Yapay zekâ ve günlük hayatımızdaki etkileri

Yapay zekâ ve günlük hayatımızdaki etkileri
Yapay zekânın avantajları ve dezavantajları hakkında açıklamalarda bulunan Gaziantep Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Turan Kaçar, yapay zekânın toplum üzerinde etkilerini ele aldı.

Yapay zekânın hayatın her alanına girmesiyle çeşitli konularda olumlu ve olumsuz yönlerin olduğunu ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Turan Kaçar, kullanıcıların potansiyel riskleri ve tehlikeleri azaltmak için dikkat etmesi gerekenler konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Yapay zekayla birçok veriye çok hızlı bir şekilde ulaşılabildiğini belirten Kaçar, günümüzde yapay zekanın sağlıktan eğitime, sanayiden ev hanımlığına kadar hayatın birçok alanında yer aldığına değinerek şu ifadelere yer verdi:

"Yapay zekâ; insan yapımı ve ürettiği bir zekâ olarak ifade edilebilir. Tamamıyla çıkış noktası insanın yaptıklarına odaklanan, onu taklit eden, onun düşünebildiği gibi düşünmeye ve karar vermeye çalışan makine üretimi olarak da ifade edilebilir. Yapay zekâ, dünyada o kadar hızlı bir şekilde yayılıyor ki kulanım alanı hemen hemen bütün alanlar. Eğitim, sağlık hatta ev hanımlığına kadar birçok alanda kullanılabilecek bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Ben bir makale ya da yazı yazmak istesem, emin olun haftalarımı alır ama ondan faydalanarak ya da onun yönlendirmesiyle bazı verilere erişmek artık saniyeleri alıyor. Doğru sorularla ifade edilebilirse sizi çok kısa bir süre içerisinde varmak istediğiniz yerlere eriştirebilir. Bu anlamda oldukça olumlu yanlarının olduğunu söyleyebilirim."

"Yapay zekâ insanın aklını kullanmasını ve problem çözmesinin önüne geçiyor"

Yapay zekanın insanın düşünmesini, öğrenmesini ve karar alma süreçlerini taklit ettiğini belirten Kaçar, yapay zekâ teknolojisini kullanan insanlarda yeteneklerin körelmesine ve düşünsel tembelliğe yol açabilecek sorunlara dikkat çekti:

"Yapay zekanın insan zekasını geriletebileceğine ve insanı tembelleştirebileceğine dair bilimsel çalışmaları var. Dolayısıyla artık insan fazla düşünmeden yapay zekadan faydalanarak ulaşmak istediğine ulaşıyor. Bize bir problem sorulduğu zaman, biz zihnimizle ve bilicimizle bu problemle ilgili bir şeyler tasarlayıp onu çözmeye çalışıyorduk ama artık insanlar buna fırsat vermeden direk onu makineye soruyor, makine çözümü direk kendisi sunuyor saniyeler içerisinde. Bu bağlamdan insanın düşünmesini, aklını kullanmasını ve problem çözmesinin önüne geçiyor. İnsan 'zaten benim yerime başkaları düşünüyor, problemleri çözüyor' deyip bu anlamda bizi tembelliğe ve rehavete sokacak olumsuz bir unsur olarak da değerlendirilebilir."

"Yapay zekâ teknolojisiyle sahte videolar ve sesler oluşturulabilir"

Yapay zekânın sahte bilgi üretimi ve manipülasyonlarda kullanılabilecek güçlü araçlar sunduğunu belirten Kaçar, yapay zekâ potansiyelinin çok büyük olduğunu, doğru yönetilmezse ciddi toplumsal ve etik sorunlara yol açabileceğinin altını çizdi.

Kaçar, "Yapay zekânın görüntüyü ve sesi işleme ya da kullanma gibi riskleri var. Yapay içerikler oluşturabiliyor. Bir devlet başkanına ait olmayan bir görüntü ve sesi kullanarak bunu gerçekmiş gibi ortaya koyabiliyor. Eskiden, 'duyduklarınıza inanmayın, gördüklerinizin ise yarısına inanın' diye bir ifade vardı, maalesef artık yapay zekâyla gördüklerinize de artık inanamayacaksınız. Bunu teyit etmek için çok ciddi sağlam kanalların olması gerekiyor. Dolayısıyla artık o kişilerin görüntülerini, dudaklarını, mimiklerini ve ses tonunu dahi taklit edebilecek gerçek dışı içerikler yapay zekâ yoluyla üretiliyor. Yapay zekânın bu anlamda ciddi bir risk de taşıdığını ifade edebilirim. Medya, sosyal medya, teknoloji ve diğer birçok alanda olduğu gibi yasaklama yerine kontrolü, ölçülü ve doğru bir şekilde yönlendirmeyle yapay zekâyı kullanmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Bu hayatımızın içine girdi. Gençlerimiz ödevlerini Google'dan ziyade diğer yapay zekâ uygulamalarıyla çok daha farklı görsellerle, görüntüyle ve videolarla bunu çeşitlendirebilirler. Bu anlamda özelikle hayatımızı kolaylaştıracağını ifade edebilirim." şeklinde konuştu.

Kaynak:İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.