Yapıcıoğlu yeni anayasa çalışmaları kapsamında Kocaeli'de STK temsilcileriyle bir araya geldi
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Aslan ve Kocaeli İl Başkanı Veysel Yavuz’un da iştirak ettiği yemekli toplantıya bir çok sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. STK temsilcileriyle birlikte yenilen yemekten sonra konuşan Yapıcıoğlu, siyaset sahnesine çıktıkları 2012 yılında hazırladıkları parti programlarında yazdıkları müstakil başlıklardan birisinin yeni anayasa ve millet iradesi olduğunu hatırlatarak, Türkiye tarihinde şimdiye kadar yazılan ve uygulanan anayasalar ile ilgili detaylı bilgi paylaştı.
Türkiye tarihinde 1921 anayasası hariç şimdiye kadar uygulanan anayasaların tamamının darbe anayasası olduğunu ve halkın taleplerinin öncelenmediğini hatırlatan Yapıcıoğlu, bu sebeple gündeme gelen yeni anayasa tartışmalarının önemli olduğunu, halktan bu manada taleplerin yükselmesi halinde tüm tarafların katkı sunmasıyla hazırlanacak bir anayasa metninin toplum için daha faydalı olacağını vurguladı.
HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Zekeriya yapıcıoğlu
Yapıcıoğlu, "Meclis bile yeni bir anayasaya yapamaz dediler. Yani, yeni bir anayasa yapılabilmesi için ya bir savaş olacak, ülke yıkılacak ve yeniden bir devlet kurulacak ki ondan sonra yeni bir anayasa yapılacak. Ya da silahlı bir darbe olacak. Halbuki Türk Ceza Kanununa göre, darbeye teşebbüs müebbet hapis cezası gerektiren bir suçtur." dedi.
2008 yılında başörtüsü meselesini çözmek için anayasa değişikliğine CHP hariç meclisteki tüm partilerin 411 oy ile destek verdiğini hatırlatan Yapıcıoğlu, "O zaman mecliste 550 milletvekili vardı. Bunların 411'i teklifi kabul etmelerine rağmen Hürriyet gazetesi '411 el kaosa kalktı' şeklinde manşet attı. Anayasa Mahkemesi de hukuk tarihine kara bir leke olarak girecek şekilde ucube bir kararla değişikliği iptal etti. Daha sonra STK ve sendikalardan, vakıflardan yeni bir anayasa talebi yükseldiğinde siyaset harekete geçti. Bu sefer hükümet 'yeni bir anayasa yapalım' deyince Sivil Toplum 'nasılsa cumhurbaşkanı istiyor, bu iş olur' diyerek rehavete kapılırsa korkarım ki bu iş olmaz. Öyle ise bizim yeniden 8-10 yıl öncesinde olduğu gibi tabandan bir talep oluşturmamız gerekir. Tabandan bu talebi oluşturmak da sadece siyasi partilerin işi değildir. Daha çok STK'ların işidir. O yüzden STK'lara yeni anayasa ile ilgili ziyaretler yapıyoruz." diye konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.