildi. Bu sayı, bir önceki yıl 37, 2014'te ise 30 olmuştu.

Söz konusu alımların yarıdan fazlası Almanya'nın geleneksel olarak güçlü olduğu sanayi dallarına ve makine imalatına yöneliyor. Bu çerçevede, sanayi robotu üreticisi Kuka, Çin açısından bu yıl en önemli edinimdi. Zira Kuka, Pekin'in 2025 yılını hedefleyen Gelişim Planı'na tam uyan bir alanda imalat yapıyor. Bu bağlamda Çin Hükümeti'nin en öncelikli amaçlarından biri, ülke piyasasını, 2020'ye değin, yerli yapımı sanayi robotlarıyla donatmak. Dolayısıyla Kuka, bu amaca çok uygun bir alım.

Almanya, Çin yatırımcılarının hedefindeki tek önemli ülke değil. Çinlilerin dışarıdan firma alımı için harcadıkları toplam tutar, 2016'da 247 milyar dolar olup 2015'e göre %140 artmış. Oysa Çin, 10 yıl önce, bu amaca ancak 16,5 milyar dolar tahsis edebilmişti.

Çin, dışarıdan firma devralma alanında dünya ikincisi. Ondan çok parayı sadece ABD firmaları harcıyor. Ancak Çin, en pahalı alımlar konusunda ilk kez ilk beşe giriyor: ChemChina, İsviçre'den Syngenta firmasını satın almak için 43 milyar dolar ödedi.

Bu arada satıcı ülkeler de tereddütlü davranmaya başlıyorlar. Örneğin Alman Aixtron'un Çin yatırımcılarına satışı için Federal Hükümet'in izni çıkmadı. Ayrıca Çinli yatırımcılar da artık biraz daha eli sıkı olacakları yolunda ipuçları vermeye başladılar. Dolayısıyla dışarıdan alım için seferber edilecek tutarlar bu yıl biraz düşecek gibi görünüyor. Ancak bu gidişin, 2025 hedeflerinden şaşılmamasını sağlayacak ölçülerde yürüyeceği öngörülebilir. Alımların, özellikle Almanya ile ilgili olanların, daha çok otomasyon ve sensör tekniği gibi, söz konusu plan açısından stratejik olan dallara yönelmesi düşünülebilir.

Kaynak:HÜR24 Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.