Yavuz AK Parti'nin itiraz dilekçesinin detaylarını anlattı
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz, partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ve yenilenmesi ile ilgili YSK'ya yaptığı olağanüstü itiraz dilekçesinin detaylarını anlattı.
AK Parti Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Yavuz, seçim güvenliğini zedelemeye hiç kimsenin hakkının olmadığını, bu konuda gereken suç duyurularını yapacaklarını belirtti.
Seçim akşamında bu yana yapılan itirazlar sonucu yapılan oy sayımıyla CHP ile aralarındaki farkın 29 binlerden 13 binlere düştüğünü söyleyen Yavuz, "Peki hiçbir şey olmadıysa, sandıkta nasıl bu kadar oy aşağı düştü AK Parti'nin lehine kayıtlara geçildi ve fark azalmış oldu?" diye sordu.
Yavuz, basın toplantısında YSK'ya sundukları 44 sayfalık itiraz dilekçesini gazetecilerle de paylaştı.
İtiraz dilekçesinde öne çıkanlar şöyle:
"Kısıtlıların" oy kullanması
Oy kullanamayacak “kısıtlı” bulunan bazı kişilerin oy kullandığı
-Seçmen listesinde kayıtlı olmakla birlikte nüfus kayıtlarında “ölü” olan seçmenlerin yerine başkaları tarafından oy kullanıldığı,
-Bazı seçmenlerin hem cezaevi seçmen listesinde hem de asıl ikametgahına ait yerleşim yerinin bulunduğu seçim çevresindeki seçmen listelerinde kayıtlı olduğu,
-Bazı seçmenlerin ise Türkiye’nin herhangi bir yerinde (İstanbul veya İstanbul dışı) hükümlü olarak cezaevinde bulunmasına rağmen İstanbul’da seçmen olarak gözüktüğü anlaşılmıştır.
-Seçmen listesinde yapılan bütün bu maddi hatalar ve/veya kasti yanlışlıklar ve kanuna aykırılıklar sebebiyle gerçek durumu tespit edilemeyen şüpheli oy sayısı 300 binden fazladır.
-Bu sayı, AK PARTİ ve CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayları arasında henüz netlik kazanamamış (yaklaşık 13 bin 500) oy farkının yaklaşık 20 katından fazladır.
8 bin 848 adet usulsüz düzenlenmiş oy sayım ve döküm cetveli mevcut
-Oy sayım ve döküm cetvellerinde önemli usulsüzlükler yapılmıştır. Şöyle ki; 5 bin 388 adet mühürsüz, 694 adet imzasız, 214 adet boş, 498 adet eksik, 919 adet rakam belirtilmemiş, bin 135 adet sayısı eksik oy sayım döküm cetveli söz konusudur.
-İstanbul seçimlerinde, tespit edebildiğimiz kadarıyla 8 bin 848 adet usulsüz düzenlenmiş oy sayım ve döküm cetveli, bir milyonu aşkın seçmenin kullandığı oyun hukuki akıbetinin belirsizliğine yol açmakta ve dolayısıyla seçimin sonucuna doğrudan gölge düşürmektedir.
-Bağcılar, Esenler, Bahçelievler, Kartal, Sultangazi, Şişli, Avcılar, Ataşehir, Ümraniye, Küçükçekmece, Pendik, Eyüpsultan, Üsküdar, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa,Sarıyer, Kadıköy, Beykoz, Fatih, Beşiktaş, Esenyurt ve Başakşehir İlçe Seçim Kurullarının yetki alanındaki toplam 57 sandıkta ki oy sayım döküm cetvellerinin usulüne uygun olmadığından bu sandıkların yeniden sayılmasına dair kararları da iddialarımızda haklı olduğumuzu açıkça ortaya koymuştur.
Yerine oy kullanılan ölü seçmen
-2 bin 308 adet oy kullanan kısıtlı seçmen, bin 229 adet yerine oy kullanılan ölü seçmen, 10 bin 290 adet hem cezaevi hem de başka seçmen listesinde kayıtlı seçmen, 5 bin 287 adet İstanbul seçmen listesinde kayıtlı hükümlü seçmen, 236 adet İstanbul'da yerleşim yeri adresi cezaevi olan seçmen, kayıtları tespit edilmiş olup, mükerrer kayıtlı bu seçmenler yerine, yerleşim yerlerinde oy kullanılıp kullanılmadığı seçimin sonucunu doğrudan etkileyecek önemli bir husustur.
21 bin 782 zihinsel engeli seçmen
-Parti görevlilerimizin oy verme gününden sonra yapmış olduğu araştırmalar neticesinde, İstanbul’un 39 ilçesinde zihinsel engeli bulunan 18 yaş ve üstü toplam 21 bin 782 kişinin seçmen listelerinde yer aldığı ve sandıklarda oy kullandığı belirlenmiştir. Zihinsel engelli bu kişilerin tamamının tam teşekküllü devlet hastanelerinden raporlu oldukları ve seçme hakkı açısından engelli oldukları tespit edilmiştir.
-31 Mart 2019 Pazar günü İstanbul’da gerçekleştirilen mahalli idare seçimlerine ait 31 bin 280 sandığın sandık başkanları ve memur üyeleri; 298 sayılı Kanunun 22. maddesine göre belirlenmesi gerekirken; Mülki idare amiri tarafından, İlçe Seçim Kuruluna gönderilen kamu görevlileri listesinin dışına çıkılarak görevlendirme yapılmıştır. Yerleşim yeri adresi ve görev yeri dikkate alınmamıştır. Kamu görevlisi sıfatı taşımayan kişilerden atama yapılmıştır. Kamu çalışanı olsa bile görev verilemeyecek kişiler listeye eklenmiştir.
19 bin 623 kamu görevlisi olmayan sandık başkanı ve memur
-31 bin 280 sandık başkanının 6 bin 539’unun kamu görevlisi olmayanların arasından, 31 bin 280 sandık kurulu memur üyesinin, 13 bin 84’ünün kamu görevlisi olmayanların arasından belirlenmekle toplamda; 62 bin 560 sandık başkanı ve memur üyenin 19 bin 623’ünün kamu görevlisi olmayan kişiler arasından belirlendiği, il ve ilçe dışından görevlendirmeler yapıldığı, sivil askeri personel gibi görev yapamayacak olanların da listeye eklendiği ve görev verildiği tespit edilmiştir.
Dilekçede İstanbul’da 31 Mart 2019 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinde, 31 bin 280 sandıkta gerek itirazlar noktasında gerekse de sandık kurulu üyelerinin ve müşahitlerin tespit ettiği maddi hata, usulsüzlük ve hileli işlemlerin bazılarının değerlendirilmesine de yer verildi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.